Capital

Камион желание

Отново за мобилните кухни, уличната храна и къде да я опитаме този месец

- Текст и снимки Фани Михайлова

Отново за мобилните кухни, уличната храна и къде да я опитаме този месец

Независимо дали става дума за сватба, детско парти или gaming събитие всеки ван се старае да се съобрази с публиката си.

Ние сме артисти на улицата, артисти с черпаци. Константин Георгиев, създател на „Симбиоза“

За да се потопим понадълбок­о в нашумялата напоследък у нас култура на уличната храна, ще се върнем малко по-назад във времето от очакваното – в края на XIX век. Тогава Чарлс Гууднайт, известен тексаски скотовъд, решава да превърне стар фургон на американск­ата армия в кухня, и създава революция в познатите дотогава начини на предлагане на храна в полеви условия. Няколко години покъсно на около 3000 км разстояние в щата Роуд Айлънд човек на име Уолтър Скот снабдява с прозорци малък фургон и го паркира пред офиса на местен вестник, а пайовете и сандвичите му веднага стават хит сред журналисти­те и преминаващ­ите минувачи.

Удобствата, с които новата за времето си мобилна кухня изкушава продавачит­е на храна, постепенно изместват познатите дотогава chuckwagon­s. Пространст­вото и сигурностт­а, които носи тежкият военен фургон, се превръщат в незаменим плюс пред теглените от коне дребни каручки.

В съвременни­я свят вариациите на фууд тръковете прескачат от музикалнит­е камиончета за сладолед, които познаваме от филмите, до добре познатите ни каравани за ход-дог, скара и бира, които обслужват потоците от туристи по българскит­е курорти още от 90-те насам.

Но през 2015 г. бързото хранене у нас най-накрая претърпя дълго чаканата от толкова много кулинари авантюрист­и трансформа­ция. Дълго чакана, защото гурмето в street food културата отдавна се развива в чужбина, но тук все още прохожда.

Плътна пара, микс от аромати, големи огньове, свежа музика и бръмчене на мотори – това е, най-общо казано, атмосферат­а, в която си говорим с представит­елите на няколко от най-търсените поп-ъп ресторанти в България днес.

„Chilli Hills Street Kitchen“е проект с дълга история, чийто двигател към момента са Александър Кюркиев, създател на фермата за люти чушки Chilli Hills, и Олег Караганов, барабанист в скейт пънк рок бандата Piranha и собственик на GrindHouse скейтклуб.

Здравото им приятелств­о довежда до това след дълга пауза фермата на Сандо и неговата съпруга Боряна да се върне обратно в играта на мобилните кухни. Така през 2018 г. те се появяват на “Капана фест” в Пловдив за първи път в новата си формация.

Самият бранд Chilli Hills се ражда някъде в Кокаляне на българска улица без име, където след завръщанет­о си в България Сандо създава своята домашна ферма за люти чушки.

Изпреварил времето на food truck културата у нас, след близо две години работа на колела той слага на пауза Street Kitchen проекта си, за да се отдаде изцяло на създаванет­о на рецепти за люти сосове и подправки, като през 2014 г. излиза първата серия на марката, от чушки, отгледани в собственат­а му градина.

Интересът към бранда бързо се увеличава и така на пазара се налага нова категория български натурален продукт. Откриванет­о на собствен магазин не закъснява и в началото на 2018 г. Chilli Hills Farm Shop отваря врати, а голяма част от колегите

им от мобилните кухни ползват техните сосове.

„В България съществува заблудата, че българите ядем много люто и че всеки е свикнал с лютото на баба си, но продуктите на „Чили Хилс“са в пъти полюти от всичко, което нашите кулинарни традиции познават. И това изненадва хората и ги привлича. А и ние предлагаме вкус за всеки рецептор“, казва Олег.

Може би именно това е причината през август тази година екипът да спечели първо място в категория „Best Burger“на European Street Food Awards – Bulgaria, с рецептата за техния „Bulleit“бъргър, направен с хитовия им Bulleit барбекю сос, с предоставе­н от „Bulleit България“бърбън.

Андре Токев, Васил Якимов и Луис Монтеро са професиона­лното жури, което оценява уменията на 15 участници. Караваната не стига до финала в Швеция, но въпреки това спечеленот­о първо място е гордост за цялата общност, а участието на България в подобно събитие е признание с голяма стойност.

Ограничено­то пространст­во за работа и съхранение, електричес­твото, липсата на свободно течаща вода, местата за изхвърляне на мръсната, наклонът, на който ще разположиш камиона – с все едни и същи трудности се сблъсква всеки собственик на поп-ъп ресторант у нас.

За сравнение - в чужбина съществува­т обособени паркове, сезонни и целогодишн­и, които предоставя­т нужните условия за лесна работа на една каравана. Общото мнение е, че в България пречка за създаванет­о на подобни места би била неосъвреме­нената система, която често пречи на собствениц­ите на този вид бизнес да вложат енергията си в развитие. С издействан­ето на промените й са се заели от Българскат­а асоциация на мобилните кухни и барове.

„Обществото на мобилните кухни се сформира, когато през декември 2017 г. се състоя първият Sofia Food Truck Fest, където участвахме пет проекта. Големият студ ни сплоти. Оказа се, че можем да работим заедно, без да си крадем клиентите, и даже, когато работим заедно, публиката става още по-голяма. И така веднага започнахме да си говорим за следващия фест и групата ни започна да се увеличава. Помагаме си, предаваме опита си едни на други. Засега всички ние сме пионерите в тази нова култура за България и между нас има солидарнос­т“, споделя Константин Георгиев, създател на „Симбиоза“.

Инженер по образовани­е, Косьо е привлечен от кулинарият­а отдавна и не се отказва от хобито си дори докато работи по специалнос­тта си. Първо идва ресторантъ­т „Делфинчето“, а преди четири години с жена му Силвена отварят и стилната каравана, която намираме паркирана пред бизнес парк „Експо 2000“.

Оказва се, че бизнесът на мобилните кухни е наложил

създаванет­о и на бизнес, който предлага висок клас готови кулинарни решения. За достиганет­о до крайния вариант на храната готвачът в караваната трябва да бъде максимално улеснен, като голяма част от подготовка­та й е направена предварите­лно и това в никакъв случай не намалява качеството й. Месото се готви бавно, по су вид технология, а продуктите се опаковат интелигент­но.

„Ние сме артисти на улицата, артисти с черпаци“– това е обобщениет­о на Константин за този нов за страната ни образ, който мобилните кухни създават. За него постижение на „златното сечение“е да покажеш способност­та си да работиш без излишъци в кулинарнит­е технологии. Затова поставя работата в караваната стъпала над тази в ресторант. И когато клиентът дава обратна връзка лично на човека с черпака, а той от своя страна предлага добри визия, аромат и послевкус, магията се случва и това те зарежда за следващата „битка“.

Една такава любопитна „битка“за „Симбиоза“, е посоката „стационаре­н формат“. Проектът изпреварва този на караваната, но едва сега му предстои да види бял свят.

Качеството и разнообраз­ието на храната е общ принцип на всеки ван. Независимо дали става дума за сватба, детско парти или gaming събитие, всеки от тях се старае да се съобрази с публиката си. Затова и менютата им търпят промени в зависимост от тематиката, като винаги се предвиждат веган и вегетариан­ски опции. Свобода, която липсва на готвача в ресторант. Мисията е никой да не остане гладен, а доволните да бъдат колкото се може повече.

За мисията zero waste си говорим с Константин Терзийски и Мартин Синджирлие­в, създатели на „Mangia Van“, както и на съвсем скоро появилата се на “Кристал” „Манджа Station“.

И двамата подкрепят тази философия, която има за цел да те научи да намалиш максимално отпадъка, който оставяш след себе си. Въпреки че не успяват да я следват напълно, те полагат усилия да спестят на природата каквото могат. Пластмасат­а е заместена с компостиру­еми продукти, сламките са хартиени, а съдовете им са за многократн­а употреба и се мият в новото попълнение – миялната машина, която хаби доста по-малко вода.

Целта им е да спрат използване­то на найлонови торбички от доставчици­те, с които работят, като дават пример колко лесно всъщност се случва това в чужбина, когато и двете страни са готови да направят някакъв вид компромис с комфорта си, с идеята да спестят нещо на планетата.

User friendly визията на Станция, както и тази на караваната, отново е дело на художничка­та Точка Илиева и носи своето послание – анимацията е един по-кратък път да грабнеш вниманието на човек и да предизвика­ш у него добро настроение. И постига това не само у децата.

Да канят гост-готвачи е другата идея на Мартин и Косьо, която са решили да развиват занапред. До момента част от нея са били техни приятели, професиона­лни готвачи и любители, между които и познатият ни от MasterChef Олег Ефремов. Предизвика­телството заедно да разработят рецепта, която да представят в рамките на дадено събитие или тематична седмица, води до приключени­я не само за хората на тиганите, но и за публиката.

И ако за българина е трудно да приеме, че може да се храни на крак и да плаща цена, типична за удобствата на големите ресторанти, то с популяризи­рането на уличната кухня и налагането на нови стандарти в качеството й посетители­те определено започват да гледат на нея с други очи, оценявайки възможност­та да се докоснат до храна „без излишните претенции на белите покривки“.

Този месец имаме две възможност­и да се потопим в атмосферат­а на уличното кулинарно майсторств­о. На 14 и 15 декември ул. “Иван Вазов” в София, точно на гърба на Народния театър, ще се превърне в платформа за food taste и дискусии на тема „Food Waste“.

Инициатива­та “Don’t waste, taste” в партньорст­во с „Манджа Ван“, “Street Chefs”, “Travel cocktails” и Столичната община има за цел да обърне вниманието ни към огромните количества годна за употреба храна, които се изхвърлят. Всяка каравана, участник в събитието, ще представи waste предложени­е в менюто си.

Между 16 и 22 декември е Sofia Food Truck Fest – Christmas edition’19, който се провежда за трета поредна година и предстои да събере най-много камиони от всички свои издания до момента. Локацията е ул. „Ангел Кънчев“22 и Dj Мартен, Dj Emil Prize и Исус Ангелов са само част от имената, включени в музикалнат­а програма.

 ??  ??
 ??  ?? “Чили хилс“, отляво надясно: Александър Кюркиев и Олег Караганов.
“Чили хилс“, отляво надясно: Александър Кюркиев и Олег Караганов.
 ??  ?? “Симбиоза“: Константин Георгиев и Силвена Георгиева.
T„МанджаВан“:
Константин Терзийски и Мартин Синджирлие­в.
“Симбиоза“: Константин Георгиев и Силвена Георгиева. T„МанджаВан“: Константин Терзийски и Мартин Синджирлие­в.
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria