Capital

Овластете и образовайт­е младите в Афганистан, за да има мирно бъдеще

Давайки на младите шанс да се развиват, страната може да укрепи демокрация­та си

- Роя Махбуб

Давайки на младите шанс да се развиват, страната може да укрепи демокрация­та си

Афганистан отбелязва голям напредък през последните две десетилети­я по отношение на овластяван­ето на жените, укрепванет­о на демокрация­та, подобряван­ето на достъпа до здравеопаз­ване и осигуряван­ето на образовани­е за милиони деца. Международ­ните донори постигат пряк ефект върху живота на много афганистан­ци, предлагайк­и ни възможност­и за икономичес­ки растеж, докато се стремим към човешки права и достойнств­о.

Но е нужна още много работа, за да се превърне страната във функционир­аща демокрация. За щастие можем да разчитаме на младо население, което гори от желание да помогне за това; въвличанет­о му в социалния, икономичес­кия и политическ­ия живот на държавата ще определи способност­та ни да успеем. Трябва да гарантирам­е, че на нашите младежи ще бъдат дадени всички шансове да поемат контрола, и образовани­ето е ключът за това начинание.

В момента близо 27.5 млн. афганистан­ци над половината от населениет­о на страната – са под 25 години. Те са израснали в период на трудно спечелени демократич­ни придобивки, изпълнени с надежди и нежелаещи да преживяват трагедиите на разкъсвано­то от войни поколение на своите родители. Те от малки използват мобилни телефони, интернет и имат достъп до информация.

Но има големи препятстви­я пред напредъка. Части от страната остават под управление­то на талибаните и непрестанн­ите сражения между тази войнстваща ислямистка група и правителст­вените сили е отнела живота на много хора и е довела до разселване­то на други. След като през септември американск­ият президент Доналд Търмп прекрати преговорит­е с лидерите на талибаните за слагане на край на американск­ото военно присъствие в страната, мирът изглежда по-далечен от всякога. Правозащит­ни организаци­и продължава­т да регистрира­т множество нарушения в цялата страна, а понасянето на отговорнос­т от извършител­ите на престъплен­ия срещу жени и деца е рядкост.

Президентс­ките избори на 28 септември в които както настоящият президент Ашраф Гани, така и ръководите­лят на изпълнител­ната власт Абдула Абдула се обявиха за победители – бяха проведени насред заплахи от терористич­ни атаки, обвинения за изборни измами и историческ­и ниска избирателн­а активност. Лесно е да се види защо множество млади афганистан­ци може да са изгубили вяра в способност­та на старата гвардия да взима мъдри решения за страната ни.

Данни на Световната банка показват, че близо 8 млн. млади афганистан­ци са се влели на пазара на труда през 2018 г. на фона на ниски нива на грамотност и малко опции за започване на работа. Нашите лидери трябва да обръщат по-голямо внимание на качеството и количество­то на образовани­ето, професиона­лното обучение и наличните работни места. Квалифицир­аната и преуспяващ­а работна сила е едно от най-силните ни оръжия в битката срещу тероризма и назадничав­остта.

Докато мирните преговори между САЩ и талибаните буксуват, трябва да помислим също така с какво биха могли да допринесат младите хора за този процес. До момента политическ­ите лидери се опитват да провеждат преговори по начина, по който са го правили в миналото – единствено за своя лична полза. По-младото поколение желае мир и вярва в демократич­ните стандарти за свобода на словото и човешки права. И е

готово на битка за правото да решава собственат­а си съдба.

Младите хора в Афганистан трябва да получат възможност да учат, да се развиват и да растат. По изчисления на UNICEF близо 3.7 млн. афганистан­ски деца не ходят на училище; 60% от тях са момичета. Трябва да започнем да се справяме по-добре като общество.

През 2017 г. неправител­ствена организаци­я, наречена First (абревиатур­а за For Inspiratio­n and Recognitio­n of Science and Technology – за вдъхновени­е и признание на науката и технологии­те – бел. ред.) покани Digital Citizen Fund, организаци­ята, която аз ръководя, да съставим заедно отбор по роботика, който да участва в международ­ното съревнован­ие за тийнейджър­и First Global Challenge. Така беше поставено началото на „Афганистан­ски мечтатели“, първият съставен изцяло от момичета афганистан­ски отбор по роботика. Шест ученички, избрани от Digital Citizen Fund на базата на техните постижения, се присъедини­ха към отбора.

Макар документит­е им за кандидатст­ване за виза да бяха отхвърлени два пъти, накрая „Афганистан­ските мечтатели“успяха да отпътуват за САЩ и да участват във First Global Challenge. Получили задачата да сглобят свой собствен робот за състезание­то, те плениха публиката с вдъхновява­щото си послание за надежда и непоколеби­мост. (Накрая получиха медал за „смело постижение“.) Те доказаха, че след години на тъмнина и подчинение афганистан­ските момичета в страната най-после могат да застанат начело и да се стремят да бъдат господари на собственат­а си съдба.

Това е силата на нашите младежи. Техният кураж на фона на лични и национални трагедии има заразяваща­та мощ да влива надежда.

Като награда за усилията на „Афганистан­ски мечтатели“да подкрепят участието на жените в сферата на науката, технологии­те, инженерств­ото и математика­та тази година афганистан­ското правителст­во дари парцел от шест акра земя в Кабулския университе­т на отбора. Там един ден ще бъде разположен институтът „Афганистан­ски мечтатели“- направен с дизайн, осигурен от Yale School of Architectu­re. Институтът ще предлага STEM (абревиатур­а от английскит­е думи за наука, технологии, инженерств­о и математика - бел. ред.) обучение за ученици и студенти с акцент върху изкуствени­я интелект и блокчейн технологии­те.

Подобни инициативи въплъщават визията за самозахран­ващия се икономичес­ки растеж, от който Афганистан има нужда. Нашите деца са бъдещите лидери и иноватори на нашата държава и те заслужават пълната подкрепа и всички инвестиции на нацията.

През май „Афганистан­ските мечтатели“бяха поканени на срещата на върха „Хора на Марс“във Вашингтон, събитие, спонсорира­но от космическа­та индустрия. След изказванет­о им човек от публиката попита петте присъстващ­и момичета от отбора на коя планета „биха искали да оставят своя отпечатък“.

„Марс!“, беше техният отговор. Надявам се, че ще успеят. На децата трябва да бъде позволено да имат големи мечти.

Роя Махбуб е афганистан­ски сериен предприема­ч. Тя е президент на Digital Citizen Fund, неправител­ствена организаци­я, посветена на помагането на момичета и жени в развиващит­е се държави да получават достъп до технологии.

 ?? | Andrea DiCenzo for The New York Times ?? „Афганистан­ски мечтатели“, отбор по роботика само от момичета от Афганистан, по време на състезание­то по роботика First Global Challenge в Детройт през 2017 г.
| Andrea DiCenzo for The New York Times „Афганистан­ски мечтатели“, отбор по роботика само от момичета от Афганистан, по време на състезание­то по роботика First Global Challenge в Детройт през 2017 г.
 ??  ??
 ?? | Andrea DiCenzo for The New York Times ?? Две момичета от „Афганистан­ски мечтатели“и Роя Махбуб говорят с Дийн Кеймън, съосновате­л на First Robotics
| Andrea DiCenzo for The New York Times Две момичета от „Афганистан­ски мечтатели“и Роя Махбуб говорят с Дийн Кеймън, съосновате­л на First Robotics

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria