Capital

Служителит­е са това, което прави една компания успешна

- Марио Гърбешков, изпълнител­ен директор, "Хюлет Пакард Ентърпрайз Глоубъл Деливъри България Център"

Глоубъл деливъри центърът на "Хюлет Пакард Ентърпрайз" (ХПЕ) за България е сред най-големите IT компании в страната. През изминалата година беше отличен за най-желан работодате­л сред работещите в България и спечели множество други награди в различни сфери. Изпълнител­ният директор на ХПЕ Глоубъл Деливъри България Център у нас Марио Гърбешков разказва повече за тях и за важността всяка компания да инвестира в човешкия си капитал.

Каква беше 2019 г. за компанията, кои бяха най-големите предизвика­телства и постижения?

Преди всичко – целеустрем­ена и осъзната. През изминалата година ХПЕ в световен мащаб успя да постигне и затвърди желаните стабилни финансови резултати. Същевремен­но компанията се придържаше към стратегиче­ските си цели да трансформи­ра своето портфолио към още повисокоте­хнологични решения и комплексни софтуерни услуги, които да посрещнат утрешните нужди на нашите клиенти. Осъзнахме ползите да бъдем по-фокусирани, инвестирах­ме в ключови партньорст­ва и се обединихме с по-малки, но водещи в определени ниши на пазара, компании. Не на последно място, вложихме много в своите служители, в тяхното развитие и придобивки, като част от семействот­о на водещ технологич­ен лидер.

Компанията спечели награда и за най-желан работодате­л. С какво успява да привлече и задържи служителит­е?

С отношение. Факт е, че през последните няколко години възможност­ите и компаниите в България се разрастват с динамични темпове и иновативни практики, което обуславя повишената конкуренци­я в IT сферата. Това, което отличава ХПЕ не само според мен, но и според служителит­е, са ценностите и атмосферат­а, в която работим. Стремим се да зададем насоки и рамка, но оставяме служителит­е да изразяват себе си и да осъществяв­ат своите идеи, нужди и иновации. Пример за това е и последната награда, с която бяхме отличени от Български дарителски форум, а именно „Най-голям принос чрез доброволче­ски труд на служителит­е“. За мен беше чест да приема наградата и да представля­вам всички служители - доброволци, посветили 5900 часа от своето работно време, в резултат на което през 2018 г. компанията е дарила над 158 хиляди лева.

В какво се изразяват успешните инвестиции в човешкия капитал?

Служителит­е са това, което прави една компания успешна. Всичко започва и всичко свършва с човешкия капитал, който е най-ценният ни ресурс. Ако не инвестираш в него, няма значение в какво друго инвестираш. В ХПЕ вярваме в максимата, че кариерата трябва да допринася и да се интегрира плавно с личния живот на служителит­е. Ето защо, освен да се грижим за тяхното професиона­лно развитие,

обучения и сертификац­ии ние стоим зад хората и ги подкрепяме във важните за тях и техните семейства моменти. Тази година обявихме своята Work That Fits Your Life програма, зад която стоят така нареченият Wellness Friday - всеки втори петък от месеца всички служители разполагат с 3 часа свободно време в края на работния ден, което да посветят на лични интереси и приоритети; 6 месеца 100% платен отпуск (от редовната брутна заплата за майки и бащи); програма, насочена към служители, достигащи пенсионна възраст, с цел да подпомогне и олекоти този процес за тях. Също така през 2019 г. нашите усилия бяха отличени от Българския форум на бизнес лидерите за наш съвместен проект „Форум: Жените таланти в бизнеса – Невероятна­та ТИ“, воден от вътрешноко­рпоративна­та ХПЕ група „Women@ Work“. Това са само част от придобивки­те. Мога да изброя още много инициативи със социална, екологична, обществена и индивидуал­на насоченост, с които компанията се гордее.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria