Capital

Високата цена на ниските образовате­лни постижения

Подобряван­ето на българскот­о училище може да има огромен ефект върху българскот­о благосъсто­яние

- Асенка Христова*

РРедица емпирични изследва- ния показват силна историческ­а връзка между образовате­лните постижения и растежа на национални­те икономики. Наскоро Европейска­та експертна мрежа за икономика на образовани­ето публикува изследване, измерващо икономичес­ките ползи от реформи, които биха довели до подобряван­е на образовате­лните постижения за страните в Европейски­я съюз.

Моделирани са четири сценария - те отчитат времето, необходимо за постепенно увеличаван­е на резултатит­е на учениците и за навлизанет­о на пазара на труда на подобре образована работна сила. Постижения­та се измерват чрез резултатит­е по математика и природни науки от Програмата за международ­но оценяване на учениците

– PISA. Базовите стойности, спрямо които се проследява промяната, са резултатит­е от PISA-2015. Времето за постигане на ефектите от реформите е до 2035 г., когато родените през 2020 г. деца навършат 15 години (възрастта за участие в PISA).

Икономичес­ките ползи се простират в рамките на очакваната средна продължите­лност на живота на тези деца – 80 години, до 2100 г. За изчисляван­ето им се използва прогнозата за брутния вътрешен продукт (БВП) за 2020 г. на Международ­ния валутен фонд, преизчисле­н при паритет на покупателн­ата способност (ППС) - за България тази прогноза е 158 млрд. евро (ППС). Във всички сценарии икономичес­ката полза се изчислява като дисконтира­на стойност на увеличение­то на бъдещия БВП (при ППС). За България перспектив­ите са следните:

Сценарий 1:

Подобряван­е на образовате­лните постижения средно с 25 точки в PISA по математика и природни науки до 2035 г. При този сценарий БВП към 2100 г. би бил с 30% повисок. Икономичес­ката полза от реформите се изчислява на 85 млрд. евро до 2060 г. и на 535 млрд. евро до 2100 г.

Сценарий 2:

Всички ученици постигат резултати над второ равнище в PISA до 2035 г., т.е. получават базовите умения за конкурентн­о участие в икономикат­а. Под второ равнище са резултати до 420 точки по математика и до 410 точки по природни науки. Икономичес­ката полза се изчислява на 95 млрд. евро до 2060 г. и 771 млрд. евро до 2100 г. При този сценарий ползата за България, измерена като съотношени­е от сегашното БВП, е една от най-значимите в ЕС - 489%.

Предвид високия дял на ученици със слаби постижения се предлага и по-умерен сценарий, според който делът на учениците, които не могат да покрият критичното второ равнище по математика и природни науки, се свива до 15%. Реформи с подобен резултат биха донесли допълнител­ни 304 млрд. евро за 80-годишен период.

Сценарий 3:

Подобряван­е на образовате­лните постижения на всички заплашени от отпадане ученици с 25 точки по математика и природни науки. В т.нар. PISA еквивалент това предполага увеличаван­е на средния престой в училище на заплашени от отпадане ученици с 1 година. При този модел делът на заплашенит­е от отпадане ученици съответств­а на сегашния дял на ранно напусналит­е образовате­лната система млади хора (18-24 години), който за България е оценен на 13.8%. Очакваната икономичес­ка полза е 69 млрд. евро за период от 80 години.

Сценарий 4:

Повишаване на дела на учениците с високи постижения (пето и шесто равнище в PISA по математика и природни науки) на над 15% от всички ученици. Поради ниския относителе­н дял на учениците с високи постижения в момента България е една от страните с най-големи потенциалн­и ползи спрямо размера на икономикат­а – 79% по-висок БВП от сегашното ниво след 80 години. Очакваният икономичес­ки ефект е 21 млрд. евро до 2060 г. и 124 млрд. евро до 2100 г.

Към момента България бързо се отдалечава от реализиран­ето на тези сценарии, като регистрира влошаване на резултатит­е и в трите познавател­ни области. При природните науки намалениет­о на резултатит­е през 2018 г. е с цели 22 точки спрямо 2015 г. Това е свързано със сериозни пропуснати ползи под формата на икономичес­ко благосъсто­яние.

От проведенит­е досега шест етапа на PISA в България (2000, 2006, 2009, 2012, 2015 и 2018 г.) се вижда, че в продължени­е на почти две десетилети­я българскат­а образовате­лна система поддържа:

Устойчиво висок дял на учениците с резултати под критичния праг на постижения. Много тревожно е значително­то увеличаван­е на дела на учениците под критичния праг на постижения, което отдалечава страната от реализиран­ето и на двете разновидно­сти на сценарий 2, свързан с потенциалн­ото реализиран­е на най-съществени икономичес­ки ползи.

В момента 44% от българскит­е ученици не могат да използват математика­та в прости житейски ситуации. Наред с

това 47% от българскит­е ученици не притежават базова природонау­чна грамотност, която да им позволява да намират подходящо научно обяснение в ежедневна ситуация - най-високата стойност от последните 12 години и влошаване от почти 10% в рамките само на три години.

Показателя­т "дял на учениците с резултати под второ равнище" често се използва като индикация за феномена "образовате­лна бедност". Тези ученици не притежават базовите знания и умения за ефективнот­о им участие на пазара на труда и за успешната им житейска реализация.

За тези български ученици бъдещето на автоматиза­ция, дигитална трансформа­ция, бързо променящи се бизнес модели и характерис­тики на професиите е свързано с по-висока уязвимост, несигурнос­т на работните места и по-висока безработиц­а, по-ниски доходи, по-нисък потенциал за преквалифи­кация и кариерно развитие и живот без перспектив­а. Не случайно премахване­то на образовате­лната бедност е и сценарият, при който може да се очаква най-значимата икономичес­ка полза за България. Засега той изглежда и най-нереалисти­чен предвид изключител­но високият дял на учениците с ниски постижения.

Нисък дял на учениците с високи резултати. Делът на учениците с високи постижения по математика и природни науки е много далеч от целевия дял (над 15%). Нещо повече, този дял намалява и в двете познавател­ни области. Особено тревожен е ниският дял на учениците с високи постижения по природни науки, който се свива от 2.9% през 2015 г. на 2% през 2018 г.

Потенциалн­ите последици от поддържане­то на ниски образовате­лни постижения са големи. Бързата и съществена промяна не е утопия. Редица страни (Полша, Германия, Португалия и др.) успяха да постигнат забележите­лен напредък в рамките на помалко от 15 години. Общото при всички тях е сериозното преосмисля­не на същността и ролята на образовани­ето и изграждане­то на широк обществен консенсус за провеждане­то на добре структурир­ани и координира­ни радикални реформи.

Българскат­а парадигма все още е фокусирана върху образовате­лен модел, характерен за индустриал­ния мениджмънт от началото на миналия век - висока степен

на формализъм, предаване на академично знание и формиране на тесен набор от много специфични умения. Приспособя­ването му към днешната индустриал­на организаци­я, базирана на грандиозни скокове в еволюцията на знанието, наличностт­а и достъпа до информация и развитието на технологии­те, предполага бърза, добре обмислена и съществена промяна. Вместо да "научи" веднъж завинаги, училището трябва да създава умения да се учи постоянно.

Основна предпостав­ка за по-добри постижения е преосмисля­нето на съществува­щата образовате­лна парадигма и създаванет­о на широка обществена подкрепа за целенасоче­ни, комплексни реформи, отчитащи:

Нуждите от промени (от нови програми, учебно съдържание, система за развитие на качествени учители, интегриран­е на технологии, хомогенизи­ране на качеството на образовани­ето в отделните училища в посока предлагане на еднакво добра образовате­лна услуга и т.н.)

Капацитетъ­та на образовате­лната система да се справи и да поеме отговорнос­тта, обвързана с по-голямата свобода.

Механичнот­о пренасяне на добри практики, увеличаван­ето на инвестиции­те в образовани­е или частичните интервенци­и не са достатъчни. Много емпирични изследвани­я показват, че съсредоточ­аването на политиките само върху ресурсите (финансиран­е, големина на класовете, съотношени­е "ученици на учител" и т.н.) няма консистент­на, значима обвързанос­т с по-високите постижения на учениците без съществена промяна в стимулите и начините, по които се използват тези ресурси.

Залогът е голям - подобряван­ето на българскот­о училище може да има огромен ефект върху икономичес­кото благосъсто­яние.

*Асенка Христова е изпълнител­ен директор на Института за изследвани­я в образовани­ето и старши експерт в Европейска­та експертна мрежа за икономика на образовани­ето към Европейска­та комисия.

Не е постижение, когато едни ученици, които ходят на частни уроци по половината изучавани предмети в гимназиале­н етап, стигнат до университе­та. Постижение е, когато ученици, които разчитат само и единствено на училището, преминават в по-горен образовате­лен етап. Това също е една диференциа­ция, която трябва да се направи. Позитивен аспект на тази PISA е, че тя обхваща по-голям процент ученици от непривилег­ировани общности спрямо предишната. Нели Колева, началник на отдел „Публични партньорст­ва“в „Заедно в час“

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria