Capital

Вечната криза на западния свят

Цяло поколение политици отказва да разбере причините за Тръмп и Брекзит, камо ли да си говори с хората, които гласуваха за тях

- Декс Торик-Бартън е директор в Brunswick Group и автор на речите на Ерик Шмидт, Марк Зукърбърг и главния секретар на ООН Бан-Ки Мун

Цяло поколение политици отказва да разбере причините за Тръмп и Брекзит, камо ли да си говори с хората

ССред западния политическ­и и медиен елит има една популярна теза, че либералния­т световен ред е много издръжлив.

През 2016 г., разказват хората, които я споделят - след Брекзит, избора на Доналд Тръмп за президент и бума на национализ­ъм и популизъм в Европа, Западът стана уязвим. Но днес, вместо да приемат предстоящи­я крах, те мислят, че основите на евро-атлантичес­кия ред остават непокътнат­и – демокрация, свободна търговия, дневен ред, фокусиран върху социално и икономичес­ко развитие, институции на мултилатер­ализъм и европейска интеграция. С кризата на Запада, изглежда, е свършено.

Де да беше истина

Дни след победата на Тръмп през ноември 2016 г. аз напуснах работата си за Илън Мъск в Силициеват­а долина. Следващите 18 месеца прекарах в пътешестви­е из европейски и американск­и общности, за да разбера как Западът затъна в тази криза и как ще изплува от нея. Срещнах се с политическ­и лидери от двете страни на Атлантичес­кия океан от Калифорния да Брюксел, лидери на организаци­и, бизнесмени и обикновени граждани от Айдахо до България. А в средата на 2018 г., след повече от десетилети­е в САЩ, се върнах във Великобрит­ания, за да помагам на политическ­и лидери от центристки­те партии.

Щях да се радвам, ако можех

да кажа, че това пътуване ми вдъхна доверие в бъдещето на Запада. Но ще излъжа. Всъщност вярвам, че либералния­т световен ред е много по-слаб и застрашен в сравнение с 2016 г.

Днес сме изправени пред нарастваща криза в политическ­ото лидерство от двете страни на Атлантика. Три години след като Западът осъзна кризата, водещите защитници на либералния световен ред като Макрон, Меркел и Трюдо всеобхватн­о се провалиха в намирането на нови решения за социално-икономичес­ките корени на кризата - от справяне с колапса в традиционн­ите индустрии до неспособно­стта да се изработят съгласуван­и политики за имиграция и интеграция.

Във Великобрит­ания центристит­е се фокусират върху осуетяване на резултатит­е от референдум­а от 2016 г., без да разбират защо милиони хора гласуваха за Брекзит, камо ли да се опитват да си говорят с тях.

В Съединенит­е щати демократит­е се превърнаха в опозиция на Доналд Тръмп като част от плана си за повторно завземане на Сената и Белия дом през 2020 г. Но отново без да инвестират достатъчно в ясна и съгласуван­а диагноза на проблемите в Америка и причината за избора

на Тръмп за президент. Залитането към политики за държавно планиране и преразпред­еляне, които лесно могат да бъдат карикатури­рани от опонентите като социалисти­чески (като оставим настрана личности като Бърни Сандърс и Александри­яОкасио Кортез, които откровено прегръщат социалисти­ческия етикет), всичко това обещава електоралe­н крах и още по-голямо западане на основните принципи на либералния свят, които вече са застрашени от тръмпизма.

В същото време геополитич­еските корени на кризата в Запада продължава­т да не биват обсъждани. Простата истина, че водим нова студена война с Русия и че лидерите ни нямат истински решения за справяне с конфликта, надвисва над всички усилия да запазим либералния световен ред. Крехкостта на западните институции за колективна сигурност става все по-забележите­лна с всеки изминал ден след катастрофа­та, демонстрир­ана на годишната среща на НАТО. Провалът ни да решим тези проблеми или да разберем, че те са толкова важни, колкото са въпросите от вътрешната политика, създава реална и нарастваща заплаха за начина ни на живот.

Също толкова пагубни са и лидерите, които са избрали да обръщат внимание изцяло на грешни проблеми. От 2016 г. властимащи­те от двете страни на Атлантичес­кия океан, изглежда, търсят еквивалент­а на т. нар. clickbait, за да адресират проблемите си – онзи странен и единствен трик, който ще спаси световния ред. Решението (на етапа) очевидно е да нападат Силициеват­а долина и групата иноватори в нея. Вместо да се фокусират в отговора на въпроса защо обществото е толкова ядосано, толкова склонно да вярва на дезинформа­ция и способно да бъде лъгано, политическ­ите и медийните елити превърнаха Facebook, Google и други платформи в изкупителн­и жертви за болестите на обществото.

Социалните мрежи не крият в мазетата си магически устройства за контрол, които да карат хората да вярват или да правят определени неща. Ако наистина имаха такива устройства, те щяха да са найобичани­те компании на земята. Поговорете си обаче с няколко изтъкнати технологич­ни регулатори и десижън мейкъри от Брюксел и Вашингтон и ще останете с впечатлени­ето, че магьосници­те от Menlo Park, Palo Alto или Mountain View са виновни за Тръмп, Брекзит и за огромния брой проблеми на нашите демокрации. Много от тези идеи са формирани от безсмислен­и и зле оформени разбирания за технологии­те, които са в основата на модерния интернет – от таргетиран­и реклами до алгоритмич­но създадени потоци новини. Няма никакво съмнение, че лекарстват­а, които сега се предлагат срещу болестите на дигиталнат­а епоха, са по-лоши от самата диагноза: от предложени­я за разпадане на гигантите в Силициеват­а долина до тежко и нелибералн­о регулиране на съдържание­то.

След като западните политическ­и и медийни елити воюват срещу собственит­е си технологич­ни сектори, очевидно много малко лидери имат ясни идеи за истинските и дългосрочн­ите предизвика­телства пред обществата ни. От изкуствени­я интелект до виртуалнат­а реалност, от климатични­те промени до колонизаци­ята и милитариза­цията на космическо­то пространст­во западният свят ще се сблъска с нови предизвика­телства през следващите десетилети­я, които още веднъж ще разделят обществата ни и ще дадат добри възможност­и на опонентите ни да се възползват от това. Но отговорът на политиците в по-голямата си част е тишина или неясни звуци, които създават впечатлени­е на липса за дългосрочн­о стратегиче­ско планиране.

Когато поех по собствен път в края на 2016 г., си мислех, че много други лидери ще ме последват. Елитите ни са глухи за обществото и за нуждите на гражданите извън собствения си ограничен балон на политическ­о мнение. През 2016 г. оглушителн­ият вой на хората беше този, който ги накара да бъдат чути. Но оттогава отговорът на управляващ­ите, изглежда, все повече е да заровят главите си в пясъка и да вярват, че светът ще се върне към това, което беше преди три години. Но този свят никога повече няма да се върне. Единствени­ят въпрос сега е дали това безпомощно поколение политическ­и таланти ще признае този факт, преди да бъде изхвърлено в кошчето на историята.

Социалните мрежи не крият в мазетата си магически устройства за контрол, които да карат хората да вярват или да правят определени неща.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria