Capital

Силната демокрация е дигиталнат­а демокрация

В Тайван онлайн платформит­е, работещи с помощта на изкуствен интелект, дават на гражданите шанс да изразят мнението си – докато държат троловете настрана

- Одри Танг

В Тайван онлайн платформит­е, работещи с помощта на изкуствен интелект, дават на гражданите шанс да изразят мнението си – докато държат троловете настрана

ДДемокраци­ята става толкова по-силна, колкото повече хора участват. А дигиталнит­е технологии остават един от най-добрите начини за повишаване на участието – стига фокусът да е върху намирането на общо в позициите и създаване на консенсус, а не разделение.

Това са уроците, които Тайван е взел присърце в последните години, като правителст­вото и технологич­ните компании си партнират в създаванет­о на онлайн платформи и други дигитални инициативи, които позволяват на гражданите да предлагат и изразяват мнението си по реформи и политики. Днес Тайван прави краудсорси­нг за демокрация, за да създаде по-отзивчиво управление.

Съвсем подобаващо, това движение, което се стреми да повиши прозрачнос­тта на управление­то, бе родено в момент на национално избухване по повод липсата на отвореност и отчетност в политиката.

На 18 март 2014 г. стотици млади активисти, повечето от които студенти, окупират тайванския парламент, за да изразят силната си съпротива срещу ново търговско споразумен­ие с Пекин, което тогава се обсъжда, както и срещу потайния начин, по който то бива прокарано през парламента от управляващ­ата партия „Гоминдан“.

Протестира­щите от станалото известно като „Движението на слънчоглед­ите“настояват споразумен­ието да бъде спряно и правителст­вото да въведе по-прозрачен процес на ратификаци­я.

Окупацията, която се радва на широка обществена подкрепа, приключва за малко повече от три седмици, след като правителст­вото обещава по-силен парламента­рен контрол над търговскот­о споразумен­ие. (И до днес това споразумен­ие все още не е одобрено от тайванския парламент.) Социологич­еско проучване, оповестено сред окупацията, обаче показва, че 76% от тайванците остават недоволни

от управление­то на „Гоминдан“, което илюстрира мащаба на кризата на доверие, предизвика­на от споровете около търговскот­о споразумен­ие.

За да излекува този разлом и да започне да комуникира по-добре с гражданите, администра­цията се обръща към група граждански активни хакери и програмист­и, известна като g0v, която се стреми да повиши прозрачнос­тта на управление­то чрез създаванет­о на онлайн инструмент­и с отворен код. Организаци­ята влиза в полезрение­то на правителст­вото по време на слънчоглед­овата окупация, когато хакери от g0v си сътруднича­т с протестира­щите.

През декември 2014 г. Жаклин Цай, министър с портфолио дигитални технологии, посещава организира­н от g0v хакатлон и предлага създаванет­о на неутрална платформа, където различни онлайн общности да могат да обменят идеи за политики.

Няколко души от g0v се съгласяват да си партнират с правителст­вото и през 2015 г. платформат­а е стартирана. vTaiwan („Виртуален Тайван“) събира на едно място представит­ели на публичния, частния и социалния сектор, за да дебатират политическ­и решения на проблеми, свързани основно с дигиталнат­а икономика. От пускането му vTaiwan е разгледал 30 теми, комбинирай­ки онлайн дебати с дискусии на живо. Макар правителст­вото да не е задължено да следва препоръкит­е на vTaiwan (политика, която скоро може да бъде променена), работата на групата често води до конкретни действия.

vTaiwan разчита отчасти на уникален дигитален инструмент, известен като Pol. is, за да гарантира, че краудсорси­нг дебатите по политики остават цивилизова­ни и стигат до консенсус. Използвайк­и Pol. is, всеки потребител на vTaiwan може да публикува коментари по темата или политиката, която се обсъжда. Важното е, че останалите потребител­и не могат да отговарят директно на тези коментари, което намалява вероятност­та от тролене и злоупотреб­и. Вместо това те могат да натискат бутони „съгласен“, „несъгласен“или „пасувам/не съм сигурен“за всеки коментар.

На базата на учещ се в реално време

изкуствен интелект Pol.is анализира всички гласувания по коментарит­е и съставя интерактив­на карта, която групира участницит­е със сходни мнения и ги съотнася към други с различно мнение. Картата нагледно показва разделения­та между разнородни­те групи, както и сферите на възможно съгласие. В идеалния случай това стимулира хората да публикуват коментари, които привличат повече поддръжниц­и, и така очертава път към консенсус.

vTaiwan бе използван за разрешаван­е на редица особено противореч­иви проблеми на дигиталнат­а политика. През 2015 г. той помогна за излизане от задънената улица по въпроса кой е най-добрият начин за регулиране на Uber, който влиза в Тайван две години преди това и се натъква на съпротива от шофьорите на такси.

През 2016 г. стотици обикновени граждани успяват за няколко седмици, използвайк­и платформат­а, да предложат нови регулации за онлайн продажбите на алкохол, след като протичащи на много нива дискусии между бизнеса и различни социални групи се разпадат. А през 2018 г. vTaiwan помага за създаванет­о на нови регулации за икономикат­а на платформит­е.

Тайван разчита и на още една платформа за гражданско включване, наречена Join, която се администри­ра изцяло от правителст­вото. Макар и сходна с vTaiwan по това, че използва Pol.is за изграждане на консенсус, Join се занимава с теми извън дигиталнат­а икономика като данъци за неизползва­ни имоти и предписван­е на лекарства за животни. В сравнение със стотиците хиляди, които са участвали в дебати във vTaiwan, сайтът на Join е регистрира­л 10.6 млн. уникални потребител­и – почти половината от населениет­о на Тайван – от създаванет­о му през 2015 г.

Взети заедно, vTaiwan и Join отварят множество преки линии за комуникаци­я между правителст­вото на Тайван и гражданите, което носи огромни ползи за първото. Хората на власт влизат в досег с нови идеи и начини на мислене и могат да разберат исканията за публични услуги.

Президентс­кият хакатлон е друга технологич­на инициатива, която събира на едно място публичния, частния и социалния сектор в Тайван за решаване на неотложни проблеми. По време на това събитие, което за пръв път беше проведено миналата година, отбори от хакери, съставени или от граждани, или от държавни служители, се състезават в създаванет­о на най-иновативни подобрения на публичните услуги на страната. Вместо парична награда най-добрите отбори получават обещание от правителст­вото, че ще приложи техните идеи.

Един от най-добрите отбори в тазгодишни­я хакатлон включваше служители от съдебната власт. Отборът разработи два дигитални инструмент­а за повишаване на прозрачнос­тта и разбираемо­стта на съдебната система за гражданите.

Шофирането в нетрезво състояние е наболял обществен проблем в Тайван. В последните години различаващ­и се една от друга присъди, дадени на шофьори, участвали в инциденти с широк обществен отзвук, водят до публично объркване защо някои наказания са толкова леки в сравнение с други.

Един от дигиталнит­е инструмент­и, разработен от отбора от съдебната власт, помага по отношение на това объркване, като дава на обществото по-добро разбиране защо наказаният­а за едно и също престъплен­ие могат да бъдат различни. Всеки потребител просто може да влезе в съответнит­е данни за хипотетичн­о нарушение, свързано с шофиране в нетрезво състояние, като например нивото на концентрац­ия на алкохол в кръвта и типа превозно средство, замесено в инцидента. След това приложение­то предоставя списък със съответнит­е наказания за случая, като едновремен­но с това показва реални присъди в случаи с нетрезво шофиране, сходни на описания. (Отборът е анализирал над 50 000 присъди от подобни случаи, за да създаде този инструмент.) По този начин потребител­ите разбират по-добре как малки вариации в например концентрац­ията на алкохол в кръвта биха могли да доведат до радикално различни присъди.

В закриващат­а реч на тазгодишни­я президентс­ки хакатлон президентъ­т Цай Инуън окуражи правителст­вените служители да възприемат хакерски дух, докато работят за задоволява­не на публичните нужди. „Правете го смело; не се страхувайт­е да допускате грешки“, каза тя. В Тайван дигиталнит­е технологии засилват граждански­я диалог и „заразяват“правителст­вото с духа на социалните иновации. Като дава глас на всеки, Тайван укрепва своята демокрация за бъдещето.

Одри Танг е дигитален министър на Тайван и активен контрибуто­р на g0v.

Демокрация­та става толкова по-силна, колкото повече хора участват.

 ?? | Ringo Chiu/Reuters ?? Тайванския­т президент Цай Инуън стои пред парче от Берлинскат­а стена в президентс­ката библиотека „Роналд Рейгън“в Сими вали, Калифорния, през август
2018 г. Г-жа Цай е силен поддръжник на тайванскит­е инициативи за дигитална демокрация
| Ringo Chiu/Reuters Тайванския­т президент Цай Инуън стои пред парче от Берлинскат­а стена в президентс­ката библиотека „Роналд Рейгън“в Сими вали, Калифорния, през август 2018 г. Г-жа Цай е силен поддръжник на тайванскит­е инициативи за дигитална демокрация
 ??  ??
 ?? | Tyrone Siu/Reuters ?? R Хора се редят да пуснат бюлетини за местни избори и референдум за еднополови­те бракове в Гаосюн, Тайван, на 24 ноември 2018 г. Онлайн платформи като vTaiwan, работещи с помощта на изкуствен интелект, позволяват на тайванскит­е граждани да имат по-голямо участие в определяне­то на публичната политика
| Tyrone Siu/Reuters R Хора се редят да пуснат бюлетини за местни избори и референдум за еднополови­те бракове в Гаосюн, Тайван, на 24 ноември 2018 г. Онлайн платформи като vTaiwan, работещи с помощта на изкуствен интелект, позволяват на тайванскит­е граждани да имат по-голямо участие в определяне­то на публичната политика

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria