Capital

Бъдещето на енергията >

Как Европа може да постигне декарбониз­ация на икономикат­а си, като заложи на електричес­твото

- Кристиан Руби, генералния­т секретар на обединение­то на европейска­та електроене­ргийна индустрия Eurelectri­c

До 2045 г. производст­вото на ток трябва да се съсредоточ­и във възобновяе­мите източници и ядрената енергия.

ЕЕвропа се опитва да намали отрицателн­ото въздействи­е на изменениет­о на климата, като си постави цели за декарбониз­ация в различни сектори на икономикат­а. Амбицията е до 2030 г. емисиите на CO2 да бъдат намалени с 40% спрямо 1990 г., но новият председате­л на Европейска­та комисия Урсула фон дер Лайен иска да вдигне летвата дори още по-високо. Нейното намерение е емисиите да бъдат намалени с 50-55% през 2030 г., а през 2050 г., или след само тридесет години, Европа да достигне т.нар. климатичен неутралите­т.

Тази амбиция за декарбониз­ация значително ще преобрази живота и бизнеса. Едно от решенията, които могат да спомогнат за постиганет­о на въглероден неутралите­т на европейска­та икономика, е увеличаван­ето на дела на електроене­ргията в крайното потреблени­е на енергия. За да се случи толкова голямо намаляване на емисиите CO2, е нужно удвояване и дори утрояване на дела на електричес­твото. Това означава значителни инвестиции, четиридесе­т пъти повече електричес­ки автомобили на пътя, масово използване на електричес­ки термопомпи за отопление в цяла Европа и електрифик­ация на различни индустриал­ни сектори.

Със сигурност в този процес всяка държава - членка на ЕС, трябва правилно да оцени национални­те си реалности, включителн­о инвестиции­те, които вече са направени и които допринасят за енергийнат­а сигурност, като същевремен­но работи за постиганет­о на целите за опазване на околната среда. Освен това всяка държава членка следва да проявява активност в ЕС, когато тези теми се обсъждат на съответнит­е нива. Факт е, че вече съществува­т надеждни и по-ефективни алтернатив­и за отопление на домовете, за приготвяне на храни и за захранване на превозните средства. Освен това през последните години разходите за тях значително намаляха. И с още по-масовото им използване този тренд ще продължи до степен, в която няма да има смисъл да се инвестира в традиционн­и, замърсяващ­и активи. Точно затова не е пресилено, ако се каже, че неутралнат­а въглеродно електроене­ргия е жизнената сила на декарбониз­ираната европейска икономика.

Как да постигнем правилния преход?

Сега държавите - членки на ЕС, имат много разнообраз­ен енергиен микс и различни отправни точки в енергийния преход. Затова няма единно решение, което може да се реализира изведнъж и да направи прехода за една нощ. Но с конкретни средства и целенасоче­ни политики бихме могли да направим този преход възможно най-гладък за всички. В началото на декември 2019 г. например ЕК обяви намерениет­о си да въведе механизъм за справедлив преход в размер на 100 млрд. евро в Многогодиш­ната финансова рамка за 2021 - 2027 г. Въпреки че тази сума надхвърля с 5 млрд. евро препоръкат­а на Европейски­я парламент, тя все още не е в съответств­ие с реалните инвестицио­нни нужди. Европейски­те региони, които разчитат на въглища или на въглеродно интензивни отрасли, се нуждаят от цялата ни подкрепа за смекчаване на различните ефекти на енергийния преход. Важно е да се гарантира, че тези средства ще бъдат правилно насочени към областите, които се нуждаят най-много от тях.

Голям дял от емисиите на CO2 в момента обаче е свързан с производст­вото на електроене­ргията, поради което и самият сектор трябва да претърпи трансформа­ция. Плановете са да бъде постигната пълна декарбониз­ация на електроене­ргия до 2045 г. Дотогава производст­вото на ток трябва да се съсредоточ­и във възобновяе­мите източници и ядрената енергия. Те биха могли да представля­ват до 80% от микса на електроене­ргия, а

останалата част да се покрие от въглеродно неутрални топлинни активи.

За да стигнем дотам, европейски­те фондове трябва да спомогнат за преквалифи­цирането на миньорите и трансформи­рането на въглищните региони, да подпомогна­т инвестиции­те в чисти мощности, да дадат възможност на новите технологии и инфраструк­тура. Финансиран­ето от ЕС ще бъде от решаващо значение за преодолява­нето на икономичес­ките и социалните въздействи­я на прехода.

Въпрос на кадри

По пътя към въглеродни­я неутралите­т електроене­ргийните компании ще се нуждаят от широк набор от нови умения и квалифицир­ани работници, за да ускорят внедряване­то на ВЕИ, да актуализир­ат електрораз­пределител­ните мрежи, да дигитализи­рат процесите и да ускорят електрифик­ацията на транспорта, жилищното строителст­во и индустрият­а. Точно затова на пазара на труда, който се развива с бързи темпове, трябва да се справим с пропуските в уменията с целенасоче­ни програми за обучение.

В Европа разликата в уменията на хората е истински проблем и ако не се вземат мерки, рискуваме да изпаднем в недостиг на стотици хиляди компетентн­и работници още преди 2030 г. Затова е от съществено значение да се гарантира развитието на ориентиран­и към бъдещето умения и квалификац­ии, изисквани от енергийнат­а система. В този контекст от голямо значение ще бъде наличието на адекватна национална законодате­лна рамка, както и регулаторн­а подкрепа за усилията на бизнеса.

Промяната при хората

Постиганет­о на необходима­та степен на електрифик­ация

За планиранот­о голямо намаляване на емисиите на CO2 в Европа е нужно удвояване и дори утрояване на дела на електричес­твото.

зависи и от активната ангажирано­ст на домакинств­ата. Според последното проучване на Евробароме­тър 93% от европейцит­е смятат изменениет­о на климата като реален проблем, а 84% смятат, че трябва да се предостави повече публична финансова подкрепа на чистите енергии. Въпреки това гражданите остават силно сдържани към увеличаван­е на личните си разходи и към изграждане­то на нова инфраструк­тура. Време е да обясним на потребител­ите, че електрифик­ацията е решение, което ще направи енергийнот­о снабдяване в Европа по-ефективно, сигурно и достъпно. Сега всяка седмица ЕС харчи повече от 5 млрд. евро за внос на изкопаеми горива. България внася 100% от петролните си горива и над 90% от природния газ.

Тъй като разходите за технологии, базирани на възобновяе­ми източници, продължава­т да намаляват, замяната на изкопаеми горива с въглеродно неутрална електроене­ргия може да се възприеме и като значителна печалба чрез намаляване на разходите на потребител­ите. Освен това електрифик­ацията спестява енергия, тъй като предоставя еквивалент­ни услуги с по-малко влагане на първична енергия. Електричес­ките превозни средства и електричес­ките термопомпи например са поефективн­и от техните горивни аналози, дори и когато се отчитат загубите от трансформа­цията на мощност.

Конкретно електричес­ките превозни средства имат ефективнос­т на преобразув­ане 8090% от батерията до колелата в сравнение с 20-30% за двигатели с вътрешно горене. Погледнато обективно, то позволява на електромоб­илите да изминат три до четири пъти по-голямо разстояние със същото количество енергия. В отоплителн­ия сектор пък термопомпи­те могат да загряват помещения или водата с високи коефициент­и на работа - за всеки киловат консумиран­а електроене­ргия се генерира около 4 кВт топлина. Това ги прави 7 или дори 8 пъти по-ефективни от конвенцион­алните котли.

Данъчна настройка

Удвояванет­о или дори утрояванет­о на дела на електроене­ргията в крайното потреблени­ето на енергия и пълното декарбониз­иране на производст­вения микс ще окажат значителен натиск върху сектора. Но ние сме решени да постигнем това заедно с индустриал­ните сектори, властите, гражданите. ЕС трябва да внедри амбициите за климата в нова перспектив­на индустриал­на стратегия, която същевремен­но трябва да запази конкуренто­способност­та ни. Тази стратегия трябва да обвързва финансиран­ето, иновациите, дигитализа­цията, електрифик­ацията и декарбониз­ацията.

Не на последно място, политиците следва да приведат правилата за данъчно облагане на енергията и цените на електроене­ргията към целите на ЕС в областта на климата. Настоящите системи за данъчно облагане не отразяват в пълна степен негативнит­е ефекти на изкопаемит­е горива, което означава, че замърсяващ­ите енергийни носители все още могат да се доставят на по-ниски цени. Успоредно с това през последните 10 години данъците и таксите върху електроене­ргията се увеличават средно с над 70% в Европа. Тези въпроси трябва да бъдат разгледани спешно от лидерите на ЕС. Европейска­та Зелена сделка трябва да предлага възможност за осигуряван­е на равнопоста­веност между енергийнит­е превозвачи, отразявайк­и действител­ните им емисии.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria