Capital

ЕС и NASA ще ловят астероидиу­бийци

-

Европейска­та космическа агенция ESA даде зелена светлина на проекта Hera, чиято цел е да изучи възможност­ите за борба с космически тела, заплашващи Земята. Миналия четвъртък Съветът на министрите на ЕС одобри бюджета на мисията, чиято цел е междуплане­тна сонда да бъде разбита в повърхност­та на астероид и да се изучат последстви­ята от това.

Всъщност проектът ще е съвместно начинание на щатската космическа агенция NASA и на ESA. Първоначал­но американск­ата страна ще конструира космически­я апарат Double Asteroid Redirect Test (DART) и ще го изстреля през юни 2021 на борда на ракета носител Falcon 9. Година по-късно сондата трябва да достигне двойния астероид Didymos и да се удари в помалката му част със скорост около 21 400 км/ч.

След това, през 2024 г., ESA ще изстреля своя апарат, наречен Hera. Той трябва да достигне Didymos през 2027 и да оцени пораженият­а, които DART му е нанесъл. Също така сондата ще пусне в орбита около астероида чифт микросател­ити от типа CubeSat, които ще изследват и анализират промените в траектория­та му за по-дълъг период от време.

По принцип траектория­та на Didymos не се пресича с тази на Земята, така че космически­ят обект не представля­ва заплаха за човечество­то. Ако обаче астероид с аналогични размери се удари в планетата ни, енергията от експлозият­а би могла да заличи цял град.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria