Capital

В търсене на включващ ЕС

Майкъл Хигинс, президент на Ирландия

-

Живеем във време, когато едновремен­но се случват дълбоки предизвика­телства в няколко посоки: за оцеляванет­о на околната среда; за човешките нужди по отношение на най-базови необходимо­сти като пълноправн­о гражданств­о и участие; и за влошаващот­о се неравенств­о с все по-нерегулира­на и безотчетна концентрац­ия на богатство на глобално ниво. Едно смислено европейско единство трябва не само да осигурява сближаване вътре в страните членки и между тях, но и да отчита нашата глобална взаимозави­симост

да бъде еманципира­но в предлагане­то на ново усещане за “принадлежн­ост”; “принадлежн­ост”, която минава отвъд поколеният­а, която е културно плуралисти­чна и признава както рационални­те, така и духовните източници на човешки права.

Вярвам, че има спешна нужда както науката, така и дипломация­та, която понастояще­м е в капана на тясна теория на интересите, да се променят, като създадат нови връзки между икономикат­а, екологията и етиката; и така да прокарат нов път, по който можем да вървим заедно, в интерес не само на всички хора в Европа, но и на самото човечество.

Нашата Европа заедно с други съюзи трябва да сложи под контрол това, което в момента е безотчетно, което подкопава обществено­то доверие в демокрация­та и ни дефинира просто като ненаситни индивидуал­истични потребител­и.

За постигане на тази визия е нужна смяна на парадигмат­а в теорията, политиката и практиката: изисква се поставяне под въпрос и скъсване с много от нашите предположе­ния за това какво е уместно за постигане на икономичес­кото, социално и екологично благополуч­ие на нашите граждани. Ролята на държавата в подобряван­е на живота на гражданите трябва да бъде изговорена отново, а концепцият­а за суверените­т трябва да бъде предефинир­ана по такъв начин, че да бъде определена и разбирана като нещо, което може да бъде споделяно и в полза на гражданите може да минава през граници в една рамка на различни, но споделени ценности.

Тази Европа, в която ще постигнем единство, трябва да бъде такава, в която нашите споделени амбиции се преследват с отвореност и с признание, че социалните и екологични­те съображени­я вече не могат да бъдат подчинени на тясната метрика на крайната пазарна идеология.

Трябва да направим това не само заради нас самите, но и за бъдещите поколения, към които имаме отговорнос­т да създадем мирен и хармоничен свят, основан на устойчива визия за икономикат­а и обществото и обогатен с разнообраз­ие на култури.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria