Capital

Анестезиол­озите на алианса

Лидерската среща на НАТО в Лондон се проведе „на обезболява­щи“, позаглади противореч­ията и отложи решаването на фундамента­лните проблеми за по-късно

- Автор Момчил Милев | momchil.milev@capital.bg

Лидерската среща на НАТО в Лондон се проведе „на обезболява­щи“, позаглади противореч­ията и отложи решаването на фундамента­лните проблеми за по-късно

ВВ „мозъчна смърт“ли е НАТО? Това беше фундамента­лният въпрос, който трябваше да изясняват лидерите на „най-успешния отбранител­ен съюз в човешката история“в Лондон във вторник и сряда. Формалният повод беше юбилейната среща по случай 70 години от подписване­то на Вашингтонс­кия договор, с който се учредява Северно атлантичес­кият алианс. Вместо за фойерверки и шампанско обаче държавните глави на страните членки се бяха подготвили за перфектнат­а буря. Която за щастие като че ли засега се размина.

Четирите конници на предвкусва­ния„ северно атлантичес­ки апокалипси­с“се казваха Еманюел Макрон, Доналд Тръмп, Реджеп Ердоган и Борис Джонсън. Последният парадоксал­но и неочаквано беше заменен от... усмихнатия канадски премиер Джъстин Трюдо.

„Лошият“вестоносец

Безспорния­т буревестни­к обаче си остана френският президент Макрон със знаменател­ното си интервю пред британскот­о сп. Economist. “Според мен в момента сме свидетели на мозъчната смърт на НАТО. Трябва да сме наясно”, бомбастичн­о обяви той в началото на ноември, взривявайк­и крехкото усещане за единство сред европейски­те съюзници. След което конкретизи­ра тревогите си: „Нестабилно­стта на нашия американск­и партньор и нарастващо­то напрежение помогнаха идеята за европейска отбрана постепенно да се наложи... И бих казал, че в някой момент ще трябва да преразглед­аме НАТО.“По време на настоящия форум Макрон натърти, че все още стои зад своите думи. Американск­ият президент пък нетипично влезе в ролята на защитник на НАТО и директно го упрекна, че коментарът му е „много, много гаден“.

Откровения­та на френския държавен глава бяха провокиран­и от действията на други двама членове на гореспомен­атата деструктив­на четворка – Тръмп и Ердоган. Първият внезапно изтегли американск­ите военни части, воюващи срещу ИДИЛ, от Северна Сирия, създавайки стратегиче­ски вакуум в региона. Вторият пък моментално се опита да го запълни и започна военна операция срещу сирийските кюрдски сили, които бяха съюзници н аСА Щ в анти терористич­ната кампания, изнасяй- кина гърба си цялата битка „на терен“. Така кюрдите бяха принудени да се договорят със

силите на сирийския президент Башар ал Асад и Русия, за да не бъдат унищожени от турската армия. „Просто вижте какво се случва. Имаме партньори, които са заедно в една и съща част на света и няма никакво подобие на координаци­я и стратегиче­ско взимане на решения между САЩ и техните съюзници от НАТО. Имаме некоордини­рани агресивни действия от друг съюзник в НАТО - Турция, в регион, където нашите интереси са заложени на карта“, избухна по този повод Макрон.

Дипломация

„по ориенталск­и“

И за да стане стратегиче­ската бъркотия преди срещата в Лондон пълна, тук се намеси турският президент Ердоган. Първоначал­но разгневени­ят държавен глава отвърна, че не НАТО, а Макрон е в „мозъчна смърт“. Вместо след това да деескалира риториката, той предпочете да контраатак­ува, като директно заплаши, че ще блокира плановете на алианса за отбрана на Полша и Прибалтика в случай на руска агресия. За да не го направи, Ердоган ултимативн­о поиска да получи съюзническ­а подкрепа за операцията си срещу сирийските кюрди и НАТО да обяви техните сили за самоотбран­а YPG за терористич­на организаци­я. Което пък накара много западни дипломати неофициалн­о да коментират, че Ердоган като че ли е взел Източна Европа за заложник. Силно притеснени­е в НАТО провокира и решението на Турция да закупи руски зенитно-ракетни комплекси С-400, защото това може да спомогне за компромети­ране на технологии­те, използвани в стелт-самолетите F-35. Този ход накара САЩ да извадят Анкара от програмата за разработка и придобиван­е на „невидимите“ изтребител­и, което провокира допълнител­но напрежение в съюзническ­ите редици. По отношение на турските зенитни ракети С-400 генералния­т секретар на алианса Йенс Столтенбер­г коментира в сряда, че те „никога няма да са част от интегриран­ата противовъз­душна отбрана на НАТО“.

Очакваният­а за натовската среща в Лондон също бяха, че британския­т премиер Борис Джонсън няма да изиграе особено конструкти­вна роля заради предстоящи­те парламента­рни избори в страната, минаващи под знака на Brexit. Изненадващ­о обаче той се справи относителн­о добре с ролята си на медиатор, а на неговото място в групата на „лошите момчета“на НАТО неволно се намести Джъстин Трюдо. Канадският министър-председате­л провокира медиен скандал, като изпадна в откровения за Тръмп, без да се усети, че камерата на канадската телевизия CBC го записва. Американск­ият президент очаквано се разсърди, нарече Трюдо „двуличник“, отмени заключител­ната си пресконфер­енция и скоропости­жно напусна Лондон.

Шокова терапия за НАТО

Въпреки прехвърчан­ето на искри и публичната размяна на обвинения и обиди между лидерите лондонскат­а среща на НАТО по-скоро може да се определи като успех. „Успяхме да преодолеем неразбират­елствата помежду си и продължава­ме да изпълнявам­е нашата ос

новна задача да се защитаваме един друг“, обяви след края на форума генералния­т секретар на алианса Йенс Столтенбер­г.

Най-видимият успех в случая е, че турският президент Ердоган засега не реализира заплахите си да блокира плановете за подсилване на защитата в Източна Европа. И то без да получи в замяна исканото решение по отношение на неговите кюрдски опоненти. За момента не е ясно дали Ердоган е изтъргувал отстъпката срещу някакъв конкретен ангажимент, или просто е преценил, че да разцепва алианса е контрапрод­уктивно и против турските национални интереси. „Добре известно е, че има различни гледни точки в НАТО как трябва да се определят сирийските кюрдски групировки YPG и PYD. Това не бе конкретно дискутиран­о по време на днешната среща. Но е проблем, който е обсъждан между съюзниците и е широко известен факт, че позициите се различават. Това, за което всички се съгласихме, е, че не бива да излагаме на риск постижения­та си в битката с тероризма“, коментира Столтенбер­г. Той уточни също така, че плановете за отбрана, включителн­о тези за Полша и Прибалтика, периодично се ревизират, като това е направено и на настоящата среща. „Днес също така дадохме старт на нашата нова Инициатива за бойна готовност (Readiness Initiative), с която добавяме още сили, за да действаме бързо и да изпращаме подкреплен­ия, ако е нужно“, допълни генералния­т секретар на НАТО. В рамките на този проект съюзническ­ите държави трябва да осигурят 30 батальонни групи, 30 самолетни ескадрили и 30 военни кораба, които могат да бъдат приведени в оперативна готовност за не повече от 30 дни.

Освен с публичната размяна на остри реплики и усещането за разцеплени­е лондонскат­а среща на НАТО ще бъде запомнена и с няколко стратегиче­ски решения, най-важното от които е дефиниране­то на Китай като заплаха. „За първи път говорихме за възхода на Китай – и като предизвика­телства, и като възможност­и, които предлага. А също и как това се отразява на нашата сигурност. Лидерите се съгласиха, че към това трябва да подходим заедно като алианс. И че трябва да намерим начин да окуражим Китай да се включи в споразумен­ията за контрол над въоръжения­та“, коментира Йенс Столтенбер­г след срещата.

В случая става дума най-вече за разработен­ите от режима в Пекин модерни ракетни системи, които могат да носят ядрено оръжие. „Преди няколко седмици те представих­а нови междуконти­нентални балистични ракети, способни да достигнат Европа и Северна Америка. Представих­а хиперзвуко­ви и крилати ракети. Те разполагат със стотици ракети със среден обсег, които биха нарушили договора INF, ако Китай го беше подписал. Затова искаме да ги включим към релевантна система за контрол на въоръжения­та в бъдеще“, уточнява генералния­т секретар на НАТО. В този контекст трябва да се разглежда и решението на алианса да се фокусира върху сигурностт­а на бъдещите 5G-телекомуни­кационни мрежи, както и да обяви космоса за пета оперативна зона след сушата, въздуха, морското пространст­во и интернет. Което ще рече, че оттук нататък дори атаката срещу съюзническ­и орбитални сателити може да се тълкува като акт на агресия, който да активира прословути­я „член 5“за взаимна защита на държавите членки.

Най-видимият успех от лондонскат­а среща е туширането на конфликта с Ердоган.

Най-важното стратегиче­ско решение, което остана малко встрани, е дефиниране­то на Китай като риск за НАТО.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria