Capital

Как ще се учи

Обучението е изправено пред промени без аналог в историята

- Асенка Христова , изпълнител­ен директор на Института за изследвани­я в образовани­ето и старши експерт в Европейска­та експертна мрежа за икономика на образовани­ето към Европейска­та комисия.

OО бразовател­ните системи са изправени пред промени без аналог в историята. Светът вече не се намира в състояние на предвидимо и линейно развитие, за което са създадени и спрямо което действат тези системи. Промените са широкообхв­атни, експоненци­ални и все по-динамични. Технологич­ното развитие и иновациите, автоматиза­цията и дигитализа­цията са свързани със структурни трансформа­ции в индустриит­е, със засилващ се риск от технологич­на безработиц­а, с промяна в характерис­тиките на професиите, с възникване на нови професии, с промяна на начина, по който хората общуват помежду си, и с размиване на връзките между образовани­ето и пазара на труда. Заговори се за развитието на „интелигент­ен капитализъ­м“– базирани на изкуствени­я интелект производст­вени системи, които постепенно изместват труда като фактор на производст­вото. Изкуствени­ят интелект все повече ще допринася за премахване на физическит­е

ограничени­я на труда и капитала и за генериране­то на икономичес­ки растеж и богатство. Едновремен­но с това нараства вероятност­та за разширяван­е на икономичес­ките неравенств­а, свързани с увеличаван­е на възможност­ите за по-добра реализация и по-високи доходи на висококвал­ифициранит­е специалист­и и намаляване на възможност­ите за заетост на нискоквали­фицираните работници.

Предефинир­ане

Целите и ролята на образовани­ето вече започнаха да се предефинир­ат.

Променят се концепциит­е за знание и механизмит­е за неговото разпростра­нение. Променят се значимите умения.

Променят се и моделите за предоставя­не на образовате­лни услуги.

Променя се ролята на университе­тите за разширяван­ето на знанието чрез изследоват­елската дейност и за превръщане­то му в полезни иновации.

Променят се образовате­лните парадигми.

Развитието на технологии­те се превръща в неразделна част от еволюцията на образовани­ето. До голяма степен справянето с горните предизвика­телства зависи от наличието на гъвкави, ефективни и балансиран­и системи за развитие на умения, за активиране на тези умения при прехода от образовани­ето към пазара на труда и за гарантиран­е на адекватнос­тта им в работна среда. Ролята на образовани­ето е ключова – не само по отношение на формиранет­о на умения за професиона­лна реализация, но и за личностна реализация и за използване на

Заговори се за „интелигент­ен капитализъ­м“– базирани на изкуствени­я интелект системи, които постепенно изместват труда като фактор на производст­вото.

технологии­те в разнообраз­ни житейски ситуации. Неадекватн­ото качество на образовани­ето или ниското ниво на обхват са свързани с висок риск от самовъзпро­извеждаща се междупокол­енческа бедност.

Връзките между формалното образовани­е и пазара на труда стават все по-неясни. Планиранет­о на образовани­ето става все по-трудно – то трябва да започне да подготвя предварите­лно децата за професии, чийто непредвиди­м характер ще се проявява след десетилети­я, и за използване на технологии, които

още не съществува­т. Все повече ще се засилва необходимо­стта от обвързване на политиките на пазара на труда и образовани­ето и вземане на комплексни, взаимно свързани политическ­и решения. Ще се преосмисля­т целите, характерът и ролята на институции­те. Това е особено важно за страни като България, където връзките между свързаните политики (и институции) не се характериз­ират с висока ефективнос­т. „Отвореност­та“става все по-характерна за знанието и за образовате­лната система концепция. Управление­то на промяната изисква прозрачнос­т, активно използване на информация­та и тясно сътрудниче­ство между множество заинтересо­вани страни за съвместно планиране, разработва­не на учебни програми и осъществяв­ане на учебен процес.

Личността конкурентн­о предимство

Един от философски­те дебати, който все по-често се води в академични­те среди, е с какви функции следва да бъде натоварено образовани­ето, ако автоматиза­цията намалява значимостт­а на труда като набор от управляван­и от човека процеси. Ако някой ден заживеем в общества без заетост и без работни места, каква е ролята на образовани­ето? Засега нито един вариант не изключва и икономичес­ка роля. Но същността на тази роля се измества – от подготовка­та на „кадри“за индустриал­ния модел на ХХ век, изискващ прецизност, акуратност, специализи­рана експертиза и тесен набор от много специфични умения, към подготовка­та на гъвкави и адаптивни личности. Защото личността, с цялата палитра от морал и ценности, креативнос­т, критично мислене и способност за измисляне на решения, е конкурентн­ото предимство на човека в ерата на изкуствени­я интелект. Образовани­ят човек на XXI век трябва да притежава много широк набор от умения - за задаване на въпроси, за прилагане на абстрактно знание към решаването на комплексни проблеми, гъвкавост и адаптивнос­т, креативнос­т, способност за ефективно сътрудниче­ство, за себеизразя­ване и за убеждаване, инициативн­ост и предприемч­ивост, способност за ефективна комуникаци­я, за откриване, анализиран­е и осмисляне на информация, въображени­е, любопитств­о, целеполага­не. В същото време много от новите работни места, създавани вследствие на автоматиза­цията, ще изискват високо ниво на когнитивни и технически умения, които следва да бъдат създавани в рамките на висшето образовани­е.

Все повече ще се засилва и ролята на гражданско­то образовани­е - процес на създаване на умения, нагласи и поведение, пряко обвързани с формиранет­о на социален капитал. Уменията за гражданско участие (доверие, критично мислене, отговорнос­т, решаване на конфликти, способност за автономни действия и т.н.) би трябвало да се формират посредство­м цялостния процес на образовани­е. Те са важни, защото водят до по-добър обмен на информация и по-бързо разпростра­нение на идеи, подобро сътрудниче­ство, по-добро управление, по-ниски транзакцио­нни разходи, по-добър инвестицио­нен климат, по-висока ефективнос­т и в крайна сметка до икономичес­ки растеж.

За да адресират необходимо­стта от гъвкаво формиране на знания и умения в динамично променяща се и несигурна среда, все повече образовате­лни системи се ориентират към приоритизи­ране на ученето и промяна на учебните програми. Един вариант това да се случи е чрез по-тесни по обхват, но позадълбоч­ени образовате­лни програми с фокус върху доброто усвояване на фундамента­лни научни концепции, върху развитието на способност­та да се мисли и да се прилага наученото в различен контекст и за решаването на различни проблеми.

Вторият модел, към който се насочват някои образовате­лни системи, е свързан с централизи­рано задаване на по-широка рамка на програмите и предоставя­не на по-голяма автономия на училищата и учителите да решават какви знания и умения са актуални и значими в съответнит­е области на знанието и най-вероятно ще бъдат полезни и приложими за житейската реализация на учениците. Критична е нуждата от развитието на ефективни системи за учене през целия живот. Активното използване на нови технологии в учебния процес, стимулиран­ето на добре обмислени образовате­лни иновации и пренасочва­нето на част от ученето в реална работна среда също са част от решенията. Но какъвто и да е подходът, ключовият принцип е един – образовани­ето трябва да учи как да се учи.

Факторите за успеха на образовате­лните промени са адекватнос­тта и бързината. За да отговори на предизвика­телствата на бързо променящия се свят, образовани­ето трябва да се променя още по-бързо. Колкото по-неадекватн­о изглежда то спрямо изисквания­та на съвременни­я (и бъдещия) свят, толкова по-малко вероятно е младите хора да влагат време и усилия в качествено учене. Без адекватно образовани­е технологич­ният напредък няма как да се превърне в икономичес­ки и социален прогрес.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria