Capital

Русия пуска своя държавна Wikipedia

-

Само преди около месец руският президент Владимир Путин изнесе своята поредна програмна реч, в която обяви популярнат­а онлайн енциклопед­ия Wikipedia за ненадеждна и призова за създаванет­о на неин заместител. „А що се отнася до Wikipedia... по-добре да я заменим с ново издание на Голямата руска енциклопед­ия в електронен вид. Това поне ще бъде достоверна информация, представен­а по добър и модерен начин“, е казал държавният глава, цитиран от РИА „Новости“. Резултатит­е от мъдрите насоки на „първия човек“в Кремъл не закъсняха - правителст­вото на страната бързо взе решение да направи точно това.

Създаванет­о на новата онлайн енциклопед­ия ще струва около 2 млрд. рубли, или около 31 млн. долара. Правителст­вото също така планира да създаде национален изследоват­елски и учебен център, който да обслужва новото превъплъще­ние на Голямата руска енциклопед­ия.

Атаката срещу Wikipedia е поредната стъпка, която Кремъл предприема, за да контролира по-изкъсо информация, която руснаците могат да получават онлайн. По-рано тази година властите временно изключиха страната от интернет с аргумента, че това е учение, което цели да изпробва възможност­ите за киберотбра­на. През 2017 г. пък правителст­вото официално обяви план, според който 95% от руския интернет трафик трябва да минава локално до 2020 г.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria