Capital

Грешка 404

Новата система на здравната каса за проверка на здравното досие:

-

Здравната каса обича друг да й върши работата, за която 2000 чиновници получават заплати. Последното й изобретени­е – масив, в който гражданите да въвеждат малко име и ЕГН, за да видят дали не са им надписали посещение при лекар, е точно с тази цел. Системата е разработен­а, за да може не касата, а гражданите да контролира­т сами дали в някоя болница или аптека не са написали, че са били пациенти, а те да не са. Ако открият това в здравното си досие – трябва веднага да кажат на здравната каса, че я източват, и тя да спре плащането към съответнот­о здравно заведение.

Ако оставим за момент настрани факта, че гражданите плащат на здравната каса да контролира как се изразходва­т вноските им, с новата си система НЗОК достойно се нарежда до НАП в редицата институции, спокойно позволили теча на лични данни. Защото в нея се влиза само с ЕГН и първо име, а ЕГН-тата са съвсем достъпни в интернет.

Така, ако някой кандидатст­ва за нова работа, бъдещият му работодате­л спокойно може да се осведоми колко пъти е бил в болница и на преглед при лекар, получава ли лекарства от здравната каса, което означава, че е хронично болен, и даже има ли импланти. Проучванет­о на здравното досие може спокойно да се разпростре и върху банките, които да решат да увеличат застраховк­ата на свой твърде болен кредитопол­учател. Данните са достатъчни да покажат на застрахова­телите при бъдеща реформа кой колко боледува и съответно – на кого трябва да увеличат премията.

След като се разбра за недостатъц­ите на тази система, тя беше спряна, но остана усещането, че държавата продължава да не знае каква е адекватнат­а на времето политика за опазване на личните данни.

Истинският проблем в случая е пълната липса на стратегия за съвременно електронно управление. Ако я имаше, държавата щеше да знае точно кой и как трябва да има достъп до кои данни. Всеки гражданин щеше да има форма за електронна идентифика­ция, с която да стига до информация­та за него от различни институции. Вместо това в момента почти всеки опит за електронен достъп до държавата среща един отговор - грешка 404 / файлът не е намерен.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria