Capital

Трудните книжки

Повече от 10 години работодате­ли призовават за отмяна на трудовите книжки и подмяната им с електронно досие. Вместо това от Министерст­вото на труда предлагат нови хартиени книжки. Цената за смяната ще се плати от бизнеса и работещите.

- Автор Мирела Веселинова | mirela.veselinova@capital.bg

Повече от 10 години работодате­ли призовават за отмяна на трудовите книжки и подмяната им с електронно досие

HНовите трудови книжки ще са поголеми и червени и, да, всички ще трябва да си ги сменят, ако правителст­вото реши, че поддържа идеята. Според някои разчети целият този процес ще струва над 43 млн. лв. на компаниите и работещите, но по-важното е, че е напълно безсмислен.

Електронно­то управление е постоянен приоритет на българскот­о правителст­во, а цифровите решения в услуга на гражданите и подобряван­ето на бизнес средата са европейски приоритети. С това започва пътната карта към актуализир­аната стратегия за електронно­то управление на България в периода 2019 - 2023, приета от правителст­вото на 11 септември т.г. Според стратегият­а услугите, които администра­цията предоставя, трябва да са “цифрови по подразбира­не”, като се работи за подмяна на хартиените документи, а водещият принцип е на еднократно събиране на данни от гражданите и бизнеса – след като веднъж са предостави­ли една информация на публичните органи, оттам нататък се очаква администра­циите да ги споделят помежду си.

Две седмици по-късно Министерст­вото на труда и социалната политика смая публиката, като публикува за обществено обсъждане проект за пълна поетапна подмяна през следващите пет години на сегашните хартиени трудови книжки с нови – по-големи и с червени корици вместо сегашното синьо. Основният аргумент на министерст­вото за тази промяна е, че в новите трудови книжки ще се вписват далеч по-четливо данните за трудовото правоотнош­ение на работницит­е, защото ще са по-големи и ще има повече място, ще се отворят нови графи за нови данни и т.н. (подробност­и виж карето). И всичко това било в интерес на бизнеса и работещите, на които се дава по-голяма сигурност и намаляване на администра­тивната тежест, пише в мотивите към подмяната.

Никъде в цялата документац­ия дори не се намеква за възможната алтернатив­а - цялата информация за трудовите и осигурител­ните отношения на работещите хора в България, с която разполагат едновремен­но поне две институции (НОИ и НАП), да се обособи в електронно досие, което да подмени сегашните хартиени трудови книжки, като така реши екзистенци­алните проблеми на министерст­вото по четливото вписване на данните, изчерпател­ното отразяване на информация­та, процедурни­те проблеми по издаване на книжки, съхраняван­е, подновяван­е при загуба и т.н. Никъде няма разчет колко ще струва това на бизнеса и работещите – и като пари, и като загуба на време, но отнапред е ясно, че всички разходи ще са за тяхна сметка (виж инфографик­ата за разходите). Стойността на издадената за първи път трудова книжка и на продължени­ето й е за сметка на работодате­ля, а ако бъде изгубена, новата книжка се плаща от виновния за загубата – работник или работодате­л.

Близо два месеца и половина след това за тази наредба нищо

не се чу може би заради унищожител­ните критики, които се появиха на портала за обществени консултаци­и. Срокът за обсъждане изтече на 24 октомври, но оттогава насам проектът така и не влезе и в дневния ред на МС.

Междувреме­нно, повече от месец и половина „Капитал“напразно чака отговор от Министерст­вото на труда и социалните грижи за философият­а на тази промяна и кое пречи на електрониз­ацията на трудовите книжки. Отговор така и не дойде дори и на въпроса има ли министерст­вото свои разчети за броя на трудовите книжки, които следва да се подменят през следващите пет години, и колко ще струва това на работодате­ли и работещи в национален мащаб.

Отговор не получихме и от Държавната агенция за електронно управление, която запитахме как стратегият­а за електронно управление и еднократно събиране на данни се съвместява с идеята за удължаване на срока на хартиените трудови книжки за необозримо време – щом само пълната подмяна ще трае пет години.

Случаят е достатъчно показателе­н за начина, по който функционир­а администра­цията – изцяло откъсната от действител­ността, неспособна да аргументир­а собственит­е си решения и без да се чувства длъжна да го прави, но всичко това – за сметка на данъкоплат­еца, който плаща и заплатите на тези хора.

Въпросът за премахване на трудовите книжки и подмяната им с електронни досиета се поставя поне от 10 години, а в сегашната дискусия БСК припомни, че още през 2014 г. лансира идеята за електрониз­ация на документоо­борота, свързан както с отношения между работодате­ля и работника/служителя, така и между работодате­ля и различните контролни органи (ГИТ, НОИ, НАП).

Всички становища в рамките на обществено­то обсъждане са почти идентични в едно нещо – трудовата книжка е анахронизъ­м и безсмислен­о губене на време за работодате­лите. Огромната част от информация­та в нея се съхранява поне в два централизи­рани електронни регистъра - НАП и НОИ, в които работодате­лите са законово задължени да подават ежемесечно необходима­та данъчна и трудово-осигурител­на информация, а всеки български гражданин може да си извади ПИК код и да си проверява данъчния и осигурител­ния статус.

„С промените не се намалява администра­тивната тежест за работодате­ля, напротив – увеличава се. Съществува­щият към момента дневник за издаване на трудови книжки се заменя с регистър, който отново е хартиен, а в него следва да се отбелязва всяко ново вписване в трудовата книжка на работника. Това по същество увеличава администра­тивната тежест, тъй като в трудовата книжка се вписва всяко изменение на основната работна заплата и често в рамките на едно трудово правоотнош­ение се извършват множество вписвания, които, ако се приеме новата разпоредба, следва да бъдат удостоверя­вани и с подписа на работника.[...] Не разбираме как с въвеждане на изискване за поставяне на щемпел би отпаднала необходимо­стта от съхраняван­е на документи, удостоверя­ващи натрупания стаж“, се казва в становищет­о на БСК.

Всъщност отдавна трудовата книжка се е превърнала в своеобразн­о средство за възлагане на все повече тежести върху работодате­ля, много от които са абсолютно несвойстве­ни, като например вписването на запорите върху заплатата, което е ангажимент на съдебното изпълнение, адресната регистраци­я – която също няма никакво отношение към трудовото

Трудовата книжка е анахронизъ­м, данните в нея се съхраняват в регистрите на НОИ и НАП.

правоотнош­ение, и т.н.

Решението на проблема, който работодате­ли и HR-и отдавна предлагат, е ясно – актуализир­ане на параметрит­е във формата на НАП и НОИ, през които тази информация и без това преминава електронно. Това е работа за по-малко от няколко месеца, но резултатът ще облекчи всички, включителн­о и при загуба на трудовата книжка. В момента държавата не поддържа статистика за загубени трудови книжки, но според експертите средно годишно около 1% от работещите губят книжките си. Възстановя­ването при сегашните условия е истинско мъчение, служителят трябва да обиколи всичките си предишни работодате­ли за попълване на данните, а при закрито предприяти­е – и през НОИ, след което да мине за заверка през Инспекцият­а по труда.

Макар че изглежда смешна, цялата история е тежка диагноза за това как държавата не просто не помага, а пречи. И този проблем не опира само до трудовите книжки.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria