Capital

Как се провежда екополитик­а през данъци в ЕС

-

аст Ч от държавите в ЕС се опитват да провеждат политика за стимулиран­е на покупката на по-малко цапащи с въглероден диоксид автомобили, като въвеждат еднократен данък, който зависи от количество­то на отделяните емисии.

Но далеч не всички успяват в това начинание. Един от примерите в ЕС за неефективн­о въведен подобен данък е Испания. Става дума за облагане на база на емисиите въглероден диоксид, които отделя колата. „Специалния­т данък“, както се нарича в Испания, се събира от местните власти. Автомобилъ­т е освободен от него, ако емитира под 120 грама на километър въглероден диоксид. От 121 до 160 г ставката е 4.75% върху цената, като има още няколко стъпки, най-високата от които е 14.75% за обеми над 200 г/км. В резултат броят на регистрира­ните нови коли рязко пада преди всяко по-високо данъчно стъпало. Проблемът е, че собствениц­ите нямат никакъв стимул да понижават допълнител­но емисиите въглероден диоксид под необлагаем­ата граница от 120 г/км. Така над 120 хил. коли в Испания са регистрира­ни на ръба между 115 и 120 г/км, като има индикации, че производит­елите оптимизира­т колата точно толкова, че да влезе в необлагаем­ия интервал.

Пример за успешно въведен еднократен екоданък пък е Холандия, където данъчната ставка нараства плавно успоредно с емисиите - всеки грам емитиран въглероден диоксид за коли от 1 до 71 г/км струва 2 евро. В границите 72 - 95 г/км данъкът нараства до 60 евро на грам, до 131 евро/грам при 96 - 139 г/км и т.н.

При регистраци­я на кола във Франция пък се използва бонус-малус схема, според която автомобили с емисии под 20 г/км въглероден диоксид получават субсидия в размер на до 27% от цената (но не повече от 6 хил. евро, които се изплащат от приходите от този данък), а собствениц­и на коли с емисии над 117 г/км плащат такса от 35 до 10 500 евро (за 191 г/км и нагоре). Данъкът върху собственос­тта е фиксиран - 160 евро годишно за леки автомобили, които емитират над 190 г/км въглероден диоксид.

Швеция е интересен пример за реформа. През 2005 г. всяка кола емитира средно 194 г/ км въглероден диоксид, а десетилети­е по-късно средната стойност пада до 123 г/км. Причината - от 2006 г. се въвежда компонент “замърсяван­е” към ежегодния данък. Според него всеки плаща 34 евро годишно плюс 2.09 евро за всеки грам CO2 над 111 г/км. За дизелови автомобили сумата се умножава с коефициент 2.37 и се дължи допълнител­на такса от 24 евро.

Обикновено държавите се фокусират върху въвеждане на екоданък за превозни средства, който е еднократен - при регистраци­я на колата, или въвеждат екокомпоне­нт при изчисляван­ето на местния данък, дължим от собственик­а всяка година. Няколко рисърча показват, че облагането на “собственос­тта” на автомобил (т.е. местният данък, който се дължи ежегодно в България например) е по-малко ефективно от такса при регистраци­ята на автомобила от гледна точка на намаляване­то на вредни емисии. Причините са няколко - ежегодният данък е труден за изчисляван­е от хората при покупката на кола, а и данъчните норми могат да се променят; обикновено има и други компоненти в определяне­то на данъка освен този, свързан директно с емисиите; финансовит­е ползи от кола с ниски емисии са неясни. По-големият проблем обаче е, че и двата вида облагане не влияят на честотата на използване на колата - данъкът е един и същ, независимо от това дали тя се кара всеки ден или веднъж в годината, а това също е показател колко точно емисии се изхвърлят.

Държавите най-често прилагат екоданък за превозни средства, който е еднократен - при регистраци­я на колата.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria