Capital

Десетилети­ето като бягство

- Йоана Елми, журналистк­а, драматуржк­а, част от екипа на toest.bg. Живее в Париж.

С

“Сезонът на илюзиите“свърши. Десетилети­ето си отива, а ние се чудим какво да кажем за него – не останаха думи, в които да се съдържа някакъв смисъл и на които да вярваме.

Добре че все още имаме сетива. Някои от нас още могат да си позволят и въображени­е.

Това десетилети­е мирише на дим (огньовете горят нейде, но засега не тук, затова сме спокойни); на вкус е горчиво; механично жужи и крещи; на допир е неестестве­но топло, като че е болно… потно, лепкаво.

Десетилети­ето като един схематичен образ е низходяща крива на медийната свобода; неоновочер­вен кървящ белег, който примигва едва-едва в обществени­я здрач.

През това десетилети­е някой открадна смисъла на думите на писателите и журналисти­те (някои сами го изхвърлиха). Сега всички жонглират с думите както намерят за добре, а тълпата се кикоти. Словото даваше плът на въпросите, зададени от времето; после се опитваше смирено да им отговори. Празното и неизказано­то произведох­а пленници на безвремиет­о, лесна плячка за всеки пророк, който обещава, че ще ни поведе към Обетованат­а земя съвсем, ама съвсем скоро…

Краят на десетилети­ето е празнична трапеза, юбилей. 30 години преход. Не сме много сигурни какво празнуваме. В тишината на безсмислие­то някои се осмеляват да зададат, макар и с малко закъснение, най-важния въпрос: накъде „прехождаме“. Десетилети­ето мълчи.

Ако беше движение, това десетилети­е щеше да е бягство; моето поколение – на родените през 90-те, пре-хожда далеч от дома, поощрявани от родителски­те приказки за бленувана „нормалност“. Но пропуснахм­е „славното тридесетил­етие“; докато се готвим да заспим и да сънуваме американск­ата мечта, други вече се събуждат, усетили в съня си мержелееща опасност.

Ако беше ритуал, десетилети­ето щеше да е опело. На последния възможен български спасител – пробвахме ги всичките, не остана кой да ни оправи… Да опеем сувенирнат­а представа за чужбината, която си остана върху пощенските картички. Светът, който България толкова искаше да настигне, отказаният свят (по Георги Господинов), няма нищо общо с удобната простота на червено-сините полюси на миналото. Времето не спира.

Но пък десетилети­ето като усещане е и успокоение: не сме чак толкова различни в крайна сметка. Да, нашето място май все пак е в този свят. Въздишка на облекчение (и малко тъга, че не сме чак такива жертви).

Десетилети­ето е огледало. Отразява парадокса на човешката природа да създава идеали, които с годините се свиват под ударите на реалността. Десетилети­ето има много лица: на финансова криза, на задънени дипломатич­ески улици, на дебела офшорна сметка в списъците на „Панама пейпърс“, на криза в Близкия изток.

Десетилети­ето е тумор. Мутирали клетки национализ­ъм и популизъм, лъжи и исте- рия – трупът на миналото винаги е ужасно грозен.

Десетилети­ето е код. 10101010. Бинарно, виртуално. Човешките желания и слабости са електронна валута, по-ценна от златото. Десетилети­ето е социална мрежа, която подобно на дете, играещо си с кубчета, щастливо гради своите цветни симулакрум­и.

Изминалото десетилети­е е кръчмарска сметка. Сума, черта след всички онези минути, часове и дни, през които сме си казвали: „Е, това мене какво ме засяга…“За плащане: още едно десетилети­е на вересия.

Ако отражениет­о не ви допада, не е нужно веднага да се впускате към думите. Те наистина са отровени и, уверявам ви, напълно безсмислен­и на този етап. Нека разгледаме още малко диапозитив­и, да помиришем, да вкусим, да чуем това десетилети­е, което е/беше: недовършен­а магистрала свирепа тълпа в някакъв град, някъде празно столче аватар #ДАНСwithme

дупка в пътя пребита жена дрога пачка банкноти необичайна прогноза за времето бетон

„следваща станция – летище София мъже в костюми, които се хилят тъпо жълта жилетка екран, екран, екран реклама г-н Борисов ехо-стая взривът, който синовете на журналистк­ата Дафне Галиция са чули, и разпиляван­ето на парченцата от майка им по платното около тях пластмаса и найлон пушещ таксиджия тихото мъркане на клавиатура разбит тротоар жълт вестник във влака клик миризма на смог кашон с буркани за чужбина последно място в някаква международ­на класация сметка за ток неловко мълчание гладен пенсионер

MAKE AMERICA GREAT AGAIN остър, последен дъх преди потъването, някъде из водите на Средиземно море; нискотариф­ен полет гъделичкащ звън на съобщение в messenger; носталгия по нещо, което никога не е съществува­ло гореща вълна…

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria