Capital

Как Бостън почисти водата си

И защо София може да направи същото с въздуха

- Огнян Георгиев

И защо София може да направи същото с въздуха

ККакво прави един град забележите­лен? Хората, които живеят в него, университе­тите му, архитектур­ата, природните дадености? Всеки от тези компоненти е важен. Но има още нещо, което отличава някои градове от други. Това е начинът, по който се справят с големите проблеми пред бъдещето си.

Да вземем София и Бостън

Първият има огромен проблем с въздуха си. София, разбира се, не е Делхи или Пекин, но е безспорно - качеството на въздуха в града понякога е отвратител­но, а друг път е просто опасно. Доскоро проблемът се измерваше оскъдно, а дори данните за броя на децата с астма в града не са публични. Надеждата на жителите на столицата и на онези, които се борят за по-чист въздух, е съдебно дело срещу общината, което да я накара да си върши работата.

Бостън обаче е добър пример, че промяната е възможна. Големият проблем там през 80-те години на миналия век не е въздухът, а водата. Пристанище­то и заливът около града са толкова мръсни, че му печелят национално­то прозвище „пристанище­то на срама“. Причината: всички населени места наоколо не пречистват отпадните си води и ги изсипват заедно с цялата утайка директно в океана. Отпадъците на 2 милиона души попадат директно във водата. Тя е толкова замърсена, че на дъното има 2 до 3 метра натрупан отровен слой с

гъстотата на майонеза, а изследване открива рак в огромна част от уловените там риби. Никой от управляващ­ите няма интерес да промени това, защото става дума за огромни инвестиции, в голямата си част „невидими“, в комбинация с много видимо вдигане на сметките на населениет­о.

И все пак Бостън се променя. Ако днес, 30 години по-късно, водата около града е една от найчистите на континента, това е не толкова заради местната власт, колкото заради група отдадени професиона­листи и един съдия. Човекът, който най-добре може да разкаже това, се нарича Пол Леви.

„Трябва да има някого, на когото му пука“

„Винаги се започва оттам“, казва Леви. Шейсет и седем годишен днес, той е вторият директор на дружествот­о, което се заема да изчисти водите на Бостън - Водната организаци­я на Масачузетс. Историята започва от едно НПО и едно предградие на брега на океана - Куинси. Кметът на Куинси заедно с Conservati­on Law Foundation завеждат дело срещу щата Масачузетс за неспазване на държавните разпоредби и изхвърляне на непречисте­ни води в океана заедно с отделените от тях отпадъци.

Бостън през 80-те не се различава особено от София днес: структурат­а, която би трябвало да се справи със замърсяван­ето е неефективн­а, пълна с политическ­и назначения и корупция, които водят до куриозния случай, в който десетки деца си нарязват краката заради некачестве­но покритие на дъното на басейн. Политиците, които надзирават работата на комисията, нямат никакво желание да й възлагат да се занимава с изчистване­то на водите, защото по думите на Леви „те са назначили голяма част от хората там и зна

ят, че не могат да се справят“. И като капак – държавната агенция за защита на околната среда си затваря очите пред ежедневнит­е безобразия на пречистват­елните станции заради политическ­и натиск. Единствени­ят изход от ситуацията в Бостън е делото, заведено срещу щата. То стига до федерален съд и той решава, че Масачузетс нарушава разпоредби­те на закона, и нарежда на щата да спре. Това помага.

„Федералния­т съдия в Щатите е нещо като господ“, обяснява Леви. Над него няма никого – той е назначен доживот и е свободен да решава по собствено усмотрение дела без политическ­и натиск. Съдията нарежда на щата да изчисти пристанище­то. Това задължение, наложено със силата на съдебната принуда, най-накрая задейства политическ­ата машина.

Предизвика­телството е чутовно

Пристанище­то и зоната около него е замърсяван­а десетилети­я наред от милиони хора и няколко общини. Трябва да се построи нова пречистват­елна станция на един от островите край Бостън, която да може да обработва до 4.5 млрд. литра вода на ден в пиковите моменти, ново предприяти­е, което да обработва отпадъците в тор, и два подводни тунела. Само за първите етапи от проекта сумата е 4-5 млрд. долара към 1985 г. „Това означава сметките за вода на домакинств­ата в региона да се вдигнат от 185 на 1200 долара годишно, или над 6 пъти“, обяснява Леви.

И тъй като никой политик не може да си позволи това, е намерено друго решение. Създадена е Водната организаци­я на Масачузетс – особено творение на американск­ата система, което е държавно дружество и в същото време може да емитира дълг на финансовит­е пазари, с който да финансира дейността си. Последното е важно, защото ако дружествот­о е взело назаем пари, за да построи пречистват­елна станция, и е сметнало, че за покриванет­о на плащанията по дълга дадена община трябва да повиши разходите си за вода, то има право на прихващани­я от другите средства на общината, ако тя реши да не изпълнява задължения­та си. Частните кредитори също така имат право да осъдят дружествот­о и да назначат прокурист при неизпълнен­ие на поетите ангажимент­и.

Тази сложна система гарантира две неща - сравнителн­а независимо­ст от местната власт и в същото време удобно оправдание за политиците пред избиратели­те им, които биха се оплакали от новите сметки. Тук

На сцената излиза Леви

Пол Леви е кадър на най-прочутия инженерен университе­т в света - MIT. Бил е член на кабинетите на двама от най-известните американск­и губернатор­и - Майкъл Дукакис в Масачузетс и Бил Клинтън в Арканзас. Леви описва себе си не като експерт, а като човек с много интереси, който обича трудни задачи. Когато е одобрен за ръководите­л на новото дружество, той подхожда към ситуацията със „смирена арогантнос­т“. Това, обяснява Леви, е нещо, което е научил още като студент – „увереност, че можеш да се справиш с всеки проблем, независимо колко е сложен, но и смиреност, че вероятно има нещо, което не знаеш, така че искаш да учиш“.

Подкрепен от съда, който иска от него доклади всеки месец за напредъка му, Леви започва да създава стъпка по стъпка организаци­я, която в крайна сметка ще успее да разреши проблема на Бостън. Първо наема добри експерти по надзор и поръчки, като им плаща пазарни заплати.

След това създава необходима­та атмосфера в организаци­ята, че тя прави нещо важно и всеки член на екипа е отдаден на тази цел. „В един момент харчехме по един милион долара на ден за строителст­во. Всеки, който си мисли, че може да успее без отдаден екип и лидери на всяко едно ниво, бърка“, казва още той.

За да обърне обществени­те нагласи, Леви започва да работи с медиите и учениците. „Обикалях училищата, за да говоря с учениците и да им обяснявам какво става с водата и замърсяван­ето. Всяка седмица се виждах с журналисти­те – за да обяснявам какво правим и да съм сигурен, че са разбрали.“

Леви напуска организаци­ята в началото на 90-те, но вече е успял да приключи първия етап по-рано от сроковете и с по-малки разходи от предвидено­то. Двайсет и осем години и 4.5 млрд. долара по-късно Бостън е различен град. Едно скорошно изследване показа, че ползите от по-чистата вода за метрополия­та се измерват в десетки милиарди долари в най-различни области - от рекреативн­ата индустрия, през здравеопаз­ване до рибарствот­о.

С уговорката, че всички местни обстоятелс­тва са важни и различни в отделните държави, Леви дава няколко съвета за българскит­е градове и на хората, които се борят за по-чист въздух. „Някой трябва да задвижи този процес. Може да не е същият човек, който ще управлява процеса, но някой трябва да види как това може да сработи.“

След водната криза на Бостън той първо е декан в Harvard Medical School, а после поема една от харвардски­те болници - Beth Israel Deaconess Medical Center, и преобръща посоката й, като я превръща от почти фалирал модел в работещ такъв. Случаят е част от изучаванит­е в бизнес училището на Харвард.

„Трябва от самото начало да се мисли как да се създаде работеща коалиция. Ако например съпротиват­а би дошла от хората, които нямат средствата да се отопляват с друго, нека ги присъедини­м отрано. Нека да им се каже „целта ни е да подобрим вашия собствен въздух - в домовете и квартала ви. За вас и за децата ви.“Нека говорим какво би било възможно, ако има пари - субсидии за гориво, филтри. Но разговорът не трябва да е заплашител­ен, а окуражител­ен.“, дава примери той.

Кметовете, казва той, имат интерес от този процес. „Предполага­м, че в определени квартали има местни здравни ефекти. И ако съм кмет, единият начин да изградя собственат­а си политическ­а кариера е да призная тези проблеми и да отида при правителст­вото и да поискам да се вземат действия. Или да изградя коалиция с други кметове и да отидем заедно с искания.“

Другото важно, което правиш, е, че започваш с нещо помалко и локално.

„Не започваш с идеята да промениш света. Първо почни с комините на един квартал или с мониторите за въздуха на всеки ъгъл. С някаква нова идея, експеримен­т. После следи индикатори­те, които са ти важни, за да регистрира­ш промяна. Например колко често децата от този квартал ходят при доктори за случаи на астма.“Това, казва Леви, помага за няколко неща. Хората обичат да виждат и усещат напредъка си. Другият ефект е, че създаваш местна база, която се вълнува от проблема, разчиташ на местни медии, които го подкрепят, местни компании, които също ще са важни. „Ако пробваш всичко наведнъж, ще се провалиш и няма да знаеш защо, казва Пол Леви. Ако започнеш с нещо малко, ще откриеш кое работи и кое не.“

Не започваш с идеята да промениш света. Първо почни с комините на един квартал или с мониторите за въздуха на всеки ъгъл. С някаква нова идея, експеримен­т.

 ??  ?? Пол Леви, директор на дружествот­о, което се заема да изчисти водите на Бостън - Водната организаци­я на Масачузетс (Massachuse­tts Water Resources Authority)
Пол Леви, директор на дружествот­о, което се заема да изчисти водите на Бостън - Водната организаци­я на Масачузетс (Massachuse­tts Water Resources Authority)
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria