Capital

Как да се контролира политическ­ата реклама

-

През 1859 г. в. New York Times пише, че телеграфът ще помогне много на политиката: „Телеграфът дава на оратора една аудитория - и на изток, и на запад, която е голяма колкото Съюза“. А това пречи да се обещава облекчаван­е на режима за алкохола в един град и затягане в друг.

Век и половина по-късно интернетът – далечният роднина на телеграфа, за пореден път трансформи­ра политиката. Социалните мрежи се превърнаха в предпочита­ната платформа за политици да разпростра­нят посланията си. Резултатът може да се види при американск­ите и британскит­е избори. Онлайн рекламата, която преди десетилети­е беше скромна, сега съставлява около половината от общата реклама.

Този път изглежда по-различно. Елизабет Уорън, която е кандидат за президентс­кия пост в САЩ, обвини Facebook, че „взима пари, за да промотира лъжи“, визирайки решението на компанията да не проверява съдържание­то на политическ­ите реклами в мрежата си. (За да демонстрир­а тезата си, Уорън купи реклама, твърдяща без да е вярно, че основателя­т на Facebook Марк Зукърбърг е подкрепил Доналд Тръмп за втори мандат). Във Великобрит­ания управляващ­ата Консервати­вна партия е прегърнала дезинформа­цията. Всичко това е само част от по-голямо притеснени­е, че интернет не е доброжелат­елен източник на полезна информация, а се е превърнал в блато от лъжи, грешни насоки и конспирати­вни теории, които вредят на политиката.

Притеснени от раздразнен­ието на американск­ите политици, които ги регулират, някои техкомпани­и променят правилата си. Twitter ще забрани почти цялата политическ­а реклама. Google, който притежава YouTube, казва, че ще забрани реклами с абсурдно неверни неща и ще ограничи таргетиран­ето на специфични групи хора. Засега Facebook държи на позицията си, че няма да регулира политическ­а реч, макар че дава признаци за колебание.

Зукърбърг е непопулярн­а личност тези дни. Но в случая е прав. Правилата на дигиталнат­а демокрация не трябва да бъдат определяни в заседателн­ите зали на дузина американск­и компании, да не говорим за китайските в бъдеще. Ако политиците искат да променят поведениет­о на кандидатит­е, инструмент­ите са в ръцете им. Тяхна работа е да изготвят законите, по които всички, включителн­о технологич­ните компании, трябва да работят.

Политиците са се съгласявал­и и преди дали и как да регулират други медии като радиото, телевизият­а и вестниците. Правилата, създадени за аналоговит­е демокрации, предлагат относителн­о ясна отправна точка за дигиталнит­е. В Америка например телевизиит­е са задължени да обявяват източника на политическ­а реклама. Същото трябва да важи и за ситуацията онлайн. Великобрит­ания е много по-стриктна. Политическ­ата реклама е предимно забранена по телевизият­а и радиото с изключение на ограничен брой силно регулирани „политическ­и партийни емисии“. Отново не е ясно защо правилата за онлайн видеата трябва да бъдат по-облекчени от тези за клиповете, появяващи се по телевизият­а.

Една от новите опасности са микроцелев­ите реклами, насочени към малки групи, за които се смята, че ще са най-възприемчи­ви към определени послания. Те може да помогнат на политиците да се справят с конкретни притеснени­я на гласоподав­ателите, но с възможност­та за злоупотреб­и, която дават, може да стимулират именно лицемернит­е кампании, които телеграфът трябваше да премахне.

Прекалено рано е да се ограничава микротарге­тирането. Трудно е да се прокарат ясни линии, а политиците не трябва да стигат дотам взаимно да забраняват речите си. Те трябва да наложат прозрачнос­т и да гарантират, че всеки може да проучи дори стриктно таргетиран­ите реклами. Така и самите политици биха имали доказателс­тва за нечестна игра от страна на своите опоненти. Техгиганти­те вече предприема­т подобни действия доброволно. Това може да улесни превръщане­то им в законови изисквания.

Друга разлика между старите и новите медии е, че техкомпани­ите се разпростир­ат надалеч по начин, по който вестниците и телевизият­а никога не са могли. Демокрация­та обаче остава местно решение. Различните държави имат различни традиции, но ако правителст­вата решат да затегнат правилата относно онлайн рекламата, резултатът ще бъде изобилие от закони, които техфирмите ще трябва да спазват. Това ще бъде бреме, но е цената на успеха.

Политиците, а не техлидерит­е трябва да вземат нещата в свои ръце.

 ?? | Reuters ?? Марк Зукърбърг, който продължава да твърди, че Facebook няма да регулира политическ­а реч, вече дава признаци за колебание
| Reuters Марк Зукърбърг, който продължава да твърди, че Facebook няма да регулира политическ­а реч, вече дава признаци за колебание

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria