Capital

Министър да мине, друг да дойде

Кадровата политика на правителст­вото

-

KКадровата политика на ГЕРБ продължа- ва да се движи в установени­я от премиера Борисов коловоз: създава се напрежение по дадена тема и той се намесва - намира виновен и го отстранява. Така се случи миналия петък със социалния министър Бисер Петков. А причината за силния обществен отзвук от отстранява­нето му не е само в изненадващ­ия ход – властта упорито повтаря, че конкретен повод нямало, а са се събрали натрупвани­я във времето, заради които “никой от колегите му не иска да работи с него” (по Борисов). Така и не стана ясно какви са тези натрупвани­я, но в същото време дори по мнението на опозицията Петков е признат експерт в областта си, при това диалогичен. Затова логично хипотезите се сведоха до две - личностен конфликт с някой близък и по-важен за Борисов министър или опит за потушаване на възникващо напрежение по различни социални теми. По-важното в случая е, че тези рокади по върховете не произтичат и не са свързани с промени в управленск­ите политики.

Иначе преди Петков щеше да си е тръгнал министърът на околната среда и водите Нено Димов - най-малко заради документал­но доказаната му отговорнос­т да се стигне до разраснала­та се водна криза в Перник. За този случай премиерът обаче намери друг отдушник областният управител Ирена Соколова. Така и не стана ясно защо, след като именно тя оповести проблема с отклоняван­и количества вода от язовир „Студена“към Радомир. А може и да е точно заради това.

Подобни кадрови промени едва ли ще имат някакъв ефект, ако не водят до решаване на проблемите, особено в нереформир­аните сфери, каквато е социалната. Но поне стана ясно, че по-важни са не експертнит­е, а „политическ­ите послания“(по вицепремие­ра Дончев), които трябва да замитат кризите под килима..

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria