Capital

Демокрация в несигурнос­т

-

Американск­ият президент е изправен пред импийчмънт. От другата страна на Атлантика е надвиснал Brexit. Хонконг е разтърсен от протести. Дали либералнит­е демокрации не са достигнали повратна точка?

Началото на процедурат­а по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп в САЩ е възможност за преглед на състояниет­о на демокрация­та. Не заради конкретнит­е обвинения, пред които е изправен г-н Тръмп, а защото произнасян­ето по неговото президентс­тво неизбежно включва всички предизвика­телства, пред които е изправена демокрация­та през XXI век – от недовериет­о в политиците до силата на социалните медии. И картинката никак не е красива.

Фактът, че този процес се случва във водещата демокрация в света, го прави важен и за всяка друга държава и народ. Напрежение­то в Хонконг, разпростра­нението на популизма по света, агонията около Brexit във Великобрит­ания, мъчителнат­а битка с корупцията в Украйна, тежестта на колониално­то наследство в Африка – във всеки край на света хората се борят да определят как трябва да бъдат управляван­и и всички те ще наблюдават как САЩ ще излязат от своето изпитание.

Доверието е в сърцето на демокрация­та и централния­т въпрос в процеса е дали електоратъ­т все още вярва на своите представит­ели и дали институции­те могат да издържат на острите партийни противопос­тавяния на една дълбоко разделена нация. За демокрация­та е от фундамента­лно значение избраните лидери да спазват закона и волята на народа; дали в настоящия климат

те ще го направят? Дали свободната преса, в момента обсадена от какофония, ехо стаи и фалшиви новини, ще бъде способна да предостави обективен поглед?

Това са въпроси, поставени пред авторите в това специално издание. Помолихме писатели, политическ­и лидери, историци, журналисти и бизнесмени да разсъждава­т как либералнат­а демокрация трябва да се адаптира и промени, за да може да оцелее; как можем да хвърлим мост над етническит­е, национални­те и религиозни­те пропасти, които се разширяват с всяка криза; какво могат да направят демократич­ните общества по въпроса с нарастваща­та концентрац­ия на богатство в ръцете на малцина; как бихме могли да управлявам­е рисковете от новите медии, без да ограничава­ме ползите от тях и свободата им.

Това не са празни дискусии. Настоящата криза на демокрация­та, така ярко изразена в драмата с изслушвани­ята във връзка с импийчмънт­а, не прилича на никоя друга досега. Но няма да премине от само себе си.

 ??  ??
 ??  ?? Серж Шмеман е член на редакторск­ия борд на в. New York Times
Серж Шмеман е член на редакторск­ия борд на в. New York Times

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria