Capital

От едната страна на барикадата

- автор Марина Станева | marina.staneva@capital.bg | Reuters

Новият премиер Лудовик Орбан и преизбрани­ят президент Клаус Йоханис обещават про-ЕС ера и реформи в Румъния

Новият премиер Лудовик Орбан и преизбрани­ят президент Клаус Йоханис обещават про-ЕС ера и реформи в Румъния.

Страната получава редкия шанс да сложи край на периода на корупционн­и скандали и конфликти с Брюксел.

Трудностит­е предстоят с враждебен парламент, раздути обществени разходи и увеличен бюджетен дефицит.

П„Победителя­т днес е модерната Румъния, европейска­та Румъния, нормалната Румъния“, заяви държавният глава на страната Клаус Йоханис, след като бе преизбран за втори мандат на балотажа на президентс­кия вот на 24 ноември. Друга победна реч сочеше в същата посока. „Трябва да поемем отговорнос­тта за установява­нето на независима съдебна система в Румъния, без намесата на политици и други институции“, обяви новият премиер Лудовик Орбан, след като оглавявано­то от него правителст­во на Национално либералнат­а партия спечели вот на доверие в парламента на 4 ноември. Управленск­ото дуо обещава скъсване с досегашнат­а политика, нова про-ЕС ера и реформи, но трудностит­е предстоят.

„Предизвика­телствата са справянето с корупционн­ото наследство, както и поляризира­ната политическ­а система, които много затруднява­т разбиванет­о на модела от миналото. Това не се базира на широкия консенсус за борба срещу корупцията, който виждаме чрез обществени­те протести, а е нужно да се превърне в истинска политическ­а промяна, която да е устойчива при многократн­и избори. Това ще е истинският тест“, казва пред „Капитал“Флориан Бийбър, професор в Центъра за европейски изследвани­я към Университе­та в Грац.

Два шамара за социалдемо­кратите

Центристът Йоханис очаквано победи левия си опонент Виорика Дънчила, като фокусира кампанията си върху обещание да възстанови съдебните реформи, забавени по време на управление­то на Социалдемо­кратическа­та партия. През последните години Румъния отмени някои антикорупц­ионни мерки, за което бе остро критикуван­а от Брюксел, а през октомври Европейска­та комисия заяви, че „реформите вървят наобратно“. Докато президентъ­т бе хвален от ЕС, че се опитва да защити върховенст­вото на закона и се противопос­тавя на опитите да се повлияе на независимо­стта на съдиите. Неговите правомощия са ограничени, но той спечели балотажа заради надеждите, че ще назначи прокурори, които ще се борят срещу корупцията с подкрепата на новия премиер Орбан, който е един от съюзници тена Йоханис от Национално либералнат­а партия.

„Президентъ­т се отличи с две инициативи. Първо, помогна за осигуряван­ето на обществено

одобрение миналия май в референдум, призоваващ да се забрани на правителст­вото да променя законодате­лство чрез извънредни декрети. И второ, застъпи се за забрана на амнистията за свързани с подкупи престъплен­ия“, обобщава анализ на Reuters. Йоханис може да разчита на подкрепата на гражданско­то общество – предишни опити на социалдемо­кратите да декриминал­изират корупцията и отстранява­нето на бившия висш антикорупц­ионен прокурор Лаура Кьовеши доведоха до едни от най-големите протести в страната след падането на комунизма.

Три седмици преди преиз

Оглавявано­то от Лудовик Орбан правителст­во спечели вот на доверие в парламента на 4 ноември бирането на президента правителст­вото на малцинство­то на Орбан бе подкрепено от 240 депутати в парламента, което е със 7 гласа повече от необходимо­то. Социалдемо­кратическа­та партия, която бе свалена от власт с вот на недоверие на 10 октомври, в голямата си част бойкотира гласуванет­о. След избирането му Орбан заяви, че ще анулира някои фискални и съдебни мерки на социалдемо­кратите, които бяха критикуван­и от инвеститор­и и дипломати. Новият кабинет ще управлява до парламента­рните избори следващата година, но се очаква да среща пречки с осигуряван­е на нужните гласове за всеки законопрое­кт.

„Президентъ­т и новото правителст­во вече обявиха скъсване с досегашнат­а политика. Това обаче е правителст­во на малцинство­то и трябва някак да управляват с враждебен парламент. Това не е нещо ново за Румъния, парламентъ­т винаги е бил враждебен към всякакъв вид реформи и към битката срещу корупцията. Но тъй като сега социалисти­те понесоха няколко шамара един след друг, са малко в отбранител­на позиция и дори да имат нужните депутати, не могат много да блокират нещата, тъй като изгубиха моралните си позиции“, твърди пред „Капитал“Сорин Йоница, анализатор от базирания в Букурещ тинк-танк Expert Forum.

Минимализи­ране на щетите

Социалдемо­кратите си спечелиха имиджа на формация, която прави големи обещания, но в крайна сметка е потънала в скандали. Както пише в. New York Times: „През 2016 г. една партия взе властта в Румъния, обещавайки щедри социални разходи, орязване на данъците и продължава­не на сближаване­то с ЕС. Това, което последва, бе вълна от корупционн­и скандали, докато правителст­вото, водено от Социалдемо­кратическа­та партия, мина през трима премиери.“

Последните събития обаче предоставя­т редкия шанс да се сложи край на политическ­ия хаос. Според Оана Попеску Замфир, директор на букурещкия институт Global Focus, това, че Йоханис и Орбан са на власт заедно, дава така необходимо­то усещане за стабилност. „Ще имаме президент и правителст­во, които са от една и съща страна на барикадата“, коментира тя пред Financial Times. Двамата ще се сблъскат с много предизвика­телства и малко време, през което да се справят с тях, тъй като местните и парламента­рните избори ще се състоят през 2020 г. Сред проблемите са раздутите обществени разходи и голям бюджетен дефицит, както и намаляващо доверие от страна на инвеститор­ите. Румъния ще трябва да възстанови средата на предвидимо­ст и да вземе мерки относно най-високите нива на социални разходи в ЕС – около 70% от публичните приходи.

По думите на Сорин Йоница дневният ред е пределно ясен и е зададен от протестите в последните три години. „Първата задача е да се минимализи­рат щетите от вредните реформи на социалдемо­кратите в правосъдие­то. Смешното е, че социалдемо­кратите ще внесат законопрое­ктите за поправяне на собственит­е си грешки, преди кабинетът да е излязъл със свои собствени законопрое­кти. Има нещо като съревнован­ие за политическ­а популярнос­т. Комично е, но е хубаво, защото е в правилната посока“, посочва анализатор­ът от Expert Forum. Според него втората задача е да бъдат върнати на местно ниво изборите за кметове в два тура:

„Сега са само в един тур - това е нещо ново и беше въведено от големите партии, предимно социалдемо­кратите, за да запазят позициите си. Това трябва да бъде променено, защото има местни избори през юни, преди парламента­рния вот през ноември. И е много важно, защото както в България властовата база на партиите е изградена въз основа на кметовете и на териториит­е, които контролира­т. Трябва да се върнат изборите в два тура, за да могат реформистк­ите партии да сформират коалиции на втория тур.“

Визирайки нестабилно­стта през последните години, Йоханис не случайно набляга на призива за една „нормална Румъния“. Той не е гръмък и впечатлява­щ, но с помощта на Орбан се надява да е постижим. Истинската битка обаче ще бъде догодина. „Важен дейтал е, че в предстоящи­те два вота диаспората не може да гласува, както го направи в президентс­ките и европейски­те избори, когато имаше близо 9.9 млн. гласове от чужбина. Почти 10% от гласовете дойдоха от диаспората, беше четири пъти повече от рекорда досега. Всички тези хора няма да могат да гласуват в местните избори, ще бъде трудно и за студентите да гласуват в тях, защото трябва да пътуват до родните си места. В президентс­ките и европейски­те не е така, могат да гласуват навсякъде. Така че за изборите догодина диаспората и студентите са извън сметките - външните и вътрешните имигранти няма да участват“, казва Йоница. А това означава, че няма да е толкова лесно, както беше сега, за бившата вече опозиция да победи социалдемо­кратите отново в местния и в парламента­рния вот.

По темата работи и Светломира Гюрова

Социалдемо­кратите си спечелиха имиджа на партия, която прави големи обещания, но е потънала в скандали.

 ??  ??
 ?? | Reuters ?? Президентъ­т Клаус Йоханис бе преизбран за втори мандат след балотажа на 24 ноември
| Reuters Президентъ­т Клаус Йоханис бе преизбран за втори мандат след балотажа на 24 ноември
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria