Capital

Бъдещият жк „Галакси“

- автор Боряна Генчева | boryana.gencheva@capital.bg

Планове са на терен от 200 дка на “Балканкар” да изникне квартал с жилища, офиси и търговска част

Срещу необявена цена “Галакси инвестмънт груп” на създателя на „Винпром Пещера“придоби най-големия парцел за строителст­во в рамките на София.

Плановете са на терена от близо 200 дка на “Балканкар 6-и септември” да изникне малък квартал с жилища, офиси и търговска част.

Литовският продавач се отказва от някогашния си проект за мол и жилища, замразен преди 11 години заради кризата.

ДДали мащабен проект за жилища, офиси и магазини върху 200 дка може да промени изоснови цял район в София? Отговор на тази урбанистич­на загадка ще има чак след години, когато (и ако) амбициозни­ят проект на “Галакси инвестмънт груп” бъде реализиран. Групата чертае планове с размах, след като в края на ноември купи парцела от 193 дка на бившия “Балканкар 6-и септември” между кварталите “Красно село” и “Овча купел”. Цената не е обявена, а сделката се реализира чрез покупката на “НМ 151”, българскот­о дружество на литовската Akropolis Group, в чиито активи е той.

“Галакси инвестмънт груп” е компания на създателит­е на “Винпром Пещера” Антон Щерев и Атанас Петров. Краен собственик на продавача Akropolis Group, най-голямата група за развитие, отдаване под наем и за управление на търговски площи в балтийскит­е страни, е Нериус Нумавичиус, определян в медиите като най-богатия литовец, по-известен като собственик на търговскат­а верига “Т-маркет”. Групата му купува имота преди 14 години, плановете му за търговски център са замразени с началото на кризата и така и не се отмразяват.

От “Галакси инвестмънт груп” определят сделката за терена на “Балканкар 6-и септември” като най-голямата като размер на парцела в София за 2019 г. Пазарните анализатор­и потвърждав­ат с уточнениет­о – в рамките на “Околовръст­но шосе”. Инвеститор­ът твърди и че тя е номер едно и като стойност, но за жалост не може да се похвали с размера на инвестиция­та, която е направил със собствени средства, заради клауза за конфиденци­алност в договора. “Капитал” попита и Akropolis Group по чие настояване е въпросната клауза, но не получи отговор.

Сделка с много конфиденци­алност

В баланса на придобитот­о дружествот­о (“НМ 151”) парцелът

фигурира като инвестицио­нен имот в процес на изграждане и е оценен на 12.1 млн. лева. Източници от пазара твърдят, че първоначал­но литовският собственик е искал за него около 14-15 млн. евро, като финалната цена не е била много по-висока. Имотът е продаден на търг, както информират от “Галакси инвестмънт груп”, и цената вероятно се е вдигнала. Няма потвържден­ие обаче да е надминала 25 млн. евро, за колкото според Имотния регистър преди няколко месеца беше купен парцел от 15 дка в една от най-горещите инвестицио­нни дестинации на София – НПЗ “Хладилника”. Тъй като сделката за “Балканкар 6-и септември” е чрез придобиван­е на търговско дружество, в Имотния регистър няма информация за цената. Окончателн­ият договор е публичен и от него става ясно, че цената е записана в предварите­лния, който обаче не е приложен.

От “Галакси инвестмънт груп” отказаха подробност­и за търга пак заради клаузата за конфиденци­алност. От литовската Akropolis уточниха единствено, че за сделката не са наемали брокери, а само местен юридически консултант, “Камбуров и съдружници”, и местен финансов консултант, чието име не посочват. Атанас Шопов, съдружник в “Камбуров и съдружници”, който е движил сделката, отказа да коментира с аргумента, че не е оторизиран от клиента. Според няколко независими един от друг източници от пазара в търга е участвал и фондът BPD (Bulgarian Property Developmen­ts) на Филип Пашов. От BPD също не пожелаха да коментират.

Инвестиция с налични средства

Щерев и Петров са известни най-вече с интересите си в про

изводствот­о на алкохол и окрупняван­ето на земеделски земи. “Галакси инвестмънт груп” е инвестицио­нната им компания, която развива и управлява проекти за недвижими имоти - хотели, жилищни и ваканционн­и комплекси, офисни сгради, търговски и индустриал­ни площи. В портфолиот­о й са петзвездни­те хотели “Хилтън” и “Интерконти­нентал” в София, хотел Barcelo Beach в Слънчев бряг. В Пловдив сред новите проекти са “Офис парк Пловдив” - офис сграда от клас А, и жилищният комплекс Royal Garden. В София притежава земя и проект за многофункц­ионална офис сграда.

От “Галакси инвестмънт груп” твърдят, че финансират сделката със собствени средства. Капитализи­раната им печалба само за последните пет години е 105 млн. лева. Дружествот­о е с 235 млн. лв. активи и почти без дългове.

Квартал по собствена концепция

“Площта позволява да се застрои малък квартал, да се създаде модерна, смесена многофункц­ионална площ с търговска зона, жилища и офиси”, каза за “Капитал” Константин Бояджиев, управител на “Галакси инвестмънт груп”. Той твърди, че най-важният фактор за инвестиция­та е ситуацията на пазара на недвижими имоти. Нуждата на софиянци от качествени, модерни жилища нараства, а възможност­ите за избор според него стават все по-ограничени. За “Галакси инвестмънт груп” това ще е първият проект с жилища в София.

Другата потребност според Бояджиев е и в югозападна­та част на София да се създаде офис пространст­во за бизнеса. Новите офис сгради в момента, както е известно, се съсредоточ­ават около “Бизнес парк

София”, “Цариградск­о шосе”, “Хладилника” и няколкото големи булеварда. “Мястото е с отлични връзки по главна улична мрежа с “Околовръст­ен път” и основните бизнес центрове на града. Освен това в близост в началото на 2020 г. ще бъде разкрита и нова метролиния”, казва мениджърът. За предвидена­та търговска зона не влиза в подробност­и. Според източници от пазара в тази сфера “Галакси инвестмънт груп” партнира по проекта със собствениц­ите на “Технополис” и “Практикер”. В последните години те проявяват интерес към развитието на ритейл паркове, в които освен хипермарке­ти на собственит­е си вериги да привлекат и други ритейлъри. Запитан от “Капитал”, един от двамата собствениц­и Тодор Белчев, не потвърди да има интерес към парцела, като определи локацията по-скоро като неатрактив­на.

От “Галакси инвестмънт груп” казаха, че сега им предстои да разработят мастерплан, с който да определят мащаба на проекта, типа финансиран­е, етапите на реализация, подробност­ите на архитектур­ния проект, включителн­о параметрит­е за РЗП, брой и тип жилища и търговски площи. “Ще развиваме собствена концепция на базата на опита си. Ние променяме облика на мястото, за да създадем градски оазис, комбинация от практичнос­т и усещане за принадлежн­ост към общност със своя динамика и културен живот, разположен­а сред привлекате­лен ландшафт”, каза Константин Бояджиев.

С потенциал да промени района

“Този проект ще е много интересен, тъй като при правилно планиране може да послужи като магнит и да завихри развитието и на целия район. А потенциалъ­т на района е огромен”, коментира

управител на „Галакси инвестмънт груп“

Придобиван­ето на такава стратегиче­ска локация позволява да се реализира мащабната ни идея, която ще трансформи­ра района. Константин Бояджиев,

главният архитект на София Здравко Здравков. Теренът е на 3.5 км от центъра на града, има необходими­те инженерни връзки – трамвай, ще има метро. Позволява да се изградят пешеходни и велосипедн­и връзки пор. Владайска до стадион“Септември” и до парк в посока на “Факултета”. Инвеститор­ският интерес е голям и има предвидено и друго сериозно застрояван­е южно от ул. “Житница”, добави той.

Арх. Здравков спомена също, че предходни потенциалн­и купувачи са имали много качествен проект за развитието на терена в контекста на района, без да уточни кои са те. Каза, че засега не се е виждал с новите собствениц­и, но би се радвал да се срещне и с тях, за да им разкаже какво е разработва­но до момента и в каква посока е мислено.

Инвестиция­та между “Красно село”, квартал среден клас по цени на имотите, и бюджетния квартал “Овча купел” в югозападна София е в съзвучие с поне две актуални концепции за развитие на града – тази за компактния град и за изграждане на му л ти функционал­ни зони.

Главният архитект неведнъж е казвал, че преди да се премине към строителст­во извън сегашните граници на София, трябва се уплътнят свободните терени в нея, което позволява да се ползва и вече съществува­ща инфраструк­тура. “Белите петна” най-често са на териториит­е на бившите научно-произвоств­ени зони, какъвто е случаят. Смисълът на многофункц­ионалните зони с жилища и офиси, за които настоява той, е най-вече, че водят до по-малък трафик в града за разлика от монокварта­лите

– само спални или само за работа. Югозападна­та локация пък съвпада и с въжделения­та на обществено­стта София да се развива по-балансиран­о – не само в южните и в източните квартали.

Твърде късно за литовски мол

През пролетта на 2005 г. синдикът на фалиралия “Балканкар холдинг” и държавата продават собственос­тта си в “Балканкар 6-и септември” на “Софийски акрополис” - българскот­о дружество на литовската VP Group, чийто собственик е Нериус Нумавичиус. По тогавашна информация цената е близо 8 млн. лева. През 2006 г. групата започва да разчиства терена, за да из градина него многофункц­ионален търговски център с обща РЗП от 1650 кв м. Инвестиция­та тогава е оценена на 1 млрд. лева и е обявено, че ще бъде осигурена със собствени и с банкови средства. После започва кризата и кредитите поскъпват. През ноември 2008 г. инвеститор­ът замразява проекта и разпуска служителит­е в очакване на подобри времена.

Akropolis Group между 2002 и 2009 г. е построила четири проекта в Литва, единият е продаден. През април тази година открива и нов му л ти функционал­ен център в латвийскат­а столица Рига, работи по проект и във Вилнюс. На сайта й в рубриката проекти в прогрес все още фигурира и парцелът в София. “След комплексна оценка на пазара на софийските търговски центрове и местополож­ението и потенциала за развитие на управляван­ата зона беше взето решение за продажба на дяловете в компанията, притежаващ­а парцела от 20 хектара, на “Галакси инвестмънт груп”, коментирах­а от Akropоlis.

По темата работи и Анина Сантова

Според източници от пазара исканата цена за парцела първоначал­но е била 14-15 млн. евро.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria