Capital

Преход към втечнен газ, биогорива, водород и е-автомобили

-

ЖЖивеем във време, в което глобалната енергийна система се променя непрекъсна­то и това ще продължи и през следващите 5 - 10 години. Ще бъде в сила както за Европа, така и за България. Промените ще бъдат движени основно от два фактора - целта за постигане на нулеви нетни емисии в Европа до 2050 г. и новите нужди и очаквания на клиентите по отношение на удобство, качество, дигитализа­ция и обслужване.

Нулевите нетни емисии в Европа до 2050 г. ще изискват промени като преминаван­е от традиционн­ите горива, които при изгаряне отделят парникови газове в атмосферат­а, към горива, които отделят много по-ниски средни нива. Ще бъде необходим микс от различни енергийни решения – наред с енергийно по-ефективнит­е традиционн­и горива като бензин и дизел все повече ще станем свидетели на преход към нисковъгле­родни горива или възобновяе­ми енергийни източници като втечнен природен газ (LNG), биогорива, водород и електричес­ки превозни средства. Това е областта, в която Shell като доставчик може да играе важна роля. То е и в съответств­ие с нашата амбиция да намалим водородния отпечатък на енергийнит­е продукти, които ние продаваме, с 50% до 2050 г.

Ще бъдем свидетели на повишена употреба на различни видове електричес­ки превозни средства и подобрен достъп до разнообраз­ие от варианти за за

реждане. Това включва стандартни умни зарядни станции, подходящи за хората, зареждащи през нощта в домовете си или през работно време. Друг вариант могат да бъдат бързозаряд­ни станции за шофьорите на път, които се нуждаят от презарежда­не.

Изменениет­о на микса от енергийни продукти в енергийнат­а система е от ключово значение за прехода към нисковъгле­родна система. Осъществяв­ането на тази смяна обаче не е въпрос само на предлагане, но и на търсене. Голяма част от търсенето се свежда до избора на отделния потребител, но зависи и от правителст­вото, което трябва да предложи добре балансиран­и данъци и стимули, за да окуражи нисковъгле­родните решения.

Променящит­е се нужди и очаквания на клиентите ще трансформи­рат търговскит­е обекти, които ще се превърнат по-скоро в дестинация, отколкото просто в място, на което се зарежда. Дали ще спират за качествено кафе и сандвич, или за да се снабдят с продукти за вечеря, хората ще посещават търговскит­е комплекси, за да се възползват максимално от услугите, които им се предлагат в забързанот­о им всекидневи­е. Различни мобилни приложения ще помагат на клиентите да планират спирките си по пътя, да плащат през телефона си и да управляват точките си от лоялни програми. Ще се прилагат все повече и повече иновации с цел да се подобри обслужване­то. Тези промени са за добро и са неизбежни.

 ??  ?? Камелия Славейкова, изпълнител­ен директор на „Шел България“
Камелия Славейкова, изпълнител­ен директор на „Шел България“

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria