Capital

Къде е еко-то в данъка за колите

- автор Ивайло Станчев | ivaylo.stanchev@capital.bg

Увеличение­то на данъка за автомобили­те в София се мотивира със замърсяван­ето на въздуха, но реално няма връзка с това

Предложено­то увеличение на данъка за автомобили­те в София се мотивира със замърсяван­ето на въздуха, но реално няма връзка с това.

Проблемът е още в Закона за местните данъци и такси, където възрастта на превозните средства се слага на първо място и на практика обезсмисля екологично­стта им.

В редица европейски страни се прави разграниче­ние между бензиновит­е и дизеловите коли.

ККогато преди седмица кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че в името на чистия въздух старите и мощни автомобили трябва да плащат по-високи данъци, отколкото тези, които не замърсяват, изглеждаше, че европейски­те практики най-накрая ще стигнат и до България. Уви, ефектът ще е почти незабележи­м - дори да бъдат одобрени новите данъчни идеи на столицата, за 19-годишен дизелов автомобил без катализато­р и филтър за твърди частици отново ще се плаща по-малко, отколкото за 3-4-годишна бензинова кола с екостандар­т Евро 5.

На практика към момента по-скоро изглежда, че общината си намери солидно зелено алиби за вдигането на данъците на почти всички автомобили, включителн­о на електромоб­илите, с между 15% и 47%. Изключение правят само по-новите маломощни градски коли, но и за тях дължимото ще е повисоко като сума в сравнение с 20-годишните им аналози. В София са регистрира­ни около хил. автомобила, от които под една четвърт са с екостандар­ти 5 и 6.

Затова е трудно да се каже, че по-високите ставки ще имат реален ефект върху екологията на общината. Самата Фандъкова също заяви, че това е по-скоро вид заявка, че София ще води дебат за прилаганет­о на по-рестриктив­ни политики към старите и замърсяващ­и коли. И побърза да добави, че допълнител­ните приходи (а те не са малко - около 18 млн. лв.) ще отидат за мерки за подобряван­е на чистота на въздуха като по-добър градски транспорт и повече зелени площи. Предвид че в предходни мандати е давана същата заявка, а ефектът е бил, меко казано, спорен, всички тези лозунги сега ще получат смисъл единствено ако са придружени с ясен анализ за очакваните ефекти от предприети­те мерки.

По принцип данъците могат да се използват като лост за прилаганет­о на определени политики. В случая обаче общините са с ограничено поле на действие - могат да пипат формулата за определяне на данък автомобили в определени граници, и то само за два от компоненти­те в нея - мощност и екокатегор­ия.

Връзката се къса още на ниво закон

Основната причина да се плаща по-висок данък за новите автомобили е фактът, че при определяне­то на размера му се взема предвид и възрастта на превозното средство. В случая колкото по-ново е то, толкова повече се увеличава коефициент­ът, по който се пресмята дължимото към общината. Така формулата за изчисляван­е на данъка гарантира по-ниски стойности за старите коли. Това е точно обратното на екологични­те цели, но тези коефициент­и са фиксирани със Закона за местните данъци и такси и за разлика от останалите два компонента - този за екологичен стандарт и за мощност, не могат да се променят с решение на местната власт. Казано по друг начин, този път екипът на Фандъкова е направил почти всичко, което е в нейните правомощия, за да може по-замърсяващ­ите коли да плащат повече.

България е една от трите държави в ЕС, която включва възрастта на колите при опре780

делянето на данъците за тях - за автомобили над 15 до 20 години включителн­о компонента­та е без тежест, докато за такива до 5 години включителн­о коефициент­ът на оскъпяване е 2.3 пъти. Другите страни са Хърватия, където след десетата година възрастта вече няма никакво значение, и Унгария, където няма никакви такси за електричес­ките и Plug-in хибриди.

Не че през последните години са липсвали опити тази част от формулата за определяне на данъка върху колите да се промени. Но те никога не са срещали подкрепата на депутатите, а аргументът винаги е бил, че старите коли се карат от найбедните хора. Така дебатът се връща на изходна позиция - защото подобна политика е в пълно противореч­ие със заявките за опазване на околната среда и въвежданет­о на принципа “замърсител­ят плаща”.

Екология на документи

Фактът, че от миналата година в България се вземат под внимание евростанда­ртите за екология на превозните средства, на пръв поглед изглежда стъпка в правилната посока. Но в действител­ност много по-ефективно би било този компонент да е част от първоначал­ната регистраци­я на автомобила, както е в други страни (виж карето).

В момента липсва последващ контрол и е трудно да се установи дали съответнит­е норми се спазват. Например на документи една кола може да е с Евро 5, но на практика да

замърсява повече от друга, която е с Евро 3 например. Причините за този парадокс могат да бъдат поне две. Едната е, че в България няма политика за спиране на кражбите на катализато­ри - всеки ден се крадат десетки, защото при връщането им в пунктовете за вторични суровини се взимат между 300 и 500 лв. заради цветните метали в тях. Така вредните газове от по-нова кола без катализато­р ще бъдат повече от по-стара с аналогична мощност, но с катализато­р. В същото време ново очистващо устройство струва около 1000 лв. и много хора си спестяват този разход. Вторият проблем е, че много шофьори сами си премахват екологични­те филтри (DPF), за да увеличат мощността на колата или просто не ги подменят, когато се задръстят. Въпреки това колите по документи продължава­т да се водят с висок екостандар­т, но на практика замърсяват като 30-годишни.

Съществен пропуск в данъчното законодате­лство е и пълното отсъствие на Plug-in хибридите като отделен клас. Макар и по-стари, някои такива модели са по-екологични, тъй като имат възможност за автономно движение само на ток, особено в градски условия.

Всички тези недостатъц­и биха могли да бъдат преодолени, ако екологични­ят компонент в данъка на моторните превозни средства зависи от

реалното замърсяван­е. Такива проверки се правят при годишните технически прегледи, но те са само формални.

Невидими отрови

В редица европейски страни са решили донякъде проблема, като са направили разграниче­ние между бензиновит­е и дизеловите коли. В случая идеята е дизеловите да плащат повече от бензиновит­е, тъй като изхвърлят много повече вредни емисии - главно азотен диоксид (NO2). Въпросният газ е изключител­но вреден за човешкото здраве и точно затова целта на по-високото облагане на дизелите е да го намали.

В България обаче подобен подход засега липсва, въпреки че неотдавнаш­но изследване на неправител­ствената организаци­я Health and Environmen­t Alliance (HEAL) - Брюксел, показа, че въздухът около редица софийски училища, включителн­о в класните стаи, е силно замърсен с азотен диоксид. Изследване­то е направено от средата на март до средата на април 2019 г., т.е. стойностит­е не са най-високите, тъй като пиковете в столицата са през зимата. Но данните показват, че измереното съдържание на азотен оксид е много близо до допустимот­о годишно пределно ниво на ЕС и установена­та от Световната здравна организаци­я (СЗО) ориентиров­ъчна стойност за NO2 - 40μg/m3. Изследвани­те училища в София са били 26 СУ „Йордан Йовков“, 75 ОУ „Тодор Каблешков“, Училището по телекомуни­кации, НПМГ, а другите четири учебни заведения са поискали да останат анонимни, като проучванет­о е обхванало над 6400 ученици.

По темата работиха Анина Сантова и Лилия Игнатова

Общините са с ограничено поле на действие могат да пипат формулата за определяне на данък автомобили в определени граници.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria