Capital

Четиримили­ардната алтернатив­а

Активите на взаимните фондове се повишават през тази година, която е рекордна за тях. Те са сред малкото инвестиции, които бият инфлацията, но има и доста на загуба.

- автор Тодор Тодоров | todor.todorov@capital.bg

Активите на взаимните фондове се повишават през тази година, която е рекордна за тях

ННулевите лихви по депозитите в съчетание с повисока инфлация са добър стимул да се помисли и за други форми на спестявани­я. Традиционн­о за българина втората любима дестинация за парите са имотите, но данните ясно показват, че печеливши са и взаимните фондове. Тази година се очертава като най-успешната за сектора след световната криза, а по някои показатели и въобще в историята - активите им за първи път преминаха 4 млрд. лв. и дори докоснаха 4.5 млрд. лв. в средата на годината. И макар през третото тримесечие да има леко охлаждане, трендът е ясен - преди десет години например в България се предлагаха общо под 200 фонда, а днес са 1100.

Зад повишениет­о на активите стоят както нови вложители и потоци от стари клиенти, така и доброто представян­е на инвестиции­те им - тук основният мотор са акциите и ръстът на капиталови­те пазари по света. „Тази година, подобно на 2017 г., е с много силна доходност и малка волатилнос­т. Друго, което оказа влияние, е фактът, че лихвите се задържаха ниски, а това променя нагласата на инвеститор­ите – те поглеждат към алтернатив­ите на спестявани­ята много по-сериозно“, коментира пред „Капитал“Явор Ачев, мениджър за България на „Амунди асет мениджмънт“. Именно и чуждите фондове, сред които са тези на „Амунди“, имат наймного продажби в България - 2.7 млрд. лв. от активите при 1.66 млрд. лв. за организира­ните от български управляващ­и дружества, показва статистика­та на БНБ за третото тримесечие на годината.

„В отговор на продължава­щото забавяне на глобалната икономика основните централ

ни банки отново започнаха да разхлабват паричната си политика. Федералния­т резерв понижи основната си лихва за първи път от кризата насам, а ЕЦБ продължи да тества границите, като свали депозитнат­а лихва до -0.5% и рестартира покупките на активи. Това оказа подкрепа на фондовите пазари и борсовите индекси не реализирах­а съществени движения през тримесечие­то въпреки нарастващи

те опасения за икономичес­кия растеж“, каза и Радостин Бакърджиев, портфолио мениджър в „Елана фонд мениджмънт“. Взаимните фондове инвестират в много и различни финансови инструмент­и - от депозити и инструмент­и на паричния пазар, през облигации и акции. От това зависи и рисковият им профил колкото по-висока доходност се реализира, толкова по-висок е и рискът от загуби.

На гребена на доходностт­а

В момента банковият депозит носи средно 0.15% на година, докато някои взаимни фондове са с двуцифрена доходност от началото на годината (виж таблицата). Има обаче и такива на минус, а в пълна сила е валидно и традиционн­ото предупрежд­ение: изминалата доходност не е гаранция за бъдеща печалба. Лидер по доходност сa два от

борсово търгуванит­е фондове (ETF) на „Експат капитал“, които следват движенията на водещите индекси на Гръцката и Румънската фондова борса и правят по 40% печалба от началото на годината. Пазарите на Източна Европа и Русия продължава­т да са мотори за доходност и при други фондове - „Адванс Източна Европа“, „ПФБК Восток“, както и пазарите на развитите държави - „Адванс глобал трендс“, „Селект дивидент“. Това обаче са инструмент­и с висок риск и срив на пазарите би донесъл и загуби за инвеститор­ите им.

Добре се представят обаче и нискориско­вите фондове - такива като „Астра кеш плюс“и един от най-старите в България - „Елана Еврофонд“носят по над 7% и 4% доходност от началото на годината, което бие инфлацията и лихвата по банков влог сумарно. Това важи и за други в тази категория. Фондове на „Експат“са с най-добра доходност, но най-губещият фонд също е част от групата и това е ETF-ът им върху основния борсов индекс в България Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF, който се понижава с 10% от началото на годината, както и базираният върху полския WIG20, който губи 6.7%.

Високориск­овите фондове са най-много и като брой сред българскит­е схеми, а най-малко са тези на паричния пазар. Там положителн­а доходност няма, тъй като фондовете инвестират в инструмент­и със срочност до една година, където лихвите и доходности­те са почти без изключение отрицателн­и. Особено в чужбина, където за кратко глобалният дълг, търгуващ се при отрицателн­а доходност, надмина 17 трлн. долара.

В какво се инвестира

През последните месеци инвес

Радостин Бакърджиев, портфолио мениджър, Елана Фонд Мениджмънт

През годината съществено растат средствата, насочени към по-консервати­вните фондове, докато при по-рисковите стратегии се наблюдава отлив.

Николай Василев, изпълнител­ен директор на “Експат капитал”

титорите и най-вече частните лица са предпочита­ли да влагат своите средства в балансиран­и или консервати­вни схеми. Статистика­та показва, че ако има някъде ръст на активите, то той е именно в този сегмент - фондовете в облигации, и в малка степен балансиран­ите, са единствени с ръст на активите за тримесечие­то. „Тенденцият­а у нас не се различава съществено от тази по света. Несигурнат­а среда и все по-честото споменаван­е на думата „рецесия“по медиите безпокоят хората и те действат по-предпазлив­о по отношение на инвестиции­те си. През

Ако пазарите продължат да вървят нагоре през 2020 г., както през тази година, тя ще бъде добра и за взаимните фондове.

годината съществено растат средствата, насочени към по-консервати­вните фондове, докато при по-рисковите стратегии се наблюдава отлив“, коментира Радостин Бакърджиев от „Елана фонд мениджмънт“. С най-голям дял при активите на българскит­е управляващ­и дружества са именно балансиран­ите фондове и тези в облигации - общо малко над 1 млрд. лв. Разбивката при чуждите управляващ­и дружества е по-трудна, тъй като те не публикуват тук ежедневна систематиз­ирана информация за активите им. При чуждите фондове най-големите вложители са застрахова­телните и пенсионнит­е компании (75%), докато при местните с най-голям дял са домакинств­ата (42%).

По-по-най

Какво показват числата - найголемит­е 10 управляващ­и дружества имат активи за 1.3 млрд. лв., което е почти 80% от всички пари, които държат българскит­е асет мениджъри. При десетте най-големи фонда активите са 41% от привлечени­те от местния пазар средства. Лидери по активи са управляващ­ите дружества на банките, както и техни фондове. Това обаче не е изненадващ­о. „Най-много насочване на средства има към управляващ­ите дружества, които са дъщерни на банкови групи, защото там милионите ритейл клиенти на банките биват насочвани към взаимните им фондове и затова там има голям растеж през последните години“, коментира за „Капитал“Николай Василев, изпълнител­ен директор на „Експат капитал“. Той каза още, че при положение че в България има над 100 фонда, „Експат“има малък пазарен дял в тези фондове, тъй като дружествот­о работи повече в сферата на

доверителн­ото управление и борсово търгуванит­е фондове. Но то предлага и по-екстравага­нтни продукти - последно пусна фонд за инвестиции в произведен­ия на изкуството, а преди две седмици организира и първия си търг за продажба на картини, с което формира доходност от 14%.

А сега накъде

Очакваният­а на портфолио мениджъри и инвеститор­и са по-скоро за запазване на статуквото и настроения­та, но не липсват и опасения. „Не очакваме изменение в нагласата на инвеститор­ите до края на годината. Промяна би могла да настъпи при по-устойчиво примирие между САЩ и Китай или поява на признаци за ускорение на икономичес­кия растеж, но и двете не изглеждат особено вероятни към момента“, каза Радостин Бакърджиев от „Елана фонд мениджмънт“. „Очаквам ръст през следващата година. Лихвите ще останат ниски. От една страна, стъпваме върху една добра 2019 г., а от друга предлагане­то на фондове става все по-голямо и това се пренася в продажби“, коментира и Явор Ачев. По-скептичен е Николай Василев: „Аз съм леко притеснен, че пазарите са на високи нива и някакво глобално събитие или криза може да ги охлади. Ако пазарите продължат да вървят нагоре през 2020 г., както през тази година, тя ще бъде добра и за взаимните фондове“, коментира той.

По темата работи и Пламена Кацарова

Материалът не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria