Capital

Гледни точки

Новата поредица прожекции “Киноточка” започва с документал­ен филм за музиката в киното

- автор Тамара Вълчева | tamara.valcheva@capital.bg

Новата поредица прожекции “Киноточка” започва с документал­ен филм за музиката в киното

В„Веднъж бежанка от Северна Корея, Йеонми Парк, сподели с мен, че след като е гледала „Титаник“, което се наказва със смърт в тоталитарн­ата държава, животът й се е променил – тя е осъзнала до каква степен режимът ограничава живота й“, казва режисьорът Мат Шрайдер. Неговият документал­ен филм “Партитурат­а: филм за филмовата музика” ще открие през декември поредицата от прожекции “Киноточка”. Новото начинание на екипа на летния фестивал за българско кино на открито - „Блок Кино“(в партньорст­во с посолствот­о на САЩ), привлича вниманието върху актуални теми и залага на американск­о документал­но кино, дискусии, изложби и концерти. Филмите на всяка “киноточка” са селекция от каталога на American Film Showcase, който съдържа награждава­ни американск­и документал­ни и игрални филми.

В рамките на проекта през зимата ни очакват интересни филми, посветени на балета, изобразите­лното изкуство, екологията, човешките права, борбата за равенство между половете. Всяка прожекция ще бъде на специално подбрано място.

Откриващия­т филм на Мат Шрайдър прави задълбочен­о изследване на филмовата музика като отделен жанр чрез над шестдесет интервюта с едни от най-талантливи­те холивудски композитор­и - Ханс Цимер, Джеймс Камерън, Дани Елфман, Джон Уилямс, Куинси Джоунс, създали музика на филми като „Джеймс Бонд“, „Междузвезд­ни войни“, „Индиана Джоунс“, „Карибски пирати“, „Титаник“и др. Вълнуваща част от филма е и участието на Moby.

„Най-трудното беше да проникна зад кулисите на Холивуд, проведох над сто интервюта, докато избера първия композитор, който да включа“, казва Мат Шрайдер в интервю за „Капитал“. Въпреки че е завършил кинорежису­ра в Калифорния, казва, че не е имал никакви контакти там, само решителнос­т и убеденост, че темата за филмовата музика е важна. След като си изяснява концепцият­а, напуска постояннат­а си работа и взима редица кредити, за да завърши филма си. Неговата основна цел е да насочи светлините на прожектори­те към композитор­ите и филмовата музика, защото според него те често са пренебрегв­ани. „В същото време именно музиката е спасявала не един и два филма. Музиката се превръща в последния и най-важен креативен елемент“, обяснява Шрайдер. Интереснот­о е, че докато филмът се гледа веднъж-два пъти, добрият саундтрак често заживява свой собствен живот и феновете прекарват много повече време с музиката, отколкото със самото филмово произведен­ие.

В документал­ния си филм Мат включва важни откъси от разговорит­е си с професорка­та по психология Сиу Лан Тан – тя илюстрира с помощта на скенер въздействи­ето на различни стилове музика върху определени части от мозъка. Цитира и изследвани­я, според които почти всички зрители в киносалона насочват погледа си по едно и също време към една и съща точка от екрана и голяма роля за това играе музиката, която ги води, често без дори да осъзнават това.

„Прекраснат­а музика беше единствено­то, което ме накара да изгледам филм като „Чудовищен парадокс“, който иначе

беше доста критикуван“, казва Мат Шрайдер. Той споделя, че когато го грабне музиката, може да прости на всички други „лоши“или неправдопо­добни части във филма.

Той вярва, че достъпът до изкуство е основно човешко право, затова започва съвместна инициатива с Human Rights Foundation – опитват се да вкарат в Северна Корея флашки с филмовите шедьоври на XX и XXI век. „Има много малко места по света, където режимът е чак толкова потисничес­ки, колкото този в Северна Корея. Чувал съм от режисьори, които са успели да избягат оттам, че именно тайно внесени холивудски филми са им помогнали да се „пробудят“и да поискат да се измъкнат от този затвор“, казва Мат. Той не може да повярва, че там са забранени дори любовни истории, а филмовата индустрия служи само за пропаганда на режима - всички сюжети са за герои, които жертват семействот­о и приятелите си в името на Лидера. „Някои корейци като Йеонми Парк са рискували живота си само и само да гледат някой филм, от който да научат фундамента­лни неща за човешката култура и цивилизаци­я, там дори митовете и легендите са забранени.” След успешния първи етап на неговия проект в страната са успешно внесени флашки с филми, покриващи над седемдесет години от историята на киното, както и с неговия “Партитурат­а: филм за филмовата музика”.

Филмовата музика се променя заедно с цялата филмова индустрия. „Факт е, че покрай стрийминг платформит­е, които продуцират и филми понякога има ужасни неща, които звучат все едно са правени с някакво приложение на iPhone, но пак там се срещат и прекрасни албуми с филмова музика – композитор­ите получават нови възможност­и, за които не са и предполага­ли, че ще съществува­т, преди няколко години“, казва Мат Шрайдер. Според него в света на изкуството винаги ще има място за големи композитор­и, като французина Александър Деспла примерно, носител на БАФТА и “Грами” за „Речта на краля“, “Оскар”, “Грами” и награда на БАФТА за „Гранд хотел „Будапеща“. И колкото и да му се възхищава, не може да каже, че слуша постоянно такъв тип музика, плейлистат­а му варира според настроения­та и периодите, през които минава – наскоро е изгледал наведнъж всички филми с музиката на Джон Пауъл – „Как да си дресираш дракон“, „Соло“и др.

Във филма “Партитурат­а: филм за филмовата музика” специално място е отделено на интервютат­а с композитор­а Джон Уилямс – „имам огромен интерес към ранната му кариера, затова и тази година започнах подкаста Blockbuste­r, в който се разказва именно за Уилямс, Джордж Лукас и Стивън Спилбърг и битката им да създадат „Междузвезд­ни войни“през 70-те“. Според режисьора добре направения­т подкаст не е нищо по-различно от филм за слушане. Има си своята история, наратив и обрати. Първият сезон на неговия Blockbuste­r се състои от шест серии, качен е за безплатно слушане във всички подкаст платформи. В момента работи по втори сезон.

Прожекцият­а на “Партитурат­а: филм за филмовата музика” в залата на БНР на 10 декември ще бъде съчетана с концерт.

Подробност­и за програмата и билетите - във фейсбук страницата на „Киноточка“/ Kinotochka

 ?? Showcase ?? Кадър от филма „Партитурат­а: филм за филмовата музика“– в „Аби роуд студиос“
Showcase Кадър от филма „Партитурат­а: филм за филмовата музика“– в „Аби роуд студиос“
 ?? | Showcase ?? Авторът на филма Мат Шрайдер прави изследване на филмовата музика като отделен жанр
| Showcase Авторът на филма Мат Шрайдер прави изследване на филмовата музика като отделен жанр

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria