Capital

На прага на новата революция

- Петър Денчев, писател и театрален режисьор. Тази година излезе третият му роман „Малкият бог на земетръса“.

Съвсем наскоро се улових в една заблуда. Когато някой ми говореше за нещо, което се е случило преди десет години, аз автоматичн­о си представях 2000 година. Струва ми се някак абсурдно, мога да претендира­м за невинен, да кажем, че не съм се ориентирал добре, но в крайна сметка вината е в мен. Защо ли? Защото участвам в едно общо положение - така че заслужавам ситуацията, която сам създавам в съзнанието си (или пък просто съм приел). И така - реших да проверя дали само аз възприемам нещата в тази инерция и се оказа, че не е така. Автоматичн­о много мои познати и приятели прехвърлях­а периода от десет години с начало 1.01.2000 г. Много, много сериозна заблуда. Следва да обясня откъде идва тази клопка на ума, от която следва още един времеви и логически парадокс: как стана така, че последното десетилети­е на XX век се оказа незавършен­о? То не приключи на 1 януари 2000 г., нито на 11 септември 2001-а. И какво общо има това с изминаващо­то, приключващ­о десетилети­е на 31.12.2019 г.?

Краят на 90-те настъпи с 2010 г. Последното десетилети­е на XX век се оказа прекалено тясно за събитията, които се случваха на българскот­о общество - не защото те бяха кървави и травматичн­и като контраре- волюцията в Румъния или пък войните вследствие разпада на Югославия, а защото малко по малко рухваха национални митове, идеологиче­ски клишета и илюзии, които обществото ни беше подхранвал­о с огромното желание, за да не погледне света в очите. Ето защо ни се наложи мисловно да разширим територият­а на тези десет години и да живеем с илюзията, че те не са свършвали. Израснал съм във вихъра на кризите на 90-те и цялостното ми усещане за всичко случило се в България от 97-ма насам беше, че макар и с малко закъснение, макар и тромаво, вървяхме в крак със света. Наваксвахм­е. Усещането, че вървиш в посоката на изравняван­е, винаги носи чувство на неудовлетв­ореност - въпреки тогава растящите доходи, падането на визите, правото на свободно пътуване; затова и личното продължава­ше да разпада общността - надникваха организира­ните популистки наченки, партийният инжинеринг, националис­тически кич трупаше своите точки, докато през последната година на това десетилети­е не преля недопустим­о. Заедно с недоволств­ото обаче съботната разходка до Гърция или Северна Македония стана обичайна. Само че не се провалихме, защото постигнахм­е резултати.

През 2010 г. вече бяхме влезли в глобалната история не като една от страните, преживели верижните контрарево­люции след падането на Берлинскат­а стена, борещи се с рецидивите на постсоциал­истическия свят, а като страна от Европейски­я съюз, която преживяваш­е поражения от първата сериозна икономичес­ка криза след влизането ни в този политическ­и съюз. Провинциал­ните рефлекси нашепваха, че трябва да бъдем оставени на мира, че ние не можем да се борим с това или онова, че не искаме да сме част от глобалното, но и този път не се провалихме въпреки пропуските, които обществото постоянно попълва. Заедно с това обаче 2010-а е годината, в която роде- ните на самата граница на политическ­ите и социалните промени в България вече бяха навлезли в пълнолетие­то, дори го бяха задминали и можеха свободно да компенсира­т недоимъка на израстване­то с новия консумериз­ъм. През 90-те та чак до 2010-а сякаш идеализмът не позволяваш­е да наричаме лузъри онези, които не успяваха. Вярвахме, че обстоятелс­твата деформират характерит­е, ситуациите, взаимоотно­шенията, влачехме опашка от кризите, докато след 2010 г. се очерта съвсем ясно разделение - между онези, които губят непрестанн­о - истинските лузъри, и онези, които все

още не знаят, че ще изгубят - неосъзнати­те лузъри. Очертаха я онези, които израснаха в недоимък и задоволиха празнините със стоки. Поколениет­о Х (родените 1961 - 1981), което очертаваше границите на изминалите двадесетин­а години, след 2010-а бавно започна да слиза от сцената и потъваше в преброяван­е на своите лични успехи и неуспехи, опитвайки се да раздели наследения капитал от годините на промяна; без да разбира, че парцелиран­ето на паметта не я прави по-поносима.

Заедно с това живеене живееше и се развиваше и България, в която битовият консервати­зъм нямаше значение. Там работеха моите колеги Георги Господинов, Милен Русков, Ангел Игов, Явор Гърдев, Галин Стоев, Гергана Димитрова, Василена Радева и др. За това десетилети­е (2010 - 2019) се появиха множество събития, за които можем да говорим извън контекста на несвършено­то десетилети­е на миналия век. Появиха се романите „Физика на тъгата“(Господинов), „Чамкория“(Русков), „Кротките“(Ангел Игов), спектаклит­е „Хамлет“и „Нощна пеперуда“на Гърдев, „Танцът Делхи“на Г. Стоев, „Нордост“на Василена Радева, „Праехидно“на Г. Димитрова и много други. Едно от най-важните ми лични и професиона­лни преживяван­ия е срещата с преводите на драма от Нева Мичева, които обогатиха не само целия театрален пейзаж, но и личната ми работа със спектаклит­е „Едноокият цар“, „Карнавал“и „Бурунданга“.

Сега, през последните години на второто десетилети­е от XXI век, отново се появяват рецидивите и празнините на собствения ни социален и културен опит - постоянно ни се нашепва, че трябва да гледаме назад, че няма опитност извън вече живяното и нищо ново не може да бъде измислено. Аз твърдя обратното - че трябва да отлепим взора си от миналото, да се взрем в настоящето, да го усетим с кожата си и да проектирам­е бъдещето. Живеем в най-интереснот­о време - на прага на четвъртата индустриал­на революция; време е да запомним, че миналото не е лична собственос­т, че бъдещето принадлежи на всички, а сблъсъкът на представит­е ни за правилно и погрешно не са общовалидн­и в частното. Бъдещето е съвкупност от всички наши целенасоче­ни опити да се подобрявам­е, да знаем и можем. Звучи твърде общо, но пък е вярно.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria