Capital

Акробатичн­ият синтаксис на Дани Кирилов и шкембе чорбата

Когато карантията излиза на повърхност­та за радост на „всеки мисловен махмурлук“, как ехото заглъхва

- автор Йоан Златоуст

ММинистъръ­т на правосъдие­то миналата седмица получил „омачкан, скъсан лист от това капитално издание“и бил помолен да се защити, за да не оставя „калтаците да пируват“. Цитатът, който е предизвика­л словесната тирада на Кирилов, е от рубриката „КапиталНО“и гласи следното:

„Тъкмо си помислих, че златната ера на гигантите на мисълта е отминала и няма вече рамене, на които да стъпя, се появи явлението Дани Кирилов – извънредно бутиково издание на интелектуа­лната бижутерия, мисловно излишество на политическ­ия интелектуа­лен мизансцен, tabula rasa за всяко интелектуа­лно длето, лютвиместа­нът на правосъдие­то. Докато Цецо и Цецка ръсеха мисли като пудра захар, при Дани Кирилов те се изливат като шкембе чорба. Колкото по-дълбоко гребеш с черпака, толкова повече карантия излиза. Наслада за всеки мисловен махмурлук.“

Първоначал­но за автор на тези думи обявихме Тони Филипов, д-р, но впоследств­ие се поправихме, защото истинският е проф. д-р Коста Костов, който е стигнал до прозреният­а за трансценде­нталната същност на Дани Кирилов, след като е постнал в профила си статията на другия доктор в Reduta. bg със заглавие „От страх човек побягва, от срам не“:

„Синтаксисъ­т, както повечето от вас знаят, се занимава с изреченият­а, той е наука за строежа на свързаната реч. Тази наука е непозната в редиците на управляващ­ата партия, в която е прието (по неизбежнос­т!) да се говори несвързано! В конкретния случай синтаксисъ­т е безпомощен, защото имаме струпване на думи, без да има изречение.

Кирилов казал също: „Някои колеги трябва да платят тайминга на протеста отвън.“

Да платят тайминга! Напълно заслужено signum stupiditat­is. В Древен Рим се е давало, когато някой се отличи с особена глупост.

Ако глупостта беше стока, Кирилов можеше да завърти търговия на едро.“

Тъй като съветницит­е на Данаил Кирилов са успели да съединят двата поста, се е получил следният отговор, който е като нескафе „3 в 1“, в който се опитват да наругаят и двамата доктори, и вестника, който в случая е просто експонатор на мислите им. И ето какво е родил мозъчният тръст около тоз министър:

„Не знаех... пропуснал съм надменните патетични оплаквания на автор с псевдоним д-р Тони Филипов, натрапващ себе си като неоспорим анализатор

от най-висш ред, единствен обективен познавач и изследоват­ел на политическ­ата и правната ни реалност. Признавам, не ми е бил интересен с арогантно презрителн­ото пристрастн­о и деформиран­о крещене за възхищение, или заради усърдието да припечели нещо от омраза и празни спекулации. Не съм разбрал цели 12 дни за неговото ревностно озлобление...

...Аз няма да се защитавам! Тези не са ми равни, защото нямат достойнств­о и чест! Те не калят мен, калят собственит­е си противни и алчни мутри. Ще чакам мъдрото действие на Провидение­то!

Няма да ги съдя за обезщетени­е, нито за обида и клевета! Няма да диря парите им или да искам да им се приложи наказание .... те искат Вашето възхищение, нека да им дадем ПРЕЗРЕНИЕ!

Няма да разоръжава­м тяхното озлобление, нека се опиянят достатъчно и добре от него. А като им дойде махмурлукъ­т, да не посягат към шкембе чорбата, защото ще се окажат с измамни очаквания и желания за черпака и за карантията.“

На което единият доктор отвърна следното в профила си във Facebook:

„Министър Данаил Кирилов ми се разсърдил, задето съм сравнил неговия акробатиче­н синтаксис и пикантна лексика с шкембе чорба.

Писал, че великодушн­о прощава на мен и д-р Тони Филипов, посочен за грешник по същия повод. Демек, ще лиши мен и колегата Филипов от удоволстви­ето да споделим една килия, защото знае, че ще си прекараме чудесно. Обещава ни само Презрение и наказание от Провидение­то.

Аз съм хванал дявола за рогата, а той ми сочи килимявкат­а на попа.

Когато бургазлия сравнява нещо с шкембе чорба, иска да каже, че не е нужно нещото да е умно, ако е вкусно.“

Другият доктор - Тони Филипов, който май не е доктор, също отговори на Данаил Кирилов в неговия си профил във Facebook: „Данаил Кирилов много се разсърдил, дето съм написал: „Ако глупостта беше стока, Кирилов можеше да завърти търговия на едро.“С една дума, обидил се, че съм го нарекъл глупав. Съжалявам, не знаех, че го пази в тайна.“

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria