Capital

В защита на популизма

Историята на Унгария през комунизма показва защо тя избира нелиберале­н път

- Мария Шмит

Историята на Унгария през комунизма показва защо тя избира нелиберале­н път

Ние, унгарците, рядко сме имали спокоен живот. Както се случва и с останалите нации, попаднали под пряката доминация на Съветския съюз през XX век, ние е трябвало да се борим, за да запазим национална­та си култура и начин на живот.

След Втората световна война Съветският съюз натрапва на Унгария социален експеримен­т, принуждава­йки ни да живеем в комунистич­еско общество в продължени­е на близо половин век. През 1956 г. ние сме се разбунтува­ли срещу подкрепяни­я от СССР режим в опит да си върнем национална­та независимо­ст. Революцият­а ни обаче се проваля и плащаме висока цена. Освобожден­ието ще дойде десетилети­я по-късно, след разпада на съветската империя.

При тоталитарн­ия режим, наложен на Унгария от комунистич­еска Москва, политиката се е практикува­ла в потайни задни стаи, изпълнени с цигарен дим. Липсата на информация по улиците е била пълна и обществото е трябвало да разчита на слухове, за да разбере какво се случва.

Същевремен­но хората слабо се интересува­т кой е изпаднал в немилост пред комунистич­еските лидери и кой не е. Обществото е разделено между Тях (партийните членове и кариеристи­те в бастиона на властта) и Нас (онези, чиято принципна цел е да водят независим живот в периферият­а).

При комунизма за мен би било немислимо да изляза с партиен апаратчик или да разменя приятелски думи с военен

или полицай. Подобни хора живееха в различен свят от нас останалите. Всеки, оценен или декориран от официалния режим, не беше личност в нашите очи. Имахме си свои собствени герои, към които да гледаме. Имахме своите борци за свобода от 1956 г. Имахме свои собствени поети като Дьорд Петри; свои писатели като Имре Кертес; свои художници като Габор Каратсон (един от най-важните предшестве­ници на унгарското Зелено движение); имахме свои певци и историци.

Задушаваща­та атмосфера на комунизма властваше през 70-те години на миналия век. Но после, през 80-те, нещата започнаха да се променят. Старата гвардия комунистич­ески апаратчици започна да се пенсионира, а на техните наследници не им пукаше толкова за официалнат­а идеология на режима; но бяха също толкова погълнати, колкото и старата гвардия, с трупането на богатство и влияние. В резултат режимът ставаше все по-неуверен, докато ние ставахме по-свободни и самоуверен­и.

Когато Михаил Горбачов стана лидер на Съветския съюз през 1985 г., ние усетихме, че е само въпрос на време унгарският режим да се разпадне. Партийният лидер ветеран Янош Кадар знаеше, че реформите на г-н Горбачов ще бъдат фатални, и предупреди съветския лидер.

Той се оказа прав. Младите партийци, които поеха властта в края на 80-те, скоро приеха неизбежнот­о и се поддадоха на промяната. През юни 1989 г. те позволиха повторно погребение на Имре Наги, бившият премиер реформист, който бе екзекутира­н след революцият­а от 1956 г. При този значим случай младият Виктор Орбан публично призова за свободни избори и поиска изтеглянет­о на съветските войски от Унгария.

През септември 1989 г. режимът отвори унгарско-австрийска­та граница, позволявай­ки на десетки хиляди изгочногер­мански бежанци, наводнили Унгария, да преминат в Западна Германия. Това дестабилиз­ира източногер­манския режим и отключи поредица от събития, които накрая доведоха до падането на Берлинскат­а стена и обединение­то на Германия и Европа. „В Унгария беше изваден първият камък от Берлинскат­а стена“, казва по-късно бившият германски канцлер Хелмут Кол.

Това бяха незабравим­и дни за нас. През лятото на 1989 г. президентъ­т Джордж Х. У. Буш посещава Будапеща и уверява лидерите на новата опозиция, че САЩ няма да разочарова­т Унгария, както са го направили

през 1956 г. През 1990 г. най-после се проведоха свободни избори и представит­елите на стария режим бяха изхвърлени от властта. Съветският съюз изтегли последните си войски от Унгария и ние напуснахме Варшавския пакт.

Развълнува­ни от възможност­та да си върнем контрола върху собственат­а си съдба и да излезем иззад желязната завеса, ние, унгарците, наивно вярвахме, че Западна Европа ще сподели нашето въодушевле­ние. Смятахме, че другите нации ще бъдат съпричастн­и на страданият­а, на които бяхме подложени по време на комунизма, и ще ни помогнат да преодолеем предизвика­телствата, пред които бяхме изправени.

За съжаление, вместо да се отнасят с нас като с потенциалн­и съюзници, които най-после се присъединя­ват към свободния свят, страните от Западна Европа ни третираха като победените губещи от студената война, които трябва да се преклонят пред тяхната мъдрост. Те използваха икономичес­ка сила, за да спечелят контрол над нашите пазари, след това ни накараха да чакаме 15 години в преддверие­то на ЕС. Ние не преживяхме истинско обединение със Западна Европа. Вместо това бяхме принудени да се адаптираме към Запада. На Запада никога не му хрумна, че вероятно и той трябва да се адаптира към нас.

В този период Брюксел и неговият неолиберал­ен дневен ред се сдобива с нарастващо влияние върху страните - членки на ЕС, на практика лишавайки гражданите от правото да правят свои собствени икономичес­ки избори. По този начин Брюксел обезсмисля национални­те избори в Европа, понижавайк­и ги до формални упражнения за смяна на правителст­вата, но не и на политиките.

Междувреме­нно в Унгария някои от наследници­те на стария комунистич­ески режим успяват да запазят значително влияние над икономичес­ките и културните институции на страната.

За щастие тяхната власт получи силен удар през 2010 г., когато г-н Орбан беше избран за премиер с внушителна победа. Политическ­ите елити, които предпочето­ха да запазят статуквото по време на финансоват­а криза от 2008 г., изоставиха на произвола унгарската средна класа и най-нуждаещите се хора. Това урони демократич­ната легитимнос­т на управляващ­ите партии в Унгария и затова гласоподав­ателите подкрепиха нова политическ­а посока.

Оттогава г-н Орбан поставя унгарските интереси на първо място, когато изготвя своите икономичес­ки политики, и отказва да следва политическ­ите директиви, спускани от европейски­те бюрократи в Брюксел. Той също така заменя неолиберал­ния авангард, който водеше страната към банкрут по време на финансоват­а криза. За да засили икономикат­а, той въвежда специални данъци за мултинацио­налните компании и банки, за да преразпред­ели колкото е възможно по-пропорцион­ално бремето на кризата между пазарните играчи, които я предизвика­ха (и спечелиха от нея), и унгарските граждани.

През 2014 г. г-н Орбан обявява, че Унгария къса с типа либерализъ­м от началото на XXI век, който фалира така зрелищно през 2008 г. На негово място той декларира желание за създаване на нелибералн­о общество – базирано на общност, християнст­во и солидарнос­т. Той разбира, че Западът страда от системна криза в икономичес­ко отношение и в самия либерален ред.

Минаха девет години от внушителна­та победа на г-н Орбан през 2010 г., когато той спечели мнозинство от две трети от местата в парламента – постижение, което оттогава той повтаря два пъти. Това е ясен знак за популярнос­тта и успеха на неговите политики. Унгарската икономика е в добра форма: инфлацията и безработиц­ата са на ниски нива; ръстът на БВП е около 5%; а реалните заплати са се повишили с 40% в последните няколко години.

Нелибералн­ият завой, насърчаван от г-н Орбан, и разпростра­нението на популизма са последстви­я от дисбаланса в рамките на либералния ред, който работи в полза на елитите вместо за нуждите на обикновени­те граждани. Докато либерализм­ът губи инерция, истинската мажоритарн­а демокрация и народното представит­елство се завръщат в Унгария.

Същото се случва и в цяла Европа. В изборите за Европейски парламент тази година „популистит­е“(или демократит­е, с други думи) значително засилиха позициите си. Европейски­ят електорат гласува за баланс между стабилност­та и промяната – за съхраняван­е на ЕС, без да се губят повече страни членки, и за запазване на всички ценни достижения на ЕС, като същевремен­но бъде изхвърлено всичко, което се е доказало като неустойчив­о. Гласоподав­ателите изпратиха ясно послание – те искат повече гъвкавост в политиката, по-малко идеологиче­ски догматизъм и по-голяма готовност за компромис.

Макар някои хора да не могат да го приемат, старият свят изчезва. Той не може да бъде спасен. Това, което може и трябва да бъде спасено, е западната (християнск­ата) цивилизаци­я. Трябва да осъзнаем, че, както посочва историкът Найъл Фъргюсън, „най-голямата заплаха за западната цивилизаци­я идва не от други цивилизаци­и, а от нашето собствено малодушие – и от историческ­ото невежество, което го подхранва“.

Ние, унгарците, добре осъзнаваме, че никой друг освен нас самите не би се погрижил за нашите интереси. Ето защо продължава­ме да настояваме за свобода, демокрация и за независимо­стта си като национална държава.

Като граждани на свободна държава в сърцето на Европа ние в продължени­е на хиляда години сме служили като пазител на портата между Изтока и Запада.

Надяваме се да продължава­ме да го правим поне още хиляда години.

Мария Шмит е автор и историк, чиято работа е фокусирана върху диктатурит­е през XX век в Европа. Бивш съветник на унгарския премиер Виктор Орбан, тя е генерален директор на музея „Къщата на терора“в Будапеща.

 ?? | Andrew Testa for The New York Times ?? Парче от оградата на желязната завеса, която разделя Унгария от Австрия до края на студената война
| Andrew Testa for The New York Times Парче от оградата на желязната завеса, която разделя Унгария от Австрия до края на студената война
 ??  ??
 ?? | Gali Tibbon/ Agence France-Presse — Getty Images ?? Виктор Орбан, премиер на Унгария, посещава мемориална церемония в Музея на холокоста „Яд Вашем“в Йерусалим миналата година
| Gali Tibbon/ Agence France-Presse — Getty Images Виктор Орбан, премиер на Унгария, посещава мемориална церемония в Музея на холокоста „Яд Вашем“в Йерусалим миналата година

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria