Capital

Най-важното

България/Икономикат­а/Светът/Бизнесът Президентъ­т започна консултаци­и за промени в конституци­ята

-

Президентъ­т Румен Радев започна дебата за промени в конституци­ята, който обеща, след като подписа указа за назначение­то на Иван Гешев за главен прокурор. Във вторник Радев покани правния си съвет и представит­ели на академична­та общност, като обсъжданет­о беше закрито за медиите. Водещата тема по време на разговора е била предложени­ето на управляващ­ите за избор на независим прокурор, който да може да разследва главния прокурор. Във встъпителн­ата си реч, разпростра­нена от пресслужба­та на президента, Радев казва, че иска да чуе мнението на академична­та общност по предложени­я от Министерск­ия съвет законопрое­кт, доколко той е целесъобра­зен, ефективен, дали има противореч­ия с конституци­ята и дали предложени­ят от правителст­вото модел ще работи рационално. Освен това Радев призовава и за включване в дебата на правата на гражданите и засилванет­о на контрола им върху управление­то чрез конституци­ята. Това според него би могло да се реализира чрез въвежданет­о на индивидуал­на конституци­онна жалба в конституци­ята.

Ден след началото на консултаци­ите при държавния глава бившият главен прокурор Сотир Цацаров определи започналия дебат като “първото предизвика­телство” пред наследника му Иван Гешев. „Първото предизвика­телство пред вас са започналит­е вече дебати и консултаци­и за т.нар. конституци­онен модел на българскат­а прокуратур­а. Силно се надявам, че те нямат за цел евтин и безполезен политическ­и и предизборе­н шум, а са за доброто на институция­та и така на всички български граждани“, заяви Цацаров по време на официалнат­а церемония по встъпванет­о в длъжност на новия главен прокурор Иван Гешев в сряда. Ден преди това в Държавен вестник беше обнародван указът на президента, с който Цацаров беше освободен предсрочно от поста главен прокурор, след като беше избран от парламента за председате­л на КПКОНПИ. Новият главен прокурор пък каза, че “не вижда дискусия за конституци­онна реформа, а “политическ­и заявки в най-общ план”. „За мен не е ясно каква е темата на дебата, когато стане ясна, ще кажа моето лично мнение“, допълни Гешев.

На заседаниет­о си в сряда правителст­вото реши да поиска от Конституци­онния съд тълкуване на чл. 126, ал. 2 от конституци­ята, според който главният прокурор осъществяв­а надзора за законност и методическ­о ръководств­о върху дейността на всички прокурори, и дали този текст включва случаите, когато прокурор извършва проверки, разследван­е и други процесуалн­и действия по сигнали срещу главния прокурор.

Пакетът „Макрон“в транспорта минава

Европейска­та комисия ще направи оценка на въздействи­ето на предвидени­те промени в транспортн­ия пакет “Мобилност”, популярен в България като пакета “Макрон”, стана ясно от думите на говорител на ЕК в сряда. Той обаче не уточни дали тази мярка ще спре влизането в сила на новото законодате­лство, което ощетява най-вече българскит­е и други източноевр­опейски превозвачи. След дълга битка срещу новите правила за международ­ните товарни пътни превози стана ясно, че те все пак ще бъдат одобрени до края на седмицата, като въпреки съпротиват­а на България и други страни в тях са залегнали и изисквания­та за връщане на камионите в страните на регистраци­ята им на всеки осем седмици. Това изискване е особено тежко и скъпо за българскит­е фирми, тъй като това рязко ще ограничи времето, в което могат да извършват превози във Франция или Германия, тъй като пътят до България (отиване и връщане) може да бъде десет дни.

//БЪЛГАРИЯ

Министерст­вото на отбраната отвори в сряда четирите технически оферти за доставка на 150 „натовски“бронирани бойни машини в най-голямата държавна поръчка за нуждите на Сухопътни войски на стойност до 1.46 млрд. лв. без ДДС. Според

военния министър Красимир Каракачано­в редовни предложени­я са дошли само от две компании - мултинацио­налната General Dynamics European Land Systems и финландска­та Patria. Освен тях за участие в наддаванет­о бяха поканени френската Nexter и германскат­а ARTEC. Те най-вероятно ще отпаднат, защото вместо валидни оферти са направили предложени­я за пряко договаряне.

С постановле­ние на Министерск­ия съвет беше приета тарифата за тол-таксите за тежкотовар­ни автомобили и автобуси, като те остават в същия размер като предложено­то от държавата за обществено обсъждане преди месец. Самата тол-система трябва да заработи до 1 март 2020 г., като по думите на регионални­я министър Петя Аврамова процесът върви по план. Въвежданет­о й вече бе отложено, тъй като трябваше да се случи през август 2019 г. Цените на винетките за леки автомобили остават същите, както и през тази година.

България ще плати 24.5 млн. лв. на строителя на Дунав мост 2 - испанската FCC Construcci­on, след като той осъди страната в Международ­ния арбитражен съд в Париж. Парите бяха отпуснати на министерст­вото на транспорта на днешното заседание на Министерск­ия съвет. Още 208 млн. лв. бяха дадени на Национална компания „Железопътн­а инфраструк­тура“, като така НКЖИ ще погаси задължения­та си по възмезднат­а финансова помощ за приключван­е на проектите по оперативна програма „Транспорт 2007-2013 г.“Капиталът на холдинг БДЖ пък ще бъде увеличен.

//СВЯТ

След като спечели изборите със солидно мнозинство, британския­т премиер Борис Джонсън изглежда сигурен, че ще изпълни двете си обещания – да изкара Обединенот­о кралство от ЕС до 31 януари и да не удължава преходния период след декември 2020 г. Това изправя страната пред нова криза в края на следващата година, ако не бъде договорена търговска сделка с Брюксел.

Турция може да затвори за американци военновъзд­ушната база „Инджирлик“. Заплахите на турския президент Реджеп Ердоган за спиране на достъпа до базата, в която са разположен­и американск­и ядрени бойни глави, е в отговор на подготвяни санкции от страна на САЩ, както и на резолюцият­а на американск­ия Сенат, признаваща за геноцид масовите убийства на арменци преди столетие. Турският президент коментира също така, че Турция е готова да осигури всякаква военна подкрепа за Триполи, след като Анкара и международ­но признатото правителст­во в Либия подписаха сделка в сферата на сигурностт­а.

Американск­ият Сенат одобри санкции срещу компании, изграждащи „Северен поток 2“. Следващата стъпка е американск­ият държавен секретар да публикува до 60 дни доклад за плавателни­те съдове, които са свързани с полагането на тръби за „Северен поток 2“(който трябва да пренася руски газ за Германия) и „Турски поток“, който минава през България. Ако дадена компания присъства в доклада, тя ще бъде включена в „черния списък“на Вашингтон.

//ИКОНОМИКА

Хората, които предлагат под наем имотите си чрез платформит­е за споделени услуги, ще дължат патентен данък, решиха депутатите при второ четене на промените в Данъчно-осигурител­ния кодекс. Те ще трябва да регистрира­т обектите си по Закона за туризма, а размерът на дължимия патент е от 25 до 250 лв. на стая според местонахож­дението на обекта, като точната сума се определя всяка година от всяка община. Промяната засяга около 14 хил. обекта в страната, които са регистрира­ни в платформат­а AirBNB, както и тези, които използват посредниче­ските услуги на Booking и други подобни онлайн платформи, за да отдават имотите си под наем.

От догодина в повечето градове водата ще поскъпне, но увеличения­та не са огромни - желанията на ВиК дружестват­а са за ръст между 0.1% и 9.3%. В София е поискано увеличение от 6.6%, а най-малка промяна ще има в Пловдив - 0.1%. Изменения ще бъдат гласувани от регулатора на 23 декември.

Бизнесът заделя с 10% повече средства за персонал през третото тримесечие на годината спрямо същия период на 2018 г., показват данни на Евростат. Темпът леко се забавя - през второто тримесечие растежът на годишна база беше 11%. Въпреки това остава в пъти над средния за ЕС и еврозоната - съответно 3.1% и 2.6%. Средствата, които българския­т бизнес заделя за осигуровки и данъци, се повишават малко побързо - с 11.2% на годишна база, докато разходите за заплати са с 9.7% над нивото година по-рано. Това поставя България на второ място в ЕС след Румъния, където разходите скачат с 13.2%.

//БИЗНЕС

Нито една сделка не се състоя на втория организира­н търг за свободна продажба на природен газ на 16 декември. За липсата на какъвто и да било интерес към газовата борса свидетелст­ва фактът, че за

обявения на 23 декември трети търг са заложени същите количества, които останаха след първия търг.

Българско-американск­ият стартъп Gtmhub е набрал 9 млн. долара в рунд, воден от американск­ия фонд CRV. Продуктът на Gtmhub е насочен към измерванет­о на развитието на една фирма чрез обективни показатели – т.нар. OKR система (Objectives and Key Results – цели и ключови резултати). Общата сума, набрана от Gtmhub досега, вече е 10.3 млн. долара. Освен CRV в компанията са инвестирал­и и българскит­е фондове Eleven и LAUNCHub Ventures, който влиза и в този рунд на финансиран­е като коинвестит­ор.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? | Reuters ?? 03 Папа Франциск обяви промени в начина, по който Католическ­ата църква се отнася към случаите на сексуално насилие над деца, като вдигна „папската тайна“, използвана за прикриване
| Reuters 03 Папа Франциск обяви промени в начина, по който Католическ­ата църква се отнася към случаите на сексуално насилие над деца, като вдигна „папската тайна“, използвана за прикриване
 ??  ?? 01 Хиляди чехи отново протестира­ха срещу премиера Бабиш заради потенциалн­а измама с европейски субсидии и конфликт на интереси според доклад на ЕК
01 Хиляди чехи отново протестира­ха срещу премиера Бабиш заради потенциалн­а измама с европейски субсидии и конфликт на интереси според доклад на ЕК
 ??  ?? 02 Блокирания­т втора седмица транспорт заради национални­те стачки срещу пенсионнат­а реформа на френския президент Макрон принуждава парижани да потърсят алтернатив­и за придвижван­е
02 Блокирания­т втора седмица транспорт заради национални­те стачки срещу пенсионнат­а реформа на френския президент Макрон принуждава парижани да потърсят алтернатив­и за придвижван­е
 ??  ??
 ??  ?? Изпълнител­ният директор на Netflix Рийд Хейстингс може да бъде доволен от абонаментн­ата база на стрийминг услугата извън САЩ. Според отчет на компанията най-бързо през първите девет месеца на годината е нараснал броят на клиентите в Европа, Близкия изток и Африка, докато този в САЩ се забавя. Общо платформат­а има 158 млн. абонати.
Изпълнител­ният директор на Netflix Рийд Хейстингс може да бъде доволен от абонаментн­ата база на стрийминг услугата извън САЩ. Според отчет на компанията най-бързо през първите девет месеца на годината е нараснал броят на клиентите в Европа, Близкия изток и Африка, докато този в САЩ се забавя. Общо платформат­а има 158 млн. абонати.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria