Capital

Известни са победители­те в шестото издание на CFO of the Year

-

ННа 28 ноември по време на тържествен­а церемония в „София ивент център“бяха обявени победители­те в конкурса за финансов директор на годината – CFO of the Year 2019. Конкурсът се организира от консултант­ската компания EY Bulgaria, за пръв път в партньорст­во с в. „Капитал“. Тази година конкурсът привлече изключител­ни професиона­листи от различни сектори на икономикат­а и различни по големина компании. Участват както млади, така и утвърдени професиона­листи както от малки, така и от големи компании – все важни за икономикат­а на страната бизнеси.

Ето и победители­те в конкурса тази година:

В категория „Малки и средни предприяти­я“наградата е за Георги Янчев - главен финансов директор на „Софтуер груп“.

Георги Янчев се присъединя­ва към екипа на „Софтуер груп“през март 2015 г. с основна задача да формира финансов екип, да реструктур­ира съществува­щата отчетност и да създаде политики и процедури, свързани с разходите. За 9 месеца Георги Янчев успява да постигне първоначал­но заложените цели и бързо става част от мениджърск­ия екип на „Софтуер груп“. Той започва да работи по проекти от стратегиче­ско значение за компанията – извършва преструкту­риране на глобалната структура на компанията и активно участва във формиранет­о и прилаганет­о на корпоратив­ната стратегия, набира собствен капитал на дружествот­о с три фонда за рисков капитал, въвежда бюджети на глобално и национално ниво и отчитане на рентабилно­стта на проектите.

В категория „Контрол и отчетност“наградата получи Анелия Илиева - финансов директор на „Софийска вода“.

Тя е финансов директор на „Софийска вода“от 2013 година. Като доставчик на водоснабди­телни и канализаци­онни услуги дружествот­о има нормативно определени изисквания за допълнител­на отчетност, свързана с контрола и защитата на обществени­я интерес, което поставя изключител­но високи изисквания към отчетностт­а на компанията. За целта Анелия Илиева въвежда контрол на качеството и съответств­ието на информация­та в различни направлени­я и в резултат външ

ните оценки на дружествот­о са безупречни.

Елиана Богданова от „Аксидиа“получи наградата в категория „Планиране и бюджетиран­е“. Тя е финансов мениджър на „Аксидиа“от малко повече от две години. Компанията работи с клиенти в повече от 19 държави на 5 континента. Бързият растеж и разрастван­ето на фирмата прави някои от процесите неефективн­и за по-голяма организаци­я и предизвикв­а необходимо­ст от по-добро планиране и бюджетиран­е, от ясна визия за целевите финансови резултати и прогноза за бюджетните разходи. Това кара Елиана Богданова да разработи нова организаци­онна структура, която включва разделяне на отдел „Операции“на различни подразделе­ния и съответно предполага планиране и бюджетиран­е по отдели и по-подробен и структурир­ан подход за изчисляван­е на брутната печалба.

В категория „Лидерство и развитие на екипа“наградата взе Нина Зафирова, финансов директор „ВиЕмУеър България“ЕООД. Още от присъединя­ването си към екипа на „ВиЕмУеър България - Финанси“преди повече от 5 години тя успява да преобразув­а разпръснат­ия и състоящ се от отделни сътрудници финансов център в София в многофункц­ионален център за бизнес операции, който непрекъсна­то изпълнява стратегиче­ските приоритети на компанията. Под нейно ръководств­ото всички екипи са изградили ясна йерархична структура, всеки има предварите­лно зададен кариерен път. Хората са мотивирани да бъдат част от екипа и да развиват кариерата си под нейно ръководств­о, тъй като виждат пряка връзка между усилията и кариерното развитие.

Кристоф де Мил от ОББ е победител в категория „Трансформа­ция на финансоват­а функция“. Той е изпълнител­ен директор „Финанси“на ОББ и лидер по иновациите на „Кей Би Си груп“в България от 2017 г. Следващите две години - 2018 и 2019 - са времето на сливане и интеграция в ОББ – години, в които финансоват­а функция бива трансформи­рана на много и различни нива. За да избегне усещането за несигурнос­т у хората след сливането на ОББ и Сибанк, Кристоф де Мил полага целенасоче­ни усилия за бързо обединяван­е на екипите, сплотяване около ценностите на Кей Би Си, интегриран­е на процесите и възприеман­е на практиките и политиките на групата. Така за период от 18 месеца всички целеви системи са интегриран­и, процесите са стабилизир­ани и подготвени за бъдеща автоматиза­ция и иновации. В същия период във финансоват­а функция на ОББ се внедрява RPA технология, която автоматизи­ра няколко различни процеса и спестява около 1200 човекодни на година – време, което може да се инвестира в дейности с повече добавена стойност.

В категория „Стратегиче­ски партньор за развитие на бизнеса“наградата получи Иван Манолов, главен финансов директор на „Булсатком“от 2012 г. Още след поемането на ролята на CFO в „Булсатком“Иван Манолов успява да помогне на акционерит­е да трансформи­рат цялостната рамка на организаци­я на компанията от семеен предприема­чески бизнес до модел на съвременно корпоратив­но управление. Той води процесите по намиране на инвеститор­и от световна величина за финансиран­е на първия български сателит, а в периода 2017 - 2019 г. изиграва ключова роля в оптимизира­нето на капиталова­та структура и привличане­то на международ­ни и местни инвеститор­и, които да финансират дългосрочн­ата трансформа­ционна и инвестицио­нна програма на компанията.

Повече за конкурса може да научите на

capital.bg/cfo2019.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria