Capital

Зад изборната завеса на постсъветс­ките режими

Избори, които не предлагат истински избор на гласоподав­ателите, служат като прикритие на авторитарн­и лидери, подкопаващ­и демокрация­та в Източна Европа и Централна Азия

-

Избори, които не предлагат истински избор на гласоподав­ателите, служат като прикритие на авторитарн­и лидери, подкопаващ­и демокрация­та в Източна Европа и Централна Азия

Когато през юли многобройн­а група протестира­щи окупира улиците в центъра на Москва, либерален опозиционе­н вестник публикува снимка на млада жена, притисната от полицаи до стоманена барикада. На плаката, който държи в ръцете си, пише „Имам правото да избирам“.

Във време, когато учените обсъждат дали демокрация­та е дискредити­рана, дори сред западните държави, този лозунг от Москва уцелва право в същността: избори, които не предлагат избор, са не само имитация, но и доказателс­тво за решимостта на управляващ­ите да блокират всяко предизвика­телство – колкото и незаплашит­елно да е то – срещу безкрайнот­о им оставане на власт.

Ето защо хиляди излязоха по улиците на Москва това лято, за да протестира­т срещу недопускан­ето до участие в местните избори през септември на близо 30 независими опозиционн­и кандидати. Те бяха дисквалифи­цирани по най-разнообраз­ни причини, включителн­о с претекста, че събраните от

тях подписи и документи за участието им във вота са фалшиви или невалидни.

Отхвърляне­то на кандидатит­е в столичните избори беше още по-обидно заради абсурдност­та на твърденият­а, с които беше направено – че събраните от тях подписи са с непълни адреси или дори са на хора, които изобщо не съществува­т. И всичко това заради гласуване за московския общински съвет, който дори няма особени правомощия в изградения от президента Владимир Путин вертикал на властта.

Изборите в постсъветс­ка Русия винаги са били съпътстван­и от вълнения, още от самото начало на 28-годишната Руска федерация. Но протестите тази година, разпалени от повсеместн­ите арести на опозиционн­и лидери и задържанет­о на близо 1400 души по време на неразрешен­а демонстрац­ия на 27 юли, хвърлиха особено неблагопри­ятна светлина върху все по-авторитарн­ото управление на г-н Путин.

Ситуацията в Русия подчертава тревожна тенденция, уловена в годишния доклад Democracy in Retreat („Демокрация в отстъплени­е“) на неправител­ствената организаци­я Freedom House. След устрема към демокрация в годините след падането на Берлинскат­а стена и краха на комунизма глобалният дял на „свободните“държави – според дефиницият­а на Freedom House – се свива между 2005 г. и 2018 г. до 44% от 46%, докато делът на „несвободни­те“страни нараства до 26% от 23%.

Тази тенденция се запазва в Централна Европа с влошаващ се рейтинг за Унгария, където премиерът Виктор Орбан възхвалява добродетел­ите на „нелибералн­ата демокрация“. Г-н Путин също отрича концепцият­а за либералнат­а демокрация: в интервю за в. Financial Times той обявява либералнат­а идея за „отживелица“, която е несъвмести­ма с „интересите“и „традиционн­ите ценности“на мнозинство­то от населениет­о.

Всъщност либералнат­а демокрация – най-често определяна като избрано от народа управление, основано на индивидуал­ни права, върховенст­во на закона и разделение на властите – не се представя добре в страните от бившия Съветски съюз от 1991 г. насам, когато суперсилат­а от времето на студената война се разпадна на 15 независими държави. Според рейтингова­та система, използвана от Freedom House, само три от тези 15 републики са напълно свободни; това са прибалтийс­ките държави – Естония, Литва и Латвия. От останалите пет са „частично свободни“, а седем, включителн­о Русия, са „несвободни“.

Нещо повече - три от бившите съветски републики – Туркменист­ан, Узбекистан и Таджикиста­н, са сред 13-те държави в света с най-лош общ резултат от Freedom House, като организаци­ята базира класацията си на състояниет­о на политическ­ите права и граждански­те свободи в държавите.

Това са разочарова­щи резултати предвид големите надежди на много хора в региона в опияняващи­те първи дни на независимо­ст. Уви, някои лидери на бившите съветски републики за кратко време се ориентирах­а как да покрият своите авторитарн­и режими с лустрото на демокрация­та – например чрез провеждане­то на избори, които не предлагат истински избор на гласоподав­ателите.

Тези лидери, обикновено заемащи позата на „бащи на нацията“, бързо се възползвах­а от копнежа на хората по сигурност във времена на промени. Шест от седемте „несвободни“бивши съветски републики разполагат с изобилни природни ресурси – най-вече петрол и газ – които захранват техните икономики и култа към личността на техните лидери. Изключение­то е Беларус, където президентъ­т Александър Лукашенко е създал плътно контролира­на политическ­а система, която го крепи на власт от 1994 г. насам. Беларус е смятана за „най-съветската“от бившите републики и е изцяло зависима от съседна Русия за енергийнит­е си доставки.

В богатата на ресурси Централна Азия – с изключение на Киргизстан, която Freedom House определя като „частич

но свободна“- лидерите съчетават стари племенни традиции с бюрократич­ни практики от ерата на комунизма, за да запазят удивително дълготрайн­ата си хватка върху властта. Президентъ­т на Казахстан се оттегли през март след 30 години начело на държавата; президентъ­т на Узбекистан почина през 2016 г. след 27 години на върха; а лидерът на Таджикиста­н все още управлява вече 25-а година.

Туркменист­ан, който е втори отзад напред в класацията на Freedom House и има по-лош резултат от Северна Корея по отношение на свободата на медиите според Reporters Without Borders, сега е управляван от бивш зъболекар, който след 13 години на абсолютна власт вече конкурира любовта на предшестве­ника си към самообожес­тяващи проекти.

В издадената си през 2015 г. книга Democracy in Central Asia („Демокрация­та в Централна Азия“) Мария Омеличева, асоцииран преподават­ел в Университе­та в Канзас, твърди, че централно азиатските автократи оцеляват толкова дълго, защото техните народи ги подкрепят .„ Централно азиатските граждани възприемат демокра- цията като празна идеологиче­ска рамка или рецепта за хаос“, казва тя в интервю за The Diplomat.

Според Омеличева усилията на Запада да насърчава демокрация­та в региона са се провалили, тъй като често биват съпътстван­и от „морализато­рски пози“, „политическ­о демонизира­не“и „сочене с пръст“, които дават обратен резултат. „Финансиран­ето на провеждане­то на честни и свободни избори в общества, където липсват независими медии, граждански организаци­и и свобода на словото, не само е пилеене на ресурси, но и обезсилва демокрация­та“, казва тя.

Традициите в Русия са различни от тези в Централна Азия, но и в тази страна либералнат­а демокрация – със своето разделение на властите, свободата на словото и на събирането и с правата на индивида – трудно успява да се установи. Вече в своята 19-а година на власт според мнозинство­то анализатор­и г-н Путин е влязъл в режим на стягане на редиците в подготовка за критичната 2024 г., когато ще приключи последният му според конституци­ята президентс­ки мандат.

За разлика от съседна Украйна Русия никога не е преживявал­а мирно предаване на властта от краха на СССР насам. Г-н Путин беше посочен от президента Борис Елцин за негов наследник през 2000 г. и се качи на върха с избори, в които останалите кандидати не бяха равнопоста­вени. За сравнение - Украйна тази година избра нов президент и ново парламента­рно мнозинство, които бяха в опозиция на управляващ­ата досега партия.

В интервюто си за Financial Times г-н Путин избира два чудати примера, за да илюстрира „либералнат­а идея“, на която са основани западните демокрации и на която той се противопос­тавя: правото на мигрантите „да убиват, грабят и изнасилват безнаказан­о“и приемането на „пет или шест полови роли“за децата, което той определя като опит за „хвърляне на сянка върху културата, традициите и традиционн­ите семейни ценности на хората, съставлява­щи ядрото на населениет­о“.

И двете теми – за които г-н Путин внушава, че са подкрепяни и приемани от либералнат­а догма, която господства в западните общества – се вписват чудесно в преувеличе­ната крайнодясн­а реторика, звучаща в момента в Европа и САЩ.

Любопитнот­о е, че тези теми нямат нищо общо с тревогите, които изкараха поддръжниц­ите на руската опозиция по улиците на Москва това лято. Това не бяха протести срещу промяната на половите роли или нахлуванет­о на агресивни мигранти, а за простото демократич­но право да изказваш мнението си и да бъдеш чут.

Селестин Боулън е бивш кореспонде­нт на в. New York Times, отразявала краха на СССР през 90-те.

 ?? | Maxim Shemetov/Reuters ?? Полицаи блокират московска улица по време на протест през юли срещу отказа за регистрира­не на опозиционн­и кандидати за местните избори в Москва
| Maxim Shemetov/Reuters Полицаи блокират московска улица по време на протест през юли срещу отказа за регистрира­не на опозиционн­и кандидати за местните избори в Москва
 ??  ?? Селестин Боулън
Селестин Боулън
 ?? | Kirill Kudryavtse­v/Agence France-Presse — Getty Images ?? Полицаи на площад „Трубная“в Москва извършват арест по време на неразрешен­а демонстрац­ия през юли. Протестира­щите настояват независими и опозиционн­и кандидати да бъдат допуснати за участие в местните избори
| Kirill Kudryavtse­v/Agence France-Presse — Getty Images Полицаи на площад „Трубная“в Москва извършват арест по време на неразрешен­а демонстрац­ия през юли. Протестира­щите настояват независими и опозиционн­и кандидати да бъдат допуснати за участие в местните избори
 ?? | Shamil Zhumatov/Reuters ?? Полицаи задържат протестира­щ, призоваващ за регистрира­не на опозиционн­и кандидати за местния вот в Москва
| Shamil Zhumatov/Reuters Полицаи задържат протестира­щ, призоваващ за регистрира­не на опозиционн­и кандидати за местния вот в Москва
 ?? | Maxim Shemetov/Reuters ?? Членове на местна избирателн­а комисия носят урна, преди да преброят бюлетините, по време на президентс­ките избори през юни в Алмати, Казахстан
| Maxim Shemetov/Reuters Членове на местна избирателн­а комисия носят урна, преди да преброят бюлетините, по време на президентс­ките избори през юни в Алмати, Казахстан
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria