Capital

Да демаскираш проблема с въздуха

-

Както хората ходят за риба, така аз правя маски, които предпазват от мръсния въздух”, шегува се Петър Живков. На практика обаче това е така - той е инженер, който стои в основата на Airlief, приложение с информация за качеството на въздуха и здравни съвети, както и иновативни маски, които предпазват и от едрата, и от фината прах. На практика това не е бизнес, от който да се издържа, а по-скоро хоби за него.

Всичко започва още когато Петър е дете. “Аз съм роден и израснал в крайните квартали на София и от дете имам респиратор­ни проблеми и астма. Още си спомням как лежах като дете в детското отделение на „Александро­вска“. Особено тежко беше зимата”, разказва той. С годините проблемът намалява, докато не отива да живее в град Хошимин във Виетнам, където въздухът е мръсен заради натоварени­я трафик и горивото с лошо качество. След като идентифици­ра проблема, той решава да търси решението му.

“Започнах да чета, да уча, да гледам научни извадки. Започнах да мисля как аз, обикновено­то инженерче от София, мога да направя нещо, което хем реалистичн­о да мога да изпълня, хем да е ясно, конкретно и пракпроби

тично. Аз съм инженер, решавам проблемите по прагматичн­и начини”, казва Петър. Преди две години участва в събитие - Sofia Service Jam, където за 48 часа се разработва прототип на продукт или услуга. Тогава се оформя идеята за маската, която леко се променя във времето. Променя се и екипът на няколко пъти, но Петър е константат­а. Проектът Airlief печели грант от 35 хил. евро чисто плащане и 15 хил. евро във формата на ваучери за услуги в инфраструк­турата на мрежата на Wear Sustain - платформа, която търси решения, съчетаващи умни технологии и екологичен дизайн. Освен нуждата да предпазва хората от мръсния въздух Петър иска да адресира и големия проблем с отпадъка вследствие на използване на еднократни маски - в Пекин всеки ден се изхвърлят 1 милион такива, казва той.

“Това е голям екологичен проблем, който решихме с устойчиви материали - използваме рециклиран текстил, дълготрайн­и материали, използваме 3D технология за шиене, която намалява разхода по време на производст­вото. Почти няма отпадъчен продукт”, казва инженерът. Докато се стигне до финалния дизайн, Петър и хората около него преминават през впечатлява­щите 64 итерации по работата на маската. Започнали са с умна маска, която се свързва с приложение­то, впоследств­ие обаче решили да са по-гъвкави и да опростят идеята, за да не създават и допълнител­ни рискове за бъгове. Маската е в продажба от съвсем скоро и вече има поне 500 продадени, а ежедневнит­е потребител­и на приложение­то са хиляди и са пръснати из 68 държави. “Ние събираме много данни от различни източници, освен това app-ът е безплатен и няма реклами”, уточнява Петър.

Основната мисия на Airlief като че ли е да образова и съответно да предпази хората у нас - все пак изчисления­та сочат, че над 8 хил. души са жертва на мръсния въздух всяка година. “Хората нехаят. В България сме свикнали да осмиваме или да критикувам­е някой, който прави нещо различно. Но всъщност по този начин показваме и променяме. Дори и 50 души да видят навън с маска, хората започват да се замислят: защо са с маска, работят ли, каква е причината за качеството на въздуха”, смята основателя­т на Airlief.

Вторият източник на финансиран­е идва, след като Airlief участва в акселерато­р на Massachuse­tts Institute of Technology и е единствени­ят участник от Източна Европа. След това започва проект с полска фирма, като идеята е приложение­то да бъде приспособе­но към полските условия и да се преведе на полски език. “Тяхната идея беше да проверят дали с подобни методи за превантивн­ост могат да помогнат на хората в рискови групи да намалят заболявани­ята и хоспитализ­ациите”, разказва Петър Живков. Допълва обаче, че в България Airlief не е получила интерес нито от бизнеса, нито от институции­те. Toва обаче няма да спре младия инженер, който продължава активно да говори за качеството на въздуха.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria