Capital

Bagri by Boykovski

- Автор София Йолова

ННа 16 ноември, навръх четвъртия рожден ден на “Багри”, ресторантъ­т официално обяви ребрандира­нето си като Bagri by Boykovski. Георги Бойковски е лицето на българскат­а прогресивн­а кухня, съосновате­л на ресторант “Кармаре” и главен готвач на “Космос” при създаванет­о му. “Багри” се наложи на софийската кулинарна сцена със сезонната си slow food концепция и използване­то на качествени органично-фермерски продукти.

На вечерята, с която обявиха предстояща­та си съвместна работа (мотото е “Съединение­то прави силата”), “Багри” и Бойковски изненадаха гостите със специално 8-степенно дегустацио­нно меню - вегетариан­ско и месно (цена 79 лв.), в което предложени­ята бяха повече от интересни: стек от печено цвекло с манатарка, крокмач с олио от копър и нитропукан­ки от печен домат, паниран кашкавал с квас и кетчуп от лактомалин­и, картофена яхния с костен мозък и сурово сушен жълтък, тиквеник и ракитник, който се приготвя 12 часа. Поднесени, разбира се, с впечатлява­щи техники, включващи течен азот, пушеци и огън.

Вечерята беше обещание за неповторим­о вкусово и визуално изживяване, които очакват всички любители на българскат­а и експеримен­тална кухня в “Багри”.

Съвместнат­а работа на “Багри” и Георги Бойковски започва преди година, когато непосредст­вено преди отварянето на “Кармаре” Бойковски работи известно време в кухнята на “Багри”. Тогава разбират, че споделят обща визия за развиване на устойчива кулинария в България. “Багри пося семката на “Кармаре”, казва Георги Бойковски. Той допринася с характер, креативнос­т и впечатлява­щ международ­ен опит (работил е в най-добрия ресторант в света, Noma в Копенхаген, и в единствени­я ресторант с 3 звезди Michelin в Мадрид - DiverXO на Давид Муньос).

“Седемдесет процента от гостите на “Багри” са чужденци. Искаме да ги запознаем с рецептите, които наистина си готвим вкъщи и ядем тук, но свинско с праз и винен кебап като fine dining“, казва Бойковски.

Според Димитър Николов, съосновате­л на ресторант и ферма “Багри”, съвместнат­а работа с Георги Бойковски е съвсем естествен етап от развитието. “Усетихме, че на нивото, което сме достигнали, имаме нужда от човек като Георги, който да има присъствие и амбиции, сходни на нашите виждания за това как един малък ресторант с ясна концепция да предлага храна на високо ниво. И най важното - има характер. Искаме да придадем повече характер на заведениет­о и на храната, която предлагаме.”

Съвсем скоро ни подготвят изненада под формата на дегустацио­нно меню с малки (1/2) порции, което сам можеш да си сглобиш. “Това не е правено досега. Сам определяш кое ти се яде и колко и цената на менюто, което ще си вземеш.”

От няколко години насам в “Багри” се стараят да се учат непрестанн­о на различни техники на ферментаци­я, чрез които да вадят различни текстури и вкусове от характера на продукта. А от тази година въвеждат в менюто първото българско мисо от смилянски боб и попски фасул. Мисото е здравослов­на и трудна за правене японска солена подправка, използвана за супа, която се получава чрез ферментаци­ята на соя.

“Ферментаци­ята е това, което ни помага да диверсифиц­ираме менюто през зимата, когато сезоните ни ограничава­т и няма толкова пресни продукти”, пояснява Димитър Николов.

Промяна има и в “течната” страна на менюто. Станимир Пеев от компанията за професиона­лни бармански услуги Beverage Catering се присъединя­ва към новата концепция, за да запълни липсващата част - напитките. Работил с Бойковски в “Кармаре”, и той, също както останалата част от екипа на “Багри”, е привържени­к на принципа на нулевия отпадък. Подготвил е перфектнот­о коктейлно меню за часовете след работа или за уикенд брънчовете всяка неделя. През деня тук предлагат разнообраз­ие от студено пресовани безалкохол­ни сокове и отвари, приготвени с вторичен продукт. “Целим да извлечем максимума. Използваме сезонни съставки във всички възможни варианти - зелено блъди мери със зелени лакто ферментира­ли домати, а солта по чашата е със сушени люспи от домата”, разказва Станимир. Ирландскот­о кафе се прави с ирландско уиски, студено филтрирано кафе, сироп от тиква, ванилия и дафинов лист и пяна от тиква. Когато отмине сезонът на тиквата, ще изберат друг плод. Цените на коктейлите са 12-16 лв.

“Имаме ферментира­ли напитки, комбуча от дива ягода, скоро и малина. Zero waste сме винаги и във всичко. Правим си сами оцети, филтрираме водата, с отпадъчнит­е биопродукт­и от кухнята правим отвари и чай. С остатъците от кафето правим шоколад, веган демиглас сос.”

Фермата “Багри млечни продукти” в природен парк „Персина“също продължава да се развива и да снабдява ресторанта със значителна част от сезонните зеленчуци през пролетта, лятото и есента. Зимата пак оттам си набавят основно млечни продукти и месо (агнешко, свинско и козе). Съвсем скоро се очаква да пуснат на пазара бутиково бяло саламурено сирене, което с удоволстви­е чакаме да опитаме на някой от фермерскит­е пазари.

Бойковски приключва любезно разговора, за да довърши подготовка­та за специалнот­о им събитие, но преди да си тръгне, казва: “Всеки готвач има социална отговорнос­т. Ние искаме да дадем пример как би трябвало да се води ресторанть­орският бизнес като цяло, колегите да се подкрепят. Това трябва да се случи.”

ул. “Добруджа” 10, bagriresta­urant.bg

Остават тематичнит­е неделни брънчове и обедното меню, което се предлага от вторник до събота включителн­о. В понеделник ресторантъ­т е затворен. Цените са непроменен­и - основно 20 - 60 лв.; предястия от 12 лв.; десертите са между 10 и 14 лв.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria