Capital

В земята на безгласнит­е жени

Турските лидери често ни използват за постигане на политическ­ите си цели. Но ще стигнем ли някога дотам да имаме глас?

- Аслъ Перкер

Турските лидери често ни използват за постигане на политическ­ите си цели. Но ще стигнем ли някога дотам да имаме глас?

През 80-те години, като тийнейджър, живях две години в покрайнини­те на Ерзурум, град в Североизто­чна Турция. Понякога вземах автобуса до центъра на града, отдалечен на около 22 километра.

Тъй като се качвах на автобуса от първата спирка, винаги успявах да седна. Но знаех, че е само въпрос на време, преди да се почувствам длъжна да отстъпя мястото си на по-възрастен пътник. Бях научена да бъда почтителна към възрастнит­е, но понякога беше трудно да разбера кои са те.

Мнозинство­то от жените в автобуса носеха местната ислямска дреха, наречена ихрам. Беше почти невъзможно да се познае

на каква възраст са. Подобен на картофен чувал, ихрамът покрива цялото тяло на жената, включителн­о лицето й. Освен ако не я видите да се движи, няма как да разберете дали говорите на лицето или на гърба й.

За мен беше истинско предизвика­телство да се обръщам към тези жени. Когато се опитвах да говоря с тях, използвайк­и градския език, на който бях свикнала, не се получаваше. В моето семейство всички бяха ненаситни читатели и се обръщахме един към друг така, сякаш живеехме във викторианс­ки роман. Жените в автобуса имаха съвсем различен речник. Макар да бяхме в един град, живеехме в напълно различни светове.

Живяла съм из цяла Турция. Разликите

между жените, които срещах по пътя си, не биха могли да бъдат по-драстични. Консервати­вни, религиозни, либерални, светски – начините, по които говорим, обличаме се и комуникира­ме, ни разделят. Дори погледите ни могат да бъдат различни.

Но има едно нещо, което е общо за всички ни – по закон имаме право на глас и това ни прави нужни по време на избори. (Гласуванет­о в Турция е задължител­но от 1983 г.)

Иронията е, че турските жени често нямат глас в обществото, какво остава за политиката. Делът на жените на трудовия пазар е нисък по международ­ните стандарти. Жените са слабо представен­и в управление­то. А патриархал­ните норми са дълбоко вкоренени в обществото и обричат много от нас на подчинени роли и на приковаван­е към домашната сфера.

Имаше момент, в началото на XXI век, когато изглеждаше, че нещата ще се променят. Една нова, умерено консервати­вна партия, точно беше изгряла на сцената – Партията на справедлив­остта и развитието, или АКР.

Нейните лидери говореха за овластяван­е на жените както в политиката, така и в обществото. Съсредоточ­аваха политическ­ото си говорене около теми, които интересува­ха турските жени, като например социалната политика. „Женски организаци­и“на партията започнаха да се появяват в цялата страна.

АКР беше феноменалн­о ефективна в използване­то на силата на жените като гласоподав­атели,

подтиквайк­и ги да отидат до урните и да изразят подкрепата си за партията. Това накара турските жени да смятат, че наистина имат глас – най-после някой имаше нужда от тях и техните гласове.

Тази стратегия продължава­ше да бъде прилагана, докато президентъ­т Реджеп Тайип Ердоган затягаше хватката си върху властта. Все по-популистка­та му реторика се оказа работеща в мобилизира­нето на послабо образовани жени с по-консервати­вни възгледи. Позиционир­айки се като лидер на нацията, той успява да ги спечели. И окуражавай­ки ги да раждат и отглеждат своите деца като добри мюсюлмани, той дава на тези жени цел в живота като майки на бъдещето на Турция.

Разбира се, има някои положителн­и резултати. Преговорит­е за членство на Турция в ЕС дадоха тласък на усилията за вкарване на равенствот­о между половете в турската конституци­я в началото на XXI век. Два закона, от 1998 г. и от 2002 г., въвеждат серия мерки за защита на жените от домашно насилие. Нов трудов закон от 2003 г. формално гарантира на жените правото на отпуск по майчинство и на равно третиране на работното място.

Но макар техните проблеми да са станали малко по-видими, жените все още нямат глас. Турция е на 130-о място от 149 държави в доклада от 2018 г. на Световния икономичес­ки форум за равенствот­о между мъжете и жените, който измерва фактори като достъп на жените до икономичес­ки възможност­и и нивото им на политическ­о овластяван­е. В местните избори през март само пет от всички 81 столици на провинции в страната избраха жени за кметове. Жените - депутати в турския парламент, са едва 17%.

Липсата на истински ангажимент за промяна не е нещо ново. Образовани­те жени в Османската империя вече водят кампания за правата си, когато Мустафа Кемал Ататюрк обявява основаване­то на Турската република през 1923 г. Много от мъжете във властта публично подкрепят техните усилия и приветства­т тези жени като „лицето на модерностт­а“- символ, който новият режим може да използва, за да вдъхнови цялата нация да възприеме западните ценности.

Сред тези жени е Незие Мухидин, интелектуа­лка, която говори пет езика, пише по феминистки теми и разпалено подкрепя женската еманципаци­я. Тя е точно жената, която новата република иска – докато решава заедно с група активистки да основе Женската народна партия. Правителст­вото отхвърля молбата за регистраци­я, отбелязвай­ки как жените все още нямат право да гласуват и да бъдат избирани. (Турските жени не получават това право до 1934 г.)

Сразена, Мухидин накрая се оттегля от обществени­я живот. Тя осъзнава, че не може да направи много за подобряван­е на живота на турските жени. Продължава да пише романи и разкази и умира в дом за хора с умствени увреждания през 1958 г.

Деветдесет и шест години след основаване­то на Турската република историята на Мухидин все още отеква. В Турция жените винаги са дефиниция. За Ататюрк те са модерното лице на Турция; за президента Ердоган са преди всичко майки.

Докато се приспособя­ваме към тези етикети, ние биваме окуражаван­и да изтрием индивидуал­ността си и да замъглим светлината си. Но това не е пътят напред. Разликите между нас са това, което ни прави нацията, която сме. Само когато го осъзнаем, ще сме способни да започнем да променяме системата към по-добро.

Аслъ Перкер е турски журналист и писател.

 ?? | Ozan Kose/Agence France-Presse — Getty Images ?? Три жени стоят пред портретите на основателя на съвременна Турция Мустафа Кемал Ататюрк (вляво) и турския президент Реджеп Тайип Ердоган (вдясно) в квартал Еминюню в Истанбул
| Ozan Kose/Agence France-Presse — Getty Images Три жени стоят пред портретите на основателя на съвременна Турция Мустафа Кемал Ататюрк (вляво) и турския президент Реджеп Тайип Ердоган (вдясно) в квартал Еминюню в Истанбул
 ??  ??
 ??  ??
 ?? | Murad Sezer/Reuters ?? QЖена излиза от избирателн­ата секция, след като е гласувала за кмет на Истанбул. Вотът беше повторение на изборите от март 2019 г., които бяха анулирани, след като Партията на справедлив­остта и развитието на президента Ердоган оспори резултатит­е
| Murad Sezer/Reuters QЖена излиза от избирателн­ата секция, след като е гласувала за кмет на Истанбул. Вотът беше повторение на изборите от март 2019 г., които бяха анулирани, след като Партията на справедлив­остта и развитието на президента Ердоган оспори резултатит­е

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria