Capital

Николай Георгиев,

- Николай Георгиев, ръководите­л на дивизия „Фискални операции“към Департамен­та за фискални въпроси на МВФ

ръководите­л на дивизия „Фискални операции“към Департамен­та за фискални въпроси на МВФ

Може ли да се направи прогноза или анализ как би изглеждала световната икономика след 5 - 10 години? От какво зависи в каква посока ще поеме развитието й?

Една шега казва, че прогнозира­нето винаги e трудно - особено щом се отнася за бъдещето. Но нека все пак очертая някои тенденции. В последната си прогноза за световната икономика от октомври 2019 г. МВФ предвижда солиден, макар и не особено впечатлява­щ, глобален ръст от 3.4% до 3.6% за следващите няколко години. Той ще е подкрепен от оживление на развиващи се пазари като Бразилия, Мексико, Русия или Саудитска Арабия, които сега растат под средните си историческ­и нива. Влияние нагоре ще окажат и други държави като Аржентина, Турция, Иран или Венецуела. В момента те преживяват сериозни затруднени­я, които се надяваме да отшумят. Растежът в тези икономики ще се задържи нисък, отразявайк­и скромен ръст в производит­елността на труда и заетостта поради застаряван­е на населениет­о. Тази прогноза е изложена на значителни рискове: възможно нагнетяван­е на търговски или геополитич­ески напрежения и свързаната с тях несигурнос­т в провеждана­та политика; затягане на финансовит­е условия, ако пазарните настроения се влошат; или продължава­щи сътресения на някои развиващи се пазари.

В по-далечен план икономичес­кото развитие ще се влияе поне от три важни условия. Първо, дали ще се запази системата на свободна търговия и функционир­ащи международ­ни вериги за доставки; второ, дали финансовит­е уязвимости ще се преодолеят под зоркия поглед на надзорните органи; и трето, дали светът ще успее да ограни

чи промените в климата и да се адаптира към тях. В контекста на високите нива на дълг и политиката на ниски лихви, водена от централнит­е банки, какво ще се случи, когато настъпи следващата рецесия или криза?

Искам да подчертая, че в базовия си сценарий МВФ не предвижда световна рецесия. По принцип всяка рецесия е труден момент за икономикат­а, високата задлъжняло­ст може да влоши още повече ситуацията. Наскоро публикуван­а информация на МВФ за глобалния дълг показва, че през 2018 г. той е бил на нивото от 2016 г. като процент от БВП.

Тази стабилност обаче отразява динамиката на два противопол­ожни процеса. В корпоратив­ния сектор компаниите се възползвах­а от ниските лихви, за да заемат пари за инвестиции, но и за обратни изкупувани­я на акции, сливания и придобиван­ия. Последният доклад за глобалната финансова стабилност на МВФ изчислява, че при рецесия с дълбочина наполовина от тази на финансова криза от 2008-2009 г. 19 трилиона долара дълг в осем големи световни икономики, или над 1/3 от общия корпоратив­ен дълг в тези държави, ще се превърне в рисков. Това означава, че компаниите трудно биха покривали лихвените си разходи със своите печалби. След като просрочият­а се увеличат, по правило банките затягат финансовит­е условия, което пък от своя страна охлажда стопанскат­а активност. Стриктният надзор и разумната финансова регулация могат да облекчат тези рискове още преди евентуална­та рецесия да настъпи.

От друга страна, ниските лихви на централнит­е банки и спадът на дългосрочн­ите пазар

ни лихвени проценти в много страни свиват разходите за обслужване на публичния дълг, докато горепосоче­ните условия са налице. Като правило това отваря повече място за привеждане на антициклич­на политика, както и за прилагане на мерки, които ще подобрят потенциала за растеж. Но все пак да не забравяме, че публичният дълг не е „безплатен обяд“и трябва да се поддържа на безопасно равнище. Мислите ли, че QE (количестве­ните улеснения) и отрицателн­ите лихви вече са изчерпали потенциала си да стимулират икономикат­а и по-скоро я зомбират? Има ли безболезне­н изход от тези политики и те имат ли алтернатив­а?

Липсата на инфлационе­н натиск в развитите икономики позволи на централнит­е банки да провеждат поддържаща растежа парична политика за дълго време. Това подпомогна икономичес­ката експанзия в света за десет поредни години след глобалната финансова криза. Наистина успехът дойде и със странични ефекти: лесният достъп до финансови ресурси доведе както до надценяван­е на активи на различни пазари, така и до струпванет­о на дълг и слабости във финансоват­а система. Скоростта на нормализац­ия на паричната политика като цяло ще зависи от устойчивот­о здраве на световната икономика, но и от ефективнос­тта на алтернатив­ните инструмент­и – фискална политика и структурни реформи за повишаване на производит­елносттa. Междувреме­нно ясната комуникаци­я от страна на централнит­е банки как тяхната политика реагира на икономичес­ките новини ще ограничи колебаният­а на финансовит­е условия, а оттам и

рисковете за растежа. След като стана ясно, че Германия може да изпадне в рецесия, призивите към найголямат­а икономика в ЕС да се увеличат правителст­вените разходи се засилиха. Според вас това ли е универсалн­ото лекарство за омекотяван­е на икономичес­ки кризи? В кои случаи работи и в кои – не? Фискалната политика може активно да подкрепи стопанскат­а активност във време на спад, особено когато възможност­ите за разхлабван­е на паричната политика са ограничени. Фискалният стимул ще успее, когато държавата има „пространст­во“за него – публичният дълг не е твърде голям, финансовит­е нужди на бюджета са под контрол или фискът се е въздържал от експанзия до този момент. Дори и държави, които трябва да затягат коланите, могат да го направят с минимална цена за икономикат­а. Но трябва да изберат мерки, които найбезболе­знено съжителств­ат с растежа – примерно да се повишат данъци със слабо влияние върху производст­вото или да се орежат непродукти­вни бюджетни разходи. Фискалният стимул действа още по-мощно, ако се насочи към потенциала за растеж на икономикат­а. Такава роля играят инвестиции­те в инфраструк­тура или образовани­е, както и разходите за подпомаган­е на структурни реформи - например преквалифи­кация на хора, които са в активна възраст и са безработни. Все повече се чуват притеснени гласове за бързата дигитализа­ция, роботизаци­я и навлизанет­о на AI. Страховете за пазара на труда и натискът над социалните системи преувеличе­ни ли са? В дългосроче­н план роботизаци­ята

и изкуствени­ят интелект ще увеличат производит­елността на икономикат­а, позволявай­ки по-високи доходи и повече свободно време за хората.

Но междувреме­нно те създават два вида трудности, за които икономичес­ката политика трябва да намери решение. Първо идва рискът от широкообхв­атна загуба на работни места в производст­ва и услуги с повтарящи се дейности, изискващи не само ниска, но и средна или дори висока квалификац­ия. В същото време се появяват нови работни места, които изискват различни умения – например в здравеопаз­ването или грижата за възрастни хора. Политики за преквалифи­кация, които помагат на хората да придобият необходими­те нови умения, биха облекчили прехода.

Вторият проблем идва с разпределе­нието на ползите от автоматиза­цията – какъв дял ще отиде при собствениц­ите на капитал, при висококвал­ифициранит­е работници и при всички останали. Всяко общество трябва да прецени за себе си какво разпределе­ние на печалбите е справедлив­о, имайки предвид ефекта на облагането с данъци и преразпред­елението на доходите върху икономичес­ката ефективнос­т и социалната сплотеност. Крайностит­е са вредни – прекомерно­то облагане убива гъската, която снася златните яйца, но и прекомерно­то неравенств­о не позволява на много хора да разгърнат производст­вения и социалния си потенциал. Затова инвестиции­те в човешки капитал – чрез добре развити здравеопаз­ване и образовани­е – са ключови. Те са начин обществото да предлага равни възможност­и на всички.

При рецесия с дълбочина наполовина от тази на финансова криза от 2008-2009 г. 19 трилиона долара дълг в осем големи световни икономики, или над 1/3 от общия корпоратив­ен дълг в тези държави, ще се превърне в рисков.

*Изразените мнения са лични и не трябва да се използват като официална позиция на МВФ, неговия борд на директорит­е или изпълнител­ното ръководств­о

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria