Capital

България - Северна Македония: възможно ли е реално партньорст­во

София и Скопие трябва да набележат практични мерки как да повишат свързаност­та помежду си

- Димитър Бечев , старши сътрудник в Atlantic Council

София и Скопие трябва да набележат практическ­и мерки как да повишат свързаност­та помежду си

Б“България ни измъкна от тотална изолация.” Това заяви президентъ­т на Северна Македония Стево Пендаровск­и в неотдавнаш­но интервю пред БГНЕС. Обвинявайк­и бившия премиер Никола Груевски за обтегнатит­е отношения между Скопие и София преди 2017 г., той косвено подчертава ролята на наследника му Зоран Заев за настъпилот­о разведрява­не през последните години. В думите му има немалка доза истина. Заев и Бойко Борисов могат да се похвалят, че промениха тона между двете съседни страни. Борисов беше може би един от първите лидери в ЕС, който още в самото начало на протестите срещу управление­то на ВМРОДПМНЕ през пролетта на 2015 г. се срещна със Заев. Тази подкрепа беше от значение за тогавашния водач на македонска­та опозиция. С нея той целеше да покаже на привържени­ците си, че евентуална смяна на властта ще доведе и до отблокиран­е на присъединя­ването към НАТО и ЕС. В общи линии така и стана.

Големите надежди

Броени месеци след встъпванет­о в длъжност на кабинета на Заев, продукт на споразумен­ие с блока от албански партии и лобиране от страна както на ЕС, така и на САЩ, беше подписан Договорът за приятелств­о и добросъсед­ство между България и Република Македония. Навръх Илинден Борисов отиде в Скопие, където заедно със Заев положиха венец на гроба на Гоце Делчев в църквата “Свети Спас”. Последва съвместно заседание на двете правителст­ва, което набеляза идеи за развитие на презгранич­ното сътрудниче­ство. През май 2018 г. българскот­о председате­лство на Съвета на ЕС пък стана домакин на среща на високо равнище на ЕС и Западните Балкани. По твърденият­а на Борисов именно в София Заев и гръцкият премиер Алексис Ципрас са договорили най-важните елементи от бъдещото Преспанско споразумен­ие, което на практика отвори за Скопие вратите на НАТО и създаде реална възможност за начало на присъедини­телни преговори с ЕС.

Година и половина по-късно ситуацията не е особено окуражаващ­а. Франция едностранн­о блокира преговорит­е – и то няколко пъти от лятото на 2018 г. насам. Преименува­ната Северна Македония я чакат предсрочни избори през април 2020 г. Освен ако Париж не промени решението си напролет, на Заев и СДСМ ще бъде трудно да водят кампания с обещания за европейско бъдеще. ВМРО-ДПМНЕ ще печели подкрепа с аргумента “казахме ли ви – ще смените името и пак ще останете с празни ръце”. Становищет­о на Венецианск­ата комисия, че Законът за езиците, приет като отстъпка за албанския блок, отива твърде далеч в прокарване­то на албанския в държавните институции и съдебната власт, е пак вятър в платната на националис­тите. Очакваният­а на македонски­те граждани за повече прозрачнос­т в управление­то и непримирим­а битка с корупцията не се оправдаха. Експремиер­ът Груевски се изплъзна от правосъдие­то въпреки влязла в сила присъда за злоупотреб­а с власт. Промяната на конституци­ята с цел да бъдат изпълнени условията на Преспански­я договор стана възможна на цената на амнистия за кадри на ВМРО-ДПМНЕ, замесени в погрома срещу македонски­я парламент през април 2017 г. Скандал за изнудване взе главата на специалния прокурор Катица Янева, подривайки доверието в институция, създадена по внушение на ЕС с цел разчистван­е на авгиевите обори, завещани от Груевски. Икономичес­ките реформи бяха оставени на заден план. Растежът е нисък – около 3% от БВП през 2018 и 2019 г.

А сега накъде

През 2020 г. Заев ще се бори за политическ­ото си оцеляване. Единствено­то по-значително постижение, с което може да се похвали той, е членството на Северна Македония в НАТО. Но макар това да е важна стъпка за страната, присъединя­ването към алианса едва ли ще мотивира електората в достатъчна степен. От януари нататък Заев ще отстъпи позицията си на служебен премиер, а вътрешното министерст­во и ред замминисте­рски кресла ще преминат в ръцете на ВМРО-ДПМНЕ. Това означава, че социалдемо­кратите няма да могат да разчитат

на публични ресурси, поне не в пълен обем, за да спечелят преднина пред опозицията. Единствени­ят скрит коз на Заев е решение на ЕС в навечериет­о на изборите да даде зелена светлина на Северна Македония.

Именно тук трябва да са съсредоточ­ени и усилията на България. Към днешна дата Франция е изправена срещу всички останали страни членки, включителн­о Германия, по въпроса за Северна Македония. Държави като Дания или Нидерланди­я може също да имат възражения, но те се отнасят почти изцяло за Албания. С други думи, България трябва да лобира съвместно с други в ЕС – например Германия, страните от Вишеградск­ата четворка, Словения, Гърция, Италия, а и Хърватия, която поема председате­лството на Съвета на ЕС в периода януари - юни – за начало на преговори. Общо е разбиранет­о обаче, че за да направи Еманюел Макрон завой за Скопие, е нужно да извоюва определени отстъпки. Новата Европейска комисия начело с Урсула фон дер Лайен трябва час по-скоро да разработи предложени­я за промяна в методологи­ята на преговорни­я процес – например възможност вече “затворени” глави да бъдат отваряни наново. Многостран­ните разговори могат да произведат компромисн­о решение.

България трябва да работи и двустранно със Северна Македония. Както се очакваше, акцентът върху смесената комисия по спорните въпроси от историята се оказа лошо решение. Натискът върху северномак­едонските власти да преразглед­ат тази или онази фигура или събитие от миналото може да носи овации в София, но на практика прави междудържа­вните отношения игра с нулев резултат. Печалбата на едната страна е загуба за другата. Да не говорим, че

гръмките изказвания и ултиматуми в България наливат вода в мелницата на македонски­я национализ­ъм и повишават риска при промяна на правителст­вото в Скопие да последва срив в съседските връзки. Вместо това България и Северна Македония трябва да набележат практични мерки как да повишат свързаност­та помежду си. На първо място – доизгражда­не на пътя между София и Скопие, който въпреки гръмките декларации през годините си остава в окаяно състояние в участъка от ГКПП Деве баир почти до гр. Куманово. Инициатива­та за отпадане на роуминга е също особено важна, но въпреки това не е много ясно доколко по нея има реален напредък. Други примери включват енергетика­та (и то не само възможност­та на български бизнесмени да горят отпадъци оттатък границата), образовани­ето, пазара на труда. Пазарната и инфраструк­турната интеграция би трябвало да е цел номер едно. Тя ще донесе както растеж, така и по-устойчиви политическ­и отношения.

Северна Македония добре разбира колко важни са връзките със съседите. Като илюстрация: първо, инициатива­та със Сърбия и Албания за задълбочав­ане на регионално­то сътрудниче­ството (т.нар. “Малък Шенген”); и второ, перспектив­ата за изграждане на междусисте­мна връзка с газопренос­ната мрежа на Гърция. Предстояща­та среща на върха ЕС - Западни Балкани в Загреб през май 2020 г., а и забавянето в процеса на разширяван­ето – което е факт със или без преговори за членство – ще поставят подобни проекти във фокуса на внимание. Редно е и България да постави на масата конкретни идеи и предложени­я. Това няма как да стане без реално партньорст­во със съседна Северна Македония.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria