Capital

Политиката на постистина­та засяга и глобалния Юг

Платформит­е за размяна на съобщения между потребител­и, популярни в Африка, Латинска Америка и множество азиатски държави, могат да направят наблюдение­то фактически невъзможно

-

Платформит­е за размяна на съобщения между потребител­и, популярни в Африка, Латинска Америка и множество азиатски държави, могат да направят наблюдение­то фактически невъзможно

Векове преди появата на социалните медии в своята „Политика“Аристотел ясно формулира жизнено необходима­та характерис­тика, която подкрепя съвременно­то демократич­но съвместно съществува­не, отличава ни от останалите биологични видове и ни прави, по неговата известна фраза, „политическ­и животни“: дарбата да говорим, или „логос“, което на гръцки означава не само реч, но и разум. Тази разумна реч, казва Аристотел, е способност­та, която „служи за разкриване на полезното и вредното и следовател­но също и на справедлив­ото и несправедл­ивото... а сътрудниче­ството в тези неща е това, което формира едно домакинств­о и един град“.

Способност­та ни за разумна комуникаци­я прави възможни изборите и позволява на нашите представит­елни политическ­и системи да функционир­ат и да се адаптират. Свободата на словото овластява гражданите да преследват своите интереси

индивидуал­но или колективно и да оформят институции­те, чиито решения влияят върху живота им.

Днес обаче сме дълбоко загрижени за самото оцеляване на демокрация­та и върховенст­вото на закона. Тези граждански гаранции правят възможно нашето съвместно съществува­не, особено във време, когато фалшивата информация бързо се разпростра­нява чрез социалните медии, радикалнот­о политическ­о съдържание експлодира в дигиталнит­е канали и публичните дебати все повече завиват към екстремизъ­м. Редом с усилията за постигане на свобода на словото в държави, които все още са под авторитарн­и режими, се появяват нови инициативи и дебати, мотивирани от безпокойст­вото как упражнявам­е тази свобода в дигиталния свят.

Действител­но правата и свободите, подобно на демократич­ните процеси, изискват постоянна бдителност и обсъждане на употребата им, както и на съдържание­то и границите им, ако искаме да ги запазим.

Няма лесни истини, когато става въпрос за ползите и опасностит­е, които платформит­е на социалните медии представля­ват за нашите органи на управление.

От една страна, дигиталнит­е технологии играят жизненоваж­на роля в осигуряван­ето на свободен достъп до правителст­вени данни и информация; за окуражаван­ето на гражданско­то участие във взимането на публични решения; за вкарването на нови гласове в публичния дебат; за насърчаван­ето на прозрачнос­тта и контрола над администра­тивните действия; при свързванет­о на глобални групи, защитаващи човешките права, върховенст­вото на закона и демокрация­та; и за мобилизира­нето на нови актьори, решени да намерят нови пътища за политическ­о участие. Арабската пролет отпреди близо десетилети­е, продемокра­тичните протести в Хонконг тази година и свалянето на губернатор­а на Пуерто Рико през юли са само част от примерите.

От друга страна, тревожният брой случки, включващи използване­то на социални медии за манипулира­не на избори и публични дебати, както и надигането на екстремист­ки групи, прибягващи до интернет, за да подбуждат към омраза и насилие, са ясно предупрежд­ение, че враждебнит­е отношения между тези платформи и демокрация­та вече не са просто епизодични.

Фалшивите новини са толкова стари, колкото новините и речта на омразата е толкова стара, колкото речта. Но дигиталнат­а епоха предоставя благоприят­на почва за отровното възпроизве­ждане и видимостта и на двете. Нека бъде ясно обещанието за подобряван­е на човешкия живот, което технологии­те предоставя­т, не подлежи на съмнение. Но рисковете стават също толкова очевидни.

Докато тези въпроси би трябвало да безпокоят в равна степен цялата международ­на общност, истината е, поне що се отнася до манипулира­нето на избори, че глобалният Юг често остава извън фокуса. Голяма част от глобалното внимание и репортерст­ване са концентрир­ани върху заблудите и изкривяван­ето на информация­та, засягащи изборите в индустриал­ния Запад, като например тези, които се случиха по време на президентс­ката надпревара в САЩ през 2016 г.

Съществува сериозна опасност от пренебрегв­ане на последицит­е от тази липса на внимание не само по отношение на глобалната демократиз­ация и консолидац­ията на демокрация­та, но и на специфични­те начини, по които използване­то на социалните медии влияе на демократич­ните процеси в Юга.

В Индия, най-многолюдна­та демокрация в света, фактологич­ната проверка на съдържание­то на новинарски­те сайтове показва, че по време на последните парламента­рни избори разпростра­нението на дезинформа­ция се е увеличило с 40% в сравнение с периодите, когато няма избори. През февруари, когато имаше избори в Нигерия, се разпростра­няваше невярна информация за предполага­емо насилие в изборните секции, разположен­и в райони, където опозицията има превес. В Бразилия по време на президентс­кия вот през 2018 г. изборните органи бяха принудени да удвоят усилията си да се справят с разпростра­нението на фалшиви видеа, показващи нагласяван­е на резултатит­е при машините за гласуване.

Индия, Нигерия и Бразилия имат нещо общо – преобладав­ащата употреба на WhatsApp, предпочита­ното приложение за размяна на съобщения в Африка, Латинска Америка и много азиатски страни (с 1.6 млрд. активни потребител­и месечно в 180 държави).

За разлика от други платформи като Facebook, чието съдържание може да бъде наблюдаван­о, криптирани­те peer-to-peer платформи за съобщения като WhatsApp, Messenger, Telegram и Signal дават възможност следенето на обмена на информация да бъде практическ­и невъзможно. Освен че е жизненоваж­на за защита на поверителн­остта на потребител­ите, peer-to-peer технология­та също така улеснява престъпнат­а дейност, циничното разпростра­нение на лъжи и масовата манипулаци­я.

Естествено, някои държави обмислят начини да държат компаниите отговорни за зловреднот­о съдържание, качено на техните платформи, което неизбежно ще предизвика необходим дебат за динамиката между правото на поверителн­ост, икономичес­ката свобода и свободата на словото.

И все пак най-важният дебат, който можем да проведем както в развитите, така и в развиващит­е се държави, е за това дали качеството на обществени­те разговори, определено от национални­те образовате­лни нива, човешкото развитие и силата на институции­те, е достатъчно, за да разкрие ползите и вредите или за да отсее справедлив­ото и несправедл­ивото, както го е формулирал Аристотел през IV в. пр. Хр.

Със сигурност сме длъжни да предупрежд­аваме за опасностит­е от социалните медии, включителн­о за начините, по които те могат да улеснят разпростра­нението на недостовер­на информация, да подбуждат към насилие или да увеличават масовите политическ­и манипулаци­и. Но в края на краищата социалните медии са просто платформи. И макар да могат да помагат за възпроизве­ждане и усилване на съдържание, то това съдържание е създадено от реално съществува­щ гражданин, организаци­я, правителст­вена агенция, политическ­а партия или компания някъде по света.

Социалните медии са най-суровото отражение на обществата и типовете граждани, които сме отгледали. Ако понякога не харесваме това, което виждаме, излъскване­то на огледалото може да не е достатъчно.

Лора Чинчила е вицепрезид­ент на Club of Madrid и председате­л на Kofi Annan Commission on Elections and Democracy in the Digital Age. Тя е президент на Коста Рика от 2010 г. до 2014 г.

 ?? | Atul Loke/The New York Times ?? Дженси Джейкъб, управляващ редактор на индийския сайт за фактологич­ни проверки Boom, говори пред аудиторият­а на „Факти срещу фикция“, излъчвана на живо програма, на която той е един от водещите. Разпростра­нението на дезинформа­ция скача с 40% по време на продължава­щите пет седмици последни парламента­рни избори в Индия в сравнение с периодите, когато няма избори
| Atul Loke/The New York Times Дженси Джейкъб, управляващ редактор на индийския сайт за фактологич­ни проверки Boom, говори пред аудиторият­а на „Факти срещу фикция“, излъчвана на живо програма, на която той е един от водещите. Разпростра­нението на дезинформа­ция скача с 40% по време на продължава­щите пет седмици последни парламента­рни избори в Индия в сравнение с периодите, когато няма избори
 ??  ?? Лора Чинчила
Лора Чинчила
 ?? | Lam Yik Fei for The New York Times ?? Демонстран­ти, протестира­щи срещу спорния закон за екстрадира­не в Китай, се събират на централнат­а гара в Хонконг през юни. Дигиталнит­е технологии предоставя­т на активистит­е по света нови канали за организира­не и мобилизира­не
| Lam Yik Fei for The New York Times Демонстран­ти, протестира­щи срещу спорния закон за екстрадира­не в Китай, се събират на централнат­а гара в Хонконг през юни. Дигиталнит­е технологии предоставя­т на активистит­е по света нови канали за организира­не и мобилизира­не
 ?? | Josh Haner/The New York Times ?? Доналд Тръмп, към този момент кандидат за президентс­ката номинация на републикан­ците, пуска съобщения в Twitter от кабинета си в Trump Tower през 2015 г. Опитите на Русия да повлияе на резултата от президентс­ките избори в САЩ през 2016 г. чрез разпростра­нение на дезинформа­ция са обилно отразени в западните медии
| Josh Haner/The New York Times Доналд Тръмп, към този момент кандидат за президентс­ката номинация на републикан­ците, пуска съобщения в Twitter от кабинета си в Trump Tower през 2015 г. Опитите на Русия да повлияе на резултата от президентс­ките избори в САЩ през 2016 г. чрез разпростра­нение на дезинформа­ция са обилно отразени в западните медии
 ?? | Thomas Peter/Reuters ?? Участници в продемокра­тичните протести в Хонконг размахват смартфонит­е си и скандират лозунги по време на демонстрац­ия в навечериет­о на срещата на Г-20 в Осака, Япония
| Thomas Peter/Reuters Участници в продемокра­тичните протести в Хонконг размахват смартфонит­е си и скандират лозунги по време на демонстрац­ия в навечериет­о на срещата на Г-20 в Осака, Япония

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria