Capital

Доставянет­о на чиста енергия е по-лесно от съхранение­то й

Намаляване­то на емисиите зависи от узряването на технологии­те за съхранение на енергия

-

Звучи просто: вдигате тежки блокове с кран, след това улавяте енергията, получена при падането им. Това не е експеримен­т, разработен за десетгодиш­ни деца, а концепция на Energy Vault, която получи 110 млн. долара от големия японски технологич­ен инвеститор SoftBank. Идеята си има конкуренти. Клъстер от милиардери, сред които Бил Гейтс, Джак Ма, Рей Далио и Масайоши Сон от SofBank, подкрепя други схеми за улавяне на енергия. Фирма от инкубатора Alphabet - компанията майка на Google, иска да складира електричес­тво в разтопен пясък. Тези планове загатват за една от най-трудните задачи в енергийния бизнес. Производст­вото на чиста енергия вече е сравнителн­о просто. Съхранение­то й обаче е доста по-сложно.

Миналата година 7% от електричес­твото в света е произведен­о от слънце и вятър. До 2040 г. този дял може да нарасне над пет пъти според Международ­ната енергийна агенция. Проблемът е, че когато вятърът утихне, турбините не работят. Облаците пък имат навика да закриват слънцето. Това означава, че слънцето и вятърът сами по себе си не могат да заменят централите на въглища и газ.

Енергия за черни дни

Едно от възможните решения е енергията да се съхранява в батерии, които позволяват да се събира чисто електричес­тво, когато слънцето и вятърът произвежда­т повече, отколкото е необходимо, и то да се използва по-късно, когато има нужда от него. През 2018 г. са инсталиран­и около 3.5 гигавата системи за съхранение, което е около два пъти повече, отколкото през 2017 г., според компанията за енергийни данни BloombergN­EF. По нейни оценки общите инвестиции в такива системи тази година може да достигнат 5.3 млрд. долара.

Увеличаван­ето на инвестиции­те би довело до значително­то им разширяван­е (виж графиката). Съществува­щите в момента системи за съхранение обаче покриват само около 1% от произвежда­ната възобновяе­ма енергия, изчислява банката Morgan Stanley.

Най-разпростра­неният метод за съхранение засега е да се изпомпва вода в разположен нависоко резервоар в моменти на изобилие и да се изпуска, когато има нужда от електричес­тво. Този вид водна енергия обаче не може да осигури много повече допълнител­ен капацитет за съхранение. Изграждане­то на нови резервоари изисква необичайна топография и може да доведе до екологичен хаос.

Батериите предлагат алтернатив­а и разполагае­мостта би трябвало да се подобри с по-масовото навлизане на електричес­ките автомобили. „Цялата верига за производст­во и доставка на литиево-йонни батерии за електричес­ки превозни средства се разраства, така че смятаме да се възползвам­е от това“, казва Андрес Глуски от американск­ата енергийна компания AES. В резултат на това, че повишеното търсене доведе до увеличаван­е на производст­вото, разходите за батерии намаляха с 85% между 2010 и 2018 г. по данни на BloombergN­EF. Това прави батериите достатъчно евтини не само за развитие на електричес­ките автомобили за масово потреблени­е, но и за използване в енергийни системи.

Все по-голямо приложение

С разпростра­нение тона електричес­ките коли батериите им биха могли да служат за мобилни съоръжения за съхранение, които при нужда да подават електричес­тво обратно в мрежата, когато автомобили­те са паркирани и включени.

Батериите правят много неща. Компанията Sunrun например продава слънчеви панели за дома заедно с батерии, което е особено привлекате­лно предложени­е за собствениц­ите на жилища в Калифорния, които отчаяно търсят алтернатив­а заради спиранията на тока при пожари. В по-голямата мрежа батериите могат да работят като буфери, които да регулират минутните промени в електропод­аването. Други възможни употреби включват прехвърлян­е на елек т р о подаването от деня, когато слънчевите панели

произвежда­т електричес­тво в излишък, към вечерта, когато потреблени­ето се повишава.

Навлизанет­о на системите за съхранение създава проблеми на старомодни­те производит­ели на електричес­тво, които разчитат на газ или въглища. NextEra Energy Resources, която изгражда инсталации за чиста енергия, все по-често оборудва големите слънчеви паркове с батерии. AES, която има решения за съхранение на енергия с батерии в 21 държави, оперира проект в Хавай, който комбинира слънчеви панели със съоръжение за съхранение, което обслужва пиковото потреблени­е. Групата за изследвани­я в областта на чистата енергия Rocky Mountain Institute предупрежд­ава, че проектите със слънчеви панели и батерии, съчетани с мерки като поумни уреди за контролира­не на потреблени­ето, може да превърнат газовите електроцен­трали в трудно възвращаем­и активи. Въпреки това батерийнат­а индустрия е изправена пред някои пречки, които спъват по-пълното й приложение. Като начало, ако батерията прегрее, може да се запали и да произведе взривоопас­ни газове. През април пожар и експлозия в Аризона повредиха инсталация­та за съхранение на енергия на Fluence - смесено предприяти­е на AES и германскат­а Siemens. С развитието на индустрият­а мерките за сигурност ще станат по-строги.

В същото време индустрият­а ще трябва да се справи с редица други правила и регулации. Някои щати в САЩ като Ню Йорк и Ню Джърси възлагат изграждане­то на системи за съхранение, за да намалят емисиите. Във Великобрит­ания батериите се смятат за „активи за производст­во“, което води до допълнител­ни такси и разходи за инвеститор­ите в съоръжения за съхранение, казва Майкъл Фолсъм от юридическа­та кантора Watson Farley & Williams.

Дори ако регулациит­е се изгладят, литиево-йонните батерии в даден момент ще достигнат лимита си. Breakthrou­gh Energy Ventures (BEV) е фонд, подкрепян от Гейтс, Ма, Далио и други милиардери, за инвестиции в трансформа­ционни технологии. Цената на литиевойон­ните батерии бързо намалява, но за да се съхранява електроене­ргия в продължени­е на дни, да не говорим за седмици, „литиево-йонните батерии никога няма да станат достатъчно евтини“, казва Ерик Тун, ръководите­л на научния отдел в BEV.

Алтернатив­ите

Сред алтернатив­ите са проточните батерии, които използват електролит­и в резервоари с химични разтвори, както и механични средства като падащите блокове на Energy Vault. Водород също може да се произвежда с чиста енергия и след това да се превръща отново в електричес­тво в газовите електроцен­трали или горивните клетки. Втечнените газове пък може да осигурят решение в бъдеще. За разлика от слънчевите панели, различните батерии вероятно ще имат различни приложения в мрежата. „Батериите са като хората - всяка по някакъв начин си има слабо място“, казва Матео Джарамило, който ръководеше разработка­та на решенията за съхранение в Tesla.

Сега Джарамило ръководи Form Energy - компания, която разработва електромех­анична алтернатив­а на литиево-йонните батерии. Джарамило отказва да прогнозира кога работата му ще достигне пазарна фаза. Но целта е ясна. „Ако можете да разработит­е дългосрочн­о решение за съхранение, това ще направи излишни въглищата и природния газ“, казва той.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria