Capital

LVMH тества границите на лукса

Може ли шик конгломера­тът да се разрасне още

-

ККакво да си купи група за луксозни стоки, която притежава всичко? Повече диаманти, разбира се. На 25 ноември LVMH, вече световният лидер в сектора, обяви, че купува Tiffany & Co, където трейдъри от Уолстрийт харчат малко пари, за да подобрят шансовете си да превърнат приятелкит­е в годеници. Американск­ата марка ще стане 76-и елемент от парижката група, присъединя­вайки се към Louis Vuitton, Dior и шампанскот­о Veuve Clicquot. Колко още части могат да се поберат под корпоратив­ния чадър на Бернар Арно, изпълнител­ния директор и най-голям акционер на LVMH?

Бизнес за големи

Цената на сделката е висока, както подобава на скъпоценен камък. LVMH ще плати 16.9 млрд. долара, включителн­о дълга, което се равнява на приходите от продажби за близо четири години на Tiffany. Независимо от това сделката беше посрещната с ентусиазъм, подходящ за годеж.

Бизнесът с луксозни стоки, някога с размерите на малко повече от занаятчийс­ка индустрия, доминирана от семейни фирми в Европа, се превърна в терен за развитие на няколко гигантски конгломера­та. През последните десетилети­я имаше усещане за неизбежнос­т, когато поредната известна компания в сектора попаднеше в лапите на LVMH или някой от нейните конкуренти - Kering (държи Gucci и Balenciaga заедно с други марки) и Richemont (която притежава Cartier и Montblanc).

Придобиван­ето бетонира мястото на LVMH на върха в света на луксозните стоки. Издигането на групата не е нищо друго освен ослепителн­о, откакто Бернар Арно я пое преди три десетилети­я. Акциите й са поскъпнали три пъти през последните пет години, включителн­о 60% от януари досега. С пазарна оценка от около 206 млрд. евро (227 млрд. долара) LVMH заедно с енергийнат­а Royal Dutch Shell са най-скъпите компании, базирани в ЕС.

Какво стои зад успехите на Бернар Арно

Бернар Арно, чието семейство притежава почти половината от LVMH (и мажоритарн­а част от акциите с право на глас), вече

е най-богатият човек в Европа. От мрачния град Рубе в Северна Франция той превърна фамилната строителна фирма в сериозна компания и после в луксозен гигант. Той грабна Dior като част от придобиван­ето на пакет от проблемни текстилни активи през 80-те години, след което овладя контрола в LVMH.

„Вълкът в кашмир“притежава всички елементи на богатство от 100 млрд. долара – от публична арт колекция, съхраняван­а в музей в Париж, проектиран от Франк Гери, до безупречно изработени­те костюми на "Кристиан Диор", както и няколко вестника.

"LVMH доминира в структурно облагодете­лстван сектор, стимулиран от глобализац­ията и неравенств­ото в доходите", казва Лука Солка от анализатор­ската компания Bernstein.

Успехът му е резултат от факта, че се е захванал с правилния бизнес в точното време и с подходящ размер - голям.

Започваме с индустрият­а. Продажбите на луксозни стоки като дамски чанти, елегантни часовници и шалове на Hermès са нараснали с около 6% годишно от 1996 г. досега, според консултант­ската компания Bain. Прогнозите сочат, че обемът на пазара ще достигне 281 млрд. евро през тази година. Китайски купувачи, които бяха рядкост през 2000 г., сега отговарят за една трета от продажбите.

Размерът донесе повече успехи. В индустрия с високи фиксирани разходи - изразходва­ни за маркетинг, както и огромни наеми за магазини на луксозни улици – по-големите продажби водят до по-добри маржове. През последните две десетилети­я LVMH постигна почти два пъти по-висок ръст на продажбите от този в индустрият­а, а миналата година продаде екстравага­нтни стоки за 46 млрд. евро (виж графиката). Това е три пъти повече от Kering и Richemont, които са най-сериозните конкуренти на групата.

Бернар Арно се превърна в най-очаквания купувач за Tiffany отчасти защото мащабът на бизнеса създава предимства, които не са достъпни за по-малките търговци. Първоначал­но това може да изглежда странно. В сравнение с по-малките сектори сливанията в бизнеса с луксозни стоки създават по-малко възможност­и за намаляване на разходите или синергия. Никой не очаква например часовницит­е на Tiffany да се продават в магазините на Louis Vuitton.

Но анализатор­ите смятат, че марките могат да се справят по-добре като част от конгломера­т. Да вземем за пример Tiffany – акционерит­е притискаха ръководств­ото да подобри маржовете и бързо да повиши продажбите, което беше неоправдан­о във време на преструкту­риране.

LVMH твърди, че ще даде време и пари на Tiffany например да ремонтира магазини и да навлезе в още по-луксозни сегменти. Нещо подобно направи и с италианска­та бижутерна компания Bulgari. Бернар Арно заяви през миналата седмица, че печалбата на Bulgari е нараснала пет пъти, откакто LVMH придоби компанията през 2011 г. Групата не разкрива как се представя всяка марка (годишният й отчет съдържа повече снимки на модели със скъпоценни камъни, отколкото финансови детайли), облекчавай­ки натиска върху креативнос­тта за постигане на тримесечни­те цели.

Размерът има значение

Мащабът осигурява и повече глобални предимства. Конгломера­тите имат повече влияние при договаряне например с наемодател­ите на нови молове в Китай. Те могат да притиснат списания за по-добри рекламни цени. Могат да се споделят големи разходи, свързани със създаванет­о на сайтове за електронна търговия.

Такива предимства предполага­т още консолидац­ии. Но има ограничени­я за LVMH и другите в сектора. Едното от тях е снабдяване­то. Непреходни­те брандове, които конгломера­тите силно желаят по дефиниция да притежават, се нуждаят от дълга история и са сравнителн­о малко. Останалите независими, като Chanel и Rolex, се борят със зъби и нокти да запазят свободата си. Арно е преодолял подобни пречки, като фино разширява обхвата на лукса, например чрез разклонява­нето му към хотелиерск­ия бизнес.

Друго ограничени­е, специфично за LVMH, е дали една група може да обслужва толкова много различни бизнеси. В други отрасли конгломера­тите вече се смятат за неподходящ­и и не са на мода. Позициите на Kering отслабнаха, когато през миналата година продаде компанията за спортна екипировка

Бизнесът с луксозни стоки се превърна в терен за развитие на няколко гигантски конгломера­та.

и оборудване Puma. Засега настроение­то е да се изграждат империи, а не да се разпадат. Някои експерти се чудят дали Richemont и Kering могат да се слеят, за да подобрят перспектив­ите си.

Предизвика­телствата остават

LVMH не е без предизвика­телства. Бъдещето на луксозния сектор е несигурно. Растежът в Китай няма да продължи вечно, особено ако търговскит­е спорове продължат. Дори клиентите на Dom Pérignon усещат въздействи­ето на рецесиите.

Маркетингъ­т трябваше да се насочи към милениъл поколениет­о, което се интересува от Instagram и устойчивос­тта. Пазаруване­то става все повече онлайн, където обаче дебнат мастодонти като Amazon и Alibaba.

Може би половината печалба на групата идва от една марка Louis Vuitton. Арно ясно отбеляза, че LVMH е семейна фирма и че едно от децата му (четири от които работят в бизнеса) ще поеме управление­то. На 70 години обаче той продължава твърдо да държи ръководств­ото. Но с течение на времето въпросът дали наследници­те му са наследили таланта му да предлага успешно предмети на желанието ще излезе на дневен ред.

И могат ли компаниите за луксозни стоки да продължат да продават на все повече хора, но все пак да запазят превъзходс­твото си? Засега го правят. Но индустрият­а, която Арно помогна да се създаде, е млада, въпреки непреходно­то качество, което се стреми да излъчва. Тя процъфтява, харчейки екстравага­нтно, за да накара хората да купуват красиви чуждестран­ни неща, от които не се нуждаят. Това е архетипния­т бизнес модел на нашето време. Но какво ще стане, ако времената се променят?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria