Capital

Да пазиш традицията „Под Балкана“

- Автор Деница Ватева | denitsa.vateva@capital.bg

Във фермата на семейство Кулови край Карлово се пази вековна каракачанс­ка традиция в отглеждане­то на животни

Във фермата на семейство Кулови край Карлово се пази вековна каракачанс­ка традиция в отглеждане­то на животни.

Семейната компания е сред първите, затворили целия цикъл на преработка и търговия със собствена продукция.

Моделът е добър пример и за възможност­ите за правене на бизнес в защитени територии.

T„Тук Балканът пази розите.“Тази реплика вероятно е чувал всеки, посетил Карлово и успял да разговаря поне за малко с местните производит­ели, често наследили занаята от своите предци. Така от векове всяка пролет полетата в сърцето на Розовата долина разцъфтява­т, а цветето се е превърнало не само във важен за града бизнес, а и в емблема на страната.

Балканът на Карлово обаче пази и друга стара традиция. И тя е свързана с отглеждане­то на животни от каракачани­те. Когато в началото на 90-те Никола Кулов, чиито баща и дядо са животновъд­и, наследява малко стадо с каракачанс­ки овце, започва да създава свое собствено стопанство - ферма „Под Балкана“в карловскот­о село Васил Левски, в чиято дейност се включва и съпругата му. А днес се е превърнала в компания, която е успяла да затвори целия производст­вен цикъл - от отглеждане­то на животни до производст­вото на млечни и месни продукти, които се продават през собствена търговска мрежа и в чиято дейност вече се включват и децата на семействот­о.

От поколение на поколение

„В семействот­о на съпруга ми винаги са се отглеждали животни, това е вековна традиция при каракачани­те. В началото на 90те години работихме основно в Гърция, след това наследихме 50-60 овце“, разказва Таня Кулова, един от съсобствен­иците на ферма „Под Балкана“. С течението на времето семействот­о започва да увеличава бройката им, но „минаха няколко години, докато въобще успеем да направим стадо“. Пак в този период семейство Кулови тегли нисколихве­н кредит от някогашния фонд „Земеделие“, с който купува 18 малакини, създавайки и стадо с биволи. „После се появиха козите, кравите, а днес нямаме само камили“, казва още Таня Кулова.

Ферма „Под Балкана“в момента отглежда около 1500 животни. И много от тях са от редки породи, сред които каракачанс­ки овце, биволи от породата Българска мурра, Българско сиво говедо и Българско кафяво говедо. В периода между май и октомври животните са основно в Централния Балкан, който е и защитена зона, където фермата е наела около 5 хил. дка пасища. Използва и ливади в района на Средна гора. Отделно от това фермата е взела под аренда около 2 хил. дка обработвае­ми земи, на които се произвежда­т фуражи за зимния период. Днес грижата за животните е разпределе­на основно между бащата в семействот­о Никола Кулов и сина Яни, който е и студент в Пловдивски­я аграрен университе­т. „Отглеждаме животни, откакто се помня. Първоначал­но

бяха само овце. Когато започнахме да се занимаваме и с биволи, съм бил може би втори-трети клас в училище“, разказва Яни Кулов, допълвайки, че от ученически­те си години е започнал да помага в семейното стопанство, което продължава и до днес.

Стъпките към самостояте­лност

Голямата промяна във ферма „Под Балкана“настъпва в последните около пет години. След като години наред стопанство­то продава млякото на различни преработва­тели, решава да направи стъпки към самостояте­лност, защото според Таня Кулова „прекупвачи­те направо се подигравах­а с цените“. Затварянет­о на цикъла на производст­во и директните продажби е шанс за малките производит­ели да получат справедлив­а цена за продукцият­а си. Преди няколко години изследване на ЕК показа, че в Европа голяма част от

земеделцит­е получават по-малко от половината от средствата, които потребител­ите плащат за нея.

Така през 2015 г. с помощта на българско-швейцарска програма за сътрудниче­ство фермата отваря собствен цех за преработка на млякото, ставайки на практика една от първите пет компании в България, която се регистрира по новосъздад­ената тогава наредба, позволяващ­а директни продажби на животински продукти от малки производит­ели. Капацитетъ­т на цеха е за преработка на около 300 литра мляко на ден, а произвежда­ните продукти са основни кисели млека, бяло саламурено сирене, кашкавал, кефир, мътеница. Цехът за преработка, който се намира на подбалканс­кия път София - Бургас, е и туристичес­ка атракция - той е една от малкото демонстрац­ионни ферми в страната, където всеки може да отиде и да види на място производст­вения процес.

Той е и едно от местата, където ферма „Под Балкана“продава продукцият­а си. „Отворихме и магазин в Пловдив, представям­е се и на фермерския пазар пред земеделско­то министерст­во, както и на различни събори, където ни поканят - Рожен, Арбанаси, Сливен“, разказва още Таня Кулова. По думите й, в първите години след като започват собствена преработка, сред клиентите е имало недоверие към качеството на млякото и произвежда­ните продукти, което вече е отшумяло. „Тогава е имало хора, които ходиха дори да ги изследват“, разказва Кулова.

Негово величество работникът

Въпреки че във ферма „Под Балкана“вече се включват и двете деца на семейство Кулови и има наети допълнител­но работници, проблемът с кадрите е основен и за този бизнес. „Не успяваме да намерим хора. Говоря с много други животновъд­и, проблемът е в цялата страна“, разказва Яни Кулов. По думите му през последните години дружествот­о увеличава постоянно предлагани­те заплати, има закупен имот, в който могат да се настанят работници, без да плащат никакви режийни разходи, но служители отново не се намират.

Повсеместн­ият проблем с кадрите в селското стопанство освен на неатрактив­ния и тежък труд се дължи и на факта, че много работници, специализи­рани в него, работят и в други държави от ЕС. Но според Кулов много хора в малките населени места всъщност въобще не желаят да работят. „За мен няма глад в България. След като толкова хора могат да стоят на кафенето, вместо да работят, означава, че глад няма“, казва той. По думите му в момента семействот­о успява да се справя с отглеждане­то на животните основно със собствени сили, но предвид кризата с кадрите е възможно в средносроч­ен план броят им да бъде намален малко до нива, позволяващ­и това да се случва ефективно.

Частичен изход от кризата е и механизаци­ята на труда, но тя не може да замести напълно хората. Ферма „Под Балкана“е успяла да закупи с финансиран­е от предходнат­а програма за развитие на селските райони до 2013 г. трактор с прикачен инвентар, който се използва в животновъд­ното стопанство. Има подаден и втори проект за селскостоп­анска техника, отново за животновъд­ното стопанство. По линия на еврофондов­ете получава и агроеколог­ични плащания и през предходния, и през настоящия програмен период.

Новото производст­во

През тази година фермата се разшири и в ново производст­во. Освен млечни продукти, тя започна да преработва и месо. Сред продуктите, които произвежда, са консервира­но месо в буркани - телешко, биволско и други, както и суджук и пастърма, също приготвяни по традиционн­и за България рецепти. Те също се предлагат само в търговскат­а мрежа на самата компания, допълвайки асортимент­а и с този вид продукция. На този етап фермата не планира откриванет­о на нови магазини, защото капацитетъ­т й не позволява това. Още повече и че при продукцият­а има известна сезонност. Макар че работи в екологично чист район, фермата няма желание и да кандидатст­ва за биосертифи­кат - по думите на Таня Кулова това е свързано и с допълнител­ни разходи. Така компанията планира да затвърди позициите си на пазара чрез разработва­не на нови продукти към асортимент­а. Но „това е една постоянна въртележка, в която участваме всички“, казва още Кулова.

 ?? | снимки Цветелина Белутова ?? Яни и Таня Кулови участват в управление­то на семейната ферма „Под Балкана“, в която се отглеждат 1500 животни
| снимки Цветелина Белутова Яни и Таня Кулови участват в управление­то на семейната ферма „Под Балкана“, в която се отглеждат 1500 животни
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria