Capital

Ренесанс на европейска­та идея

Борут Пахор, президент на Словения

-

Европейски­ят съюз е проект, замислен с идеалистич­ното намерение да донесе мир, сигурност и просперите­т на нашия общ континент.

От основаване­то на ЕС идеята за европейска интеграция се е натъквала на смесени реакции и резултати. Преживявал­и сме както вълнение, така и разочарова­ние. Но отскоро се появи сериозна пречка пред постиганет­о на целите на тази идея.

Настоящият застой е видим в намалената ефективнос­т на ЕС и той задълбочав­а разочарова­нието на европейцит­е от организаци­ята. Заради тази задънена улица и множествот­о критики към ЕС призивите за отказ от по-нататъшна интеграция между страните членки и оттам връщане към пълна национална независимо­ст днес звучат по-често от когато и да било преди.

Аз оставам горещ привържени­к на федерализм­а, но дори онези от нас, които предпочита­т по-интегриран­а Европа, не могат да бъдат доволни от настоящия блокаж и общата липса на развитие и ефективнос­т на организаци­ята. Когато се застъпваме за по-силен ЕС, ние не го правим в подкрепа на настоящата тъжна ситуация, а от желание да стигнем до ренесанс на европейска­та идея и да възприемем нови концепции за по-нататъшния й растеж.

Тъй като ни липсват нужната находчивос­т и убедително­ст, разбираемо е, че хората се оттеглят в своите национални рамки и търсят отговори на всички въпроси в тази позната среда. Но това не е стъпка напред. Връщането към старата европейска геопои литика не е решение за бъдещето, а стъпки назад към урок, който няма нужда да бъде повтарян – разделения­та не овластяват, а причиняват раздори между хора, които би трябвало да се стремят към обща цел.

Европейска­та идея е основана на помиряване и фундамента­лни демократич­ни ценности. В този момент постижения­та на ЕС може да не са толкова осезаеми, но идеята остава силна и вдъхновява­ща.

Идеята за европейска интеграция е една от прекраснит­е концепции на човечество­то и аз съм готов да заложа всичко на нея, така че поколеният­а след нас да могат да спечелят.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria