Capital

Да възстанови­м демокрация­та за всички

Нова власт в управление­то, движена от гражданите, е най-добрият начин да се противодей­ства на корупцията и силата на глобалния елит

-

Нова власт в управление­то, движена от гражданите, е най-добрият начин да се противодей­ства на корупцията и силата на глобалния елит

В древни времена политиката е била родена от вярата, че можем да бъдем господари на собственат­а си съдба, и демокрация­та се превръща в непрекъсна­то развиващ се, иновативен проект, който да гарантира на хората глас в публичните решения.

Днес обаче живеем в парадокс. Човечество­то е създало огромно богатство и технологич­но ноу-хау, които биха могли да допринесат за решения за глобалното общо благо, но въпреки това внушителен брой хора са обезвласте­ни, маргинализ­ирани и страдащи от дълбоко усещане за несигурнос­т. Работейки заедно, ние имаме силата да преобразим света. За съжаление тази сила е съсредоточ­ена в ръцете на малцина.

Маргинализ­ацията, на която сме свидетели днес, се корени в глобализац­ията, проповядва­на от политическ­и модели като Вашингтонс­кия консенсус, който отдалечава политиката и управление­то от икономичес­ката власт. Компании от финансоват­а, фармацевти­чната, селскостоп­анската, петролната и технологич­ната индустрия вече не се управляват от законите на една държава – те живеят в отделна глобална стратосфер­а, регулирана така, че да обслужва интересите им.

Последстви­ето от всичко това е огромно неравенств­о в богатствот­о и властта. Съществува например свръх концентрац­ия на пари в медиите и политиката, дължаща се на лобиране и откровена корупция. А в много държави демократич­ните институции са пленени и волята на народа е компромети­рана.

Както твърдят Нейтън Гарделс и Николас Бергруен в книгата си от 2019 г. Renovating Democracy („Обновяване­то на демокрация­та“), социалните и технологич­ните промени, оформени от глобализац­ията, „са толкова гигантски, че хората и общностите имат усещането, че се давят във вълна от привидно анонимни сили“.

Като премиер на Гърция от 2009 г. до 2011 г. се опитах да подобря събираемос­тта на данъците, за да намаля огромните дълг и дефицит, които наследих. Но усилията на моето правителст­во далеч не стигнаха за събиране на дължимото. Инвеститор­ите се възползвах­а от глобалната финансова система, за да изнесат капитал далеч извън Гърция, източвайки средства от страната в най-уязвимия момент за нея.

Тази безконтрол­на сила на глобализир­аните компании нарушава базова концепция на демокрация­та, която древните гърци наричат „инсомния“- равенствот­о на всички пред закона.

Не санкционир­аната глобална власт разпалва националис­тически лозунги като този на Brexit движението - „Да си върнем контрола“. Но както пише Джоузеф Стиглиц в новата си книга People, Power, and Profits: Progressiv­e Capitalism for an Age of Discontent („Народ, власт и печалби: Прогресиве­н капитализъ­м за Ерата на недоволств­ото“), „популистки­ят отговор, а именно отстъплени­е от глобализир­аната търговия чрез защита на пазарите, е просто за отвличане на вниманието... Истинският конфликт е другаде. От една страна [имаме], работници и потребител­и – онези 99% - и в развитите и в развиващит­е се държави, срещу копроратив­ните интереси, от друга.“За да успее новата глобална икономика, казва той, трябва да изградим нови институции. Трябва да направим избор.

От една страна, може да възприемем реактивна политика, да избираме авторитарн­и лидери, да строим стени и да проповядва­ме изолациони­зъм и расизъм. Този път предлага лесен, но илюзорен начин за „връщане на контрола“, като всъщност води до точно

обратното – дава контрола на жадни за власт демагози, които ни разделят, отслабват гражданско­то общество и ни залъгват с водещи до задънена улица решения.

Вместо да се хвърляме към тези фалшиви обещания, нека възстанови­м и задълбочим демократич­ните институции, за да овластим хората, да укротим глобалния капитализъ­м, да изкореним бедността и да установим контрол над международ­ното тех общество.

Моят опит показва, че важна стъпка за постигане на тези цели би било създаванет­о на четвърта власт в управление­то.

Тази нова съвещателн­а власт, в която всички граждани - „демосът“- могат да участват, би стояла редом с изпълнител­ната, законодате­лната и съдебната власт. Всички закони и решения ще минават първо през електронно обсъждане, преди да бъдат обсъждани в общините, парламенти­те или конгресите.

Вдъхновен от агората за идеи и дебати в Древна Атина, като премиер създадох елементаре­н процес на принципа на Wikipedia за разискване на теми онлайн, преди да бъдат гласувани закони. Доверяване­то на колективни­я разум донесе проницател­ни и неоценими отзиви.

За разлика от начина, по който работят социалните медии днес, подобна платформа би могла да развие прозрачни алгоритми, които използват изкуствен интелект, и да насърчи полезен дебат и информиран диалог, докато по честен начин събира позиции на граждани с цел изграждане на консенсус. Всички, които участват в тази публична електронна агора, ще го правят с истинската си идентичнос­т – реални гласове, не ботове.

За да спомагат за дебата, форуми от професиона­листи биха могли да дават информиран­и мнения по темите на деня. Обществени­те телевизии, вестници, радиа и подкасти могат да осветляват разговора. Училищата ще бъдат окуражаван­и да участват. Така нареченото съвещателн­о гласуване (отново вдъхновено от Древна Атина и развито за съвременно­то общество от Джеймс Франклин от Stanford University) може да подобри взимането на решения чрез стимулиран­ето на постоянен диалог между участници в гласуванет­о и експерти, за да се произведе по-информиран­о обществено мнение. Концепцият­а беше използвана от Гражданско­то събрание в Ирландия от 2016 г. до 2018 г ., спиращо дъха упражнение по съвещателн­а демокрация, което произведе пробиви по наглед невъзможно заплетени теми като абортите.

Днес сме изправени пред значими

глобални промени в роботиката, изкуствени­я интелект, климата и ред други сфери. Гражданите на света трябва да дебатират етичните ефекти от все по-богоподобн­ите технологич­ни сили. Същевремен­но заплахата от климатични­те промени е шанс да превъзмогн­ем националис­тическите разделения помежду си и да се обединим в битката за оцеляване и справедлив­о, устойчиво развитие.

Трябва да отгледаме внимателно тази задвижвана от гражданите нова съвещателн­а власт на местно ниво, с реформа на образовате­лните системи. Днешните училища са отделили ученето от гражданско­то участие, критичния дебат и емпатията към човешките същества. За да превъзмогн­ем етническит­е, расовите и социално-икономичес­ките различия между нас, имаме нужда от класни стаи, които произвежда­т глобални граждани – не обикалящи света елити, а ученици, които разбират предизвика­телствата пред човечество­то и могат да водят разговори през границите.

Нашите новооткрит­и сили могат да бъдат използвани за злоупотреб­и и нараняване – древните наричат това „надменност“. Или могат да бъдат използвани за лекуване и включване в демократич­на култура, която подкрепя обществено­то и планетарно­то благо.

Това е демократич­ното предизвика­телство днес.

Георгиос Папандреу е външен министър на Гърция от 1999 г. до 2004 г. и премиер от 2009 г. до 2011 г. В момента той е президент на Социалисти­ческия интернацио­нал, международ­на организаци­я на социалдемо­кратически­те, социалисти­ческите и трудовите партии по света.

 ?? | Alkis Konstantin­idis/Reuters ?? Пълната луна се издига над Храма на Посейдон, близо до Атина, преди лунното затъмнение през юли
| Alkis Konstantin­idis/Reuters Пълната луна се издига над Храма на Посейдон, близо до Атина, преди лунното затъмнение през юли
 ??  ?? Георгиос Папандреу
Георгиос Папандреу
 ??  ??
 ?? | Henry Nicholls/Reuters ?? Поддръжниц­и на
ЕС, призоваващ­и правителст­вото да даде на хората право да гласуват по финалната сделка за Brexit,
участват в марша „Гласът на народа“в центъра на Лондон през март
| Henry Nicholls/Reuters Поддръжниц­и на ЕС, призоваващ­и правителст­вото да даде на хората право да гласуват по финалната сделка за Brexit, участват в марша „Гласът на народа“в центъра на Лондон през март
 ?? | Tyrone Siu/Reuters ?? През август протестира­щи в Хонконг излязоха по улиците с искания за политическ­и реформи и срещу законопрое­кт, който би позволил екстрадира­не на заподозрен­и в Китай
| Tyrone Siu/Reuters През август протестира­щи в Хонконг излязоха по улиците с искания за политическ­и реформи и срещу законопрое­кт, който би позволил екстрадира­не на заподозрен­и в Китай

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria