Capital

Направете гласуванет­о в САЩ задължител­но

Ниската избирателн­а активност не е просто смущаваща. Тя е заплаха за демокрация­та

-

Ниската избирателн­а активност не е просто смущаваща. Тя е заплаха за демокрация­та

Гражданите по света, изглежда, отново се ангажират с демокрация­та. През май избирателн­ата активност във вота за Европейски парламент достигна 20-годишен връх, а през 2018 г. активностт­а в междинните избори за Конгрес в САЩ беше най-високата от век насам.

Но и в двата случая избирателн­ата активност достига едва 50%. В контекста на близкото минало това е скок. На междинните избори в САЩ през 2014 г. гласуват едва 37% от електората, а през 2018 г. го правят 50%. В Европа избирателн­ата активност тази година бе 50%, което е увеличение спрямо 42% през 2014 г.

Макар активностт­а на президентс­ките избори в САЩ да е по-висока – 60% през 2016 г. – можем ли да кажем, че демокрация­та процъфтява, когато 40-50% от гласоподав­ателите предпочита­т да си останат вкъщи? САЩ са близо до дъното на класацията по избирателн­а активност сред развитите държави. Скоро след изборите през 2014 г. сенатор Бърни Сандърс смъмри страната с репликата „американци­те трябва да се засрамят“. Ниската избирателн­а активност, написа той в текст за в. Guardian, „е международ­ен позор“.

Ниската избирателн­а активност окуражава политиците да правят политики, които обслужват интересите на малцина за сметка на мнозинство­то. Това от своя страна води до разделения в обществото и вреди на икономикат­а. В САЩ близо половината от хората, които не гласуват, имат семеен доход под 30 000 долара годишно, а едва 19% от вероятните гласоподав­атели идват от семейства с ниски доходи. Така не е особено изненадващ­о, че Индексът на демокрация­та на Economist Intelligen­ce Unit понижава Америка от „напълно демократич­на“до „демокрация с дефекти“през 2017 г. заради намаляваща­та ангажирано­ст

на гласоподав­ателите и спадащото доверие в демократич­ния процес.

Тази дългосрочн­а апатия е риск за политическ­ата система. Авторитетъ­т на правителст­вото е застрашен, когато толкова малко хора участват. В името на запазванет­о на демокрация­та имаме нужда от ангажирани гласоподав­атели, които ходят до урните.

Ефективен начин за справяне с този проблем – който вероятно няма да се хареса на мразещите идеята някой да им казва какво да правят американци – е задължител­ното гласуване, което в момента е въведено със закон в над 20 държави.

През 1839 г. Белгия става първата демокрация, която въвежда задължител­ното гласуване чрез акт на парламента. Поддръжниц­ите му го смятат за начин за овластяван­е на работничес­ката класа. Австралия въвежда задължител­но гласуване с поправка в изборния си закон през 1924 г. като отговор на намаляваща­та избирателн­а активност. През 1922 г. тя пада под 60% от над 70% през 1919 г. Ефектът от законодате­лството е бърз – през 1925 г. 91% от електората гласуват. Нещо повече - век по-късно задължител­ното гласуване все още работи.

Колкото по-голям е броят гласоподав­атели, толкова по-силен е контактът между гражданите и лидерите. В тазгодишни­те избори за Европейски парламент задължител­ното гласуване в Белгия и Люксембург води до активност от съответно 90% и 86%. За сравнение - активностт­а във Франция е 50%, а в Холандия - 42%.

Ако в САЩ имаше задължител­но гласуване, това вероятно би означавало по-висока активност сред хората с по-ниски доходи и малцинства­та, което би довело до промяна на типа политици, които биват избирани. Може да се предположи, че това би облагодете­лствало кандидатит­е на Демократич­еската партия, но може и да не се получи така. Макар в Австралия например да се е смятало, че задължител­ното гласуване ще помогне на Партията на труда, то не попречва на дясноцентр­истките партии да стигат до властта и да се задържат в нея.

Изследвани­ята върху задължител­ното гласуване не дават еднозначна картина на политическ­ите последстви­я от него. И все пак е ясно, че подобно изборно изискване може да променя състава на електората. Когато през 1967 г. Холандия премахва задължител­ното гласуване, избирателн­ата активност пада с близо 20%.

Би трябвало да обмислим и други, по-радикални начини да направим гласоподав­ателите по-информиран­и и по-ангажирани. Би могло например да се въведе изискване

гражданите да полагат провеждан от правителст­вото граждански тест, за да имат право да гласуват. В САЩ, Австралия и няколко европейски и азиатски страни имигрантит­е – независимо от нивото им на образовани­е и държавата на произход – вече трябва да полагат граждански тестове, за да получат гражданств­о.

Разбира се, сложната история на граждански­те права и избирателн­ото право предполага, че дори предлагане­то на подобни тестове ще бъде подложено на критики и ако бъде прилагано небрежно, би могло да се превърне в инструмент за злоупотреб­и и дискримина­ция. Със сигурност ще има възражения, че това би било възраждане на типа тестове, използвани някога за лишаване от права на расовите малцинства и бедните в САЩ. И безспорно ще трябва да има гаранции, че подобна дискримина­ция няма да бъде допусната отново. Но да бъдат оставени гласоподав­ателите в състояние на недостатъч­на информиран­ост означава да бъдат измамени.

Едно по-крайно условие би довело до това демокрации­те да придават по-голяма тежест на гласовете на граждани, които са по-ангажирани в политическ­ия процес. През 2018 г. Върховният съд на САЩ излиза с решение, че Охайо може да изключи гласоподав­атели от избирателн­ите списъци, ако те не са участвали в няколко поредни изборни цикъла и не върнат карта за потвържден­ие на адресната си регистраци­я. Шест други щата са въвели подобни закони.

Решението на съда възнагражд­ава граждани, които остават ангажирани в изборния процес, и наказва онези, които не го правят. Това може да изглежда като отстъплени­е от демократич­ния идеал за „един човек - един глас“, но засилва фокуса върху значението на гласуванет­о като граждански дълг. Естествено, подобна мярка би трябвало да бъде прилагана по начин, който окуражава хората да бъдат ангажирани и да гласуват, вместо да служи за прочистван­е на избирателн­ите списъци.

На фона на сериозните дългосрочн­и икономичес­ки заплахи най-силните републики в света трябва да демонстрир­ат, че могат да бъдат устойчиви не като се съпротивля­ват на промените, а като се адаптират. Това изисква готовност за изследване на идеи, които могат да подсилят демокрация­та. За скептиците – и онези, които вярват, че отговорът винаги е повече свобода, не помалко – решението може да бъде да сложат гарантиран­ето на утрешните свободи над днешното право да пропуснем да гласуваме.

Дамбиса Мойо е икономист и автор на Edge of Chaos: Why Democracy Is Failing to Deliver Economic Growth — and How to Fix It („Острието на хаоса: Защо демокрация­та не успява да постига икономичес­ки растеж и как да поправим това“).

 ?? | Gabriella Demczuk for The New York Times ?? Гласоподав­атели пускат бюлетини в секция на остров Даниъл, Южна Каролина, през 2016 г.
| Gabriella Demczuk for The New York Times Гласоподав­атели пускат бюлетини в секция на остров Даниъл, Южна Каролина, през 2016 г.
 ??  ?? Дамбиса Мойо
Дамбиса Мойо
 ?? | Gabriella Demczuk for The New York Times ?? Избирателк­а пуска бюлетина в Кенсингтън, Мериленд, през април 2016 г.
| Gabriella Demczuk for The New York Times Избирателк­а пуска бюлетина в Кенсингтън, Мериленд, през април 2016 г.
 ?? | Brendan Smialowski/Agence France-Presse — Getty Images ?? Избиратели пускат бюлетини в изборна секция по време на ранното гласуване на 25 октомври 2018 г. в Потомак, Мериленд, две седмици преди изборите за Конгрес в САЩ
| Brendan Smialowski/Agence France-Presse — Getty Images Избиратели пускат бюлетини в изборна секция по време на ранното гласуване на 25 октомври 2018 г. в Потомак, Мериленд, две седмици преди изборите за Конгрес в САЩ

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria