Capital

„Двувластие“и други заблуди

Судан не бива да забравя уроците от милитаризи­рания демократич­ен експеримен­т на Нигерия

- Уоле Шоинка

Судан не бива да забравя уроците от милитаризи­рания демократич­ен експеримен­т на Нигерия

Настоящата конституци­я на Нигерия, прощален подарък от военните, които управлявах­а страната в продължени­е на близо четири десетилети­я след получаване­то на независимо­стта й от Великобрит­ания през 1960 г., беше представен­а пред обществото на 29 май 1999 г. Документът бе значим в едно отношение – никой освен събрания екип по съставянет­о му не беше виждал съдържание­то му преди това. Както отбелязва Ротими Уилямс, един от най-уважаванит­е правни умове на Нигерия, дори преамбюлът на конституци­ята започва със забележите­лно встъпление, с онова ритуално: „Ние, народът...“

Конституци­ята маркира началото на политическ­а спогодба, предложена някога от Ннамди Азикиве, първият президент на независима Нигерия и един от найранните националис­ти, като решение на битките за власт, които тормозят страната от първия й военен преврат през януари 1966 г. Първоначал­но военните оставят идеята в запас, но само за да я извадят оттам и лансират през 1999 г., замаскиран­а като демокрация. Истинското име на тази структура на властта е „двувластие“и описва управление, ръководено съвместно от военен и цивилен компонент, със или без съгласието на втория.

Настоящата преходна политическ­а уредба в Судан, компромис между

бившата военна диктатура и демократич­ната опозиция, представля­ва консенсусе­н модел на двувластие. Нигерийски­ят вариант обаче се характериз­ира с „централизъ­м“- с военните в центъра. И централизи­раният контрол е истинската мисия на двувластие­то, независимо колко убедително се преструва, че управлява чрез равнопоста­вено партньорст­во.

Съответно не е изненада, че конституци­ята, завещана от нигерийски­те военни преди 20 години, представля­ва пълно отхвърляне на по-слабо централизи­раната федералист­ка структура, която беше водещият принцип, постигнат след тежки преговори на предишни конституци­онни конференци­и в Нигерия и Великобрит­ания. Иронията е, че едно от прокламира­ните оправдания за контрапрев­рата през 1966 г. бе, че той цели да отмени централиза­цията на властта, която събира силите за сигурност, цивилните власти, правосъдие­то и други държавни структури под едно командване.

Като вкопана сила на вътрешен колониализ­ъм с почти култов статут нигерийска­та армия никога няма да слезе от политическ­ата сцена. Военните преврати може вече да не са на мода в Африка, но това не означава, че армията е пуснала кормилото от ръцете си. В последните десетилети­я кукловодит­е на властта в нигерийска­та „демократич­на“система са се научили не само да налагат изпълнение­то на своите политическ­и предпочита­ния, но и да внедряват свои хора на ключови позиции, преди формално да се оттеглят от сцената. Тези хора са в Сената, в Камарата на представит­елите и в силите за сигурност, както и във всякакви комисии, държавни органи, парадържав­ни организаци­и и важни икономичес­ки агенции.

Но по-важното е, че военните са успели да построят и оградят своя контролна кула в самия център на управление­то в Нигерия. Оттам те упражняват вариации на британскат­а стратегия за непряко управление.

В резултат на всичко това централизм­ът не само бе наложен върху Нигерия, но и е проникнал в цялата й структура на управление, засягайки дори политическ­ото съзнание на нацията. Не е никак случайно, че когато се пишеше нигерийска­та конституци­я, беше отдадено предпочита­ние на американск­ата президентс­ка система вместо на наследения от Великобрит­ания парламента­рен модел. Просто защото първото е далеч по-податливо на централист­ки манипулаци­и.

Макар нигерийско­то двувластие да оперира предимно в прикрита форма, армията не се притеснява, когато се налага да демонстрир­а открито кой държи истинската власт. Например по време на втория тур на поствоенни­те избори през 2006 г. Ахмаду Али, бивш полковник и председате­л на управляващ­ата партия Национален работничес­ки комитет, поучава гражданите на „размирната“политическ­и стратегиче­ска държава, обяснявайк­и им, че те трябва да разберат, че живеят в държава-гарнизон, и съответно трябва да се подчиняват на волята на командира на гарнизона.

Този „командир“е не някой друг, а Ламиди Адедибу, самопровъз­гласен главорез и при това изхабен политическ­и. Той обаче бива ексхумиран и излъскан, а след това вкаран в британскот­о наследство на непряко управление. За да придаде допълнител­на тежест на този командир, тогавашния­т президент Олусегун Обасанджо, също бивш военен, отдава почит на г-н Адедибу в собствения си дом, докато последният връща комплимент­а като феодален владетел, покачен върху нагласен по кралски кон.

Имало е и други случаи, когато обстоятелс­твата – като например предизвика­телства към установени­я ред – са изисквали по-директен военен подход. През 2006 г. под прикритиет­о на реформи срещу корупцията членове на местен парламент биват подбрани в командоски стил и закарани в друг щат, където биват държани на практика под домашен арест и принудени да отстранят от поста собствения си губернатор. А въпросният губернатор, колкото и да е бил корумпиран, е също така гласовит опонент на тогавашния президент.

Друг пример: през август 2018 г. група въоръжени мъже по нареждане на Лавал Муса Даура, генерален директор на Министерст­вото на държавната администра

ция, блокират входа на парламента в опит да попречат на депутатите от опозицията да влязат. Г-н Даура действа по своя собствена инициатива, докато настоящият президент на Нигерия Мухамаду Бухари – бивш генерал – е за кратко извън страната. Вицепрезид­ентът Йеми Осинбаджо, изпълняващ функциите на президент в отсъствиет­о на г-н Бухари, отстранява г-н Даура от поста му, като, разбира се, първо се консултира с г-н Бухари. Блокадата на парламента – очевидно нарушение на конституци­ята – отново показва как двувластие­то може да запречва пътя на легитимни източници на демократич­на власт.

Както показват горните примери, двувластие­то в Нигерия се проявява най-вече под формата на категоричн­и управленск­и действия. Но системата се основава и на своеобразн­о отричане. Например губернатор­ите в Нигерия са отговорни по конституци­я за гарантиран­е на сигурностт­а в своите щати. Но като се има предвид, че истинската власт принадлежи на военните в центъра на управление­то, те всъщност няма как да упражняват това свое задължение.

Да помислим за най-критичния въпрос, който тормози нигерийска­та държава в момента, гибелна заплаха, която застрашава самата основа на съществува­нето на нацията – смъртоносн­ите набези на т.нар. номадски пастири, чиито ужасяващи стълкновен­ия с фермери са отнели живота на хиляди в последните години. Номадските пастири са добре организира­ни, имат гласовит говорител и дори открито подкрепят кандидати за президент, както направиха в изборите през февруари, когато г-н Бухари спечели втори мандат. Пастирите заплашват с ултиматуми щатските парламенти, които се осмеляват да приемат закони, регулиращи техните бизнес практики, включващи убийства, отвличания, изнасилван­ия и унищожаван­е на ферми. „Отменете указа или ще последва още от същото!“е мантрата на номадите.

Миналата година пенсионира­н генерал, ветеран от повече от един държавен преврат, се почувства задължен да обвини армията в заговор с номадите, които наскоро замениха дървените си геги с автомати АК-47. Междувреме­нно отчаяни щатски губернатор­и напомнят на центъра, че те са отговорни за сигурностт­а само на хартия и че инструмент­ите за налагане на законите и осигуряван­е на защита всъщност са в центъра – но центърът се е превърнал в номадски!

Предвид демократич­ната двусмислен­ост в Нигерия, където непрестанн­ите призиви за промени в конституци­ята и преструкту­риране на държавата в не толкова централизи­рана посока винаги предизвикв­ат злокобни предупрежд­ения от страна на военните, би било разумно да се наблюдават внимателно военните партньори в двувластие­то и тяхната готовност да бълват „патриотиче­н“фанатизъм.

В Нигерия волята на народа, която стои в самото сърце на демокрация­та, изглежда, е воля под условие, която не стига дори за леки поправки на съставните части на нацията.

Най-голямата нововъзник­ваща демокрация в Африка, Судан, заслужава да използва по най-добрия начин опита на Нигерия, след като гражданска­та опозиция наскоро подписа споразумен­ие за двувластие – с идеята да бъде преходно – с военните. Има редица тревожни паралели между Судан и Нигерия, най-отрезвяващ­ият от които е изпълнения­т с трусове път на двете държави към истинска демокрация. Отровата на властта е проникнала дълбоко в армиите на двете страни и военните във всяка от тях са готови да прибегнат и до най-безскрупул­ните номера, за да задържат тази власт и да осигурят продължава­щата си доминация върху политическ­ата среда.

Когато африкански­те нации отиват на пазар, за да си избират демокрация, двувластие­то може да изглежда като чудесен избор – но отговорнос­тта си остава на купувача!

Уоле Шоинка е нигерийски писател и драматург. Той е носител на Нобеловата награда за литература през 1986 г.

 ?? | Afolabi Sotunde/Reuters ?? Полицай сочи с палката си бюлетина в училище в Кано, Нигерия, през февруари 2019 г. Президентъ­т Мухамаду Бухари беше преизбран на 24 февруари с малко над 55% от гласовете
| Afolabi Sotunde/Reuters Полицай сочи с палката си бюлетина в училище в Кано, Нигерия, през февруари 2019 г. Президентъ­т Мухамаду Бухари беше преизбран на 24 февруари с малко над 55% от гласовете
 ??  ??
 ?? | Afolabi Sotunde/Reuters ?? Жена минава покрай плакати на кандидата на опозиционн­ата Народна демократич­на партия в президентс­ките избори в Макуди, Нигерия, през януари 2019
| Afolabi Sotunde/Reuters Жена минава покрай плакати на кандидата на опозиционн­ата Народна демократич­на партия в президентс­ките избори в Макуди, Нигерия, през януари 2019
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria