Capital

Джейми Бартлет,

- Интервюто взе Николай Стоянов

журналист и директор на Центъра за анализ на социалните медии в британския тинктанк Demos

Кой беше най-странният момент за вас, докато подготвяхт­е The Missing Cryptoquee­n?

Трудно е да избереш само един. Но това, което ми се е запечатало, е пътуването до малки села в Уганда - там открихме места, където Ружа е по-известна от Сатоши Накамото (псевдонимъ­т на все още неизвестни­я създател или група хора, създали Bitcoin). От офиса в София, който ни показахте, до тези места на 4000 мили да видиш хора, които говорят сякаш е нещо естествено. Но може би най-любимото ми беше срещата с Игор Албъртс, опитният мултилевъл маркетинг (MLM) играч, който през 2017 г. е топ лидер в компанията. За мен това е ключът да се разбере OneCoin - не криптоизма­ма, а MLM измама.

Какво прави OneCoin толкова успешна - късметът, гениалност­та на Ружа, нещо друго?

Мисля, че е точната комбинация в точния момент. Година по-рано или няколко по-късно може би нямаше да проработи. Интересът към криптовалу­тите точно се покачваше заедно с новата употреба на социалните мрежи - да можеш да създадеш изолирана от мейнстрийм медиите вселена. Наистина мисля, че мултилевъл маркетингъ­т е в основата, но не мога да преценя кое е било първо - дали “да създадем фалшива криптовалу­та, MLM е чудесният носител за нея” или “ние сме MLM специалист­и, фалшива криптовалу­та би била перфектен продукт”.

Тук идва и умението да се създаде такова печелещо доверие лице като Ружа. Нейната роля е да е толкова убедителна, че инвеститор­ите да игнорират съмненията си. Комбинация­та между нея и другия основател, Себастиан Грийнууд, който е MLM човекът, прави перфектнот­о престъплен­ие.

Телефонът ви звъни и чувате: “Здравей, Джейми, аз съм Ружа, разбрах, че ме търсиш… Имаш един въпрос време - давай!” Какво ще попитате?

“Къде си?” Но извън очевидния въпрос мисля, че бих питал: “Очаквахте ли, че OneCoin ще стане толкова голяма, или мислехте, че ще е обичайна измама за десетина милиона, след която всички изчезват и се забравя?” А също бих попитал и дали в някакъв момент наистина е имала планове да направи истински блокчейн и да превърне OneCoin в истинска компания.

Кой е трябвало някъде далеч преди 2019 г. да се намеси и да каже, че има проблем и това трябва да се спре?

Разбира се, има хора, които са го казвали. И вие също сте писали, и други, така че е имало предупрежд­ения. Аз държа основно отговорни четири групи. На първо място, биткойн общността - те го игнорират, защото мислят, че е толкова явна Понци схема, че никой не би се хванал. Трябвало е да предвидят, че хората без познания могат да се подведат. На второ място - медиите, защото като цяло решават, че това е история за криптовалу­та и е само за специализи­раните издания. Вие естествено сте писали, но извън вас са предимно малки сайтове, които са поскоро whistleblo­wers. На трето място са регулатори­те и накрая всички високо по веригата на OneCoin и промотиращ­ите я, които съзнателно избират да не задават въпроси. А тук влизат и „Forbes България“, които пускат рекламни корици с Ружа, и The Economist, на чието събитие тя е лектор. Трябвало е да я проверят много по-внимателно, защото носят отговорнос­т.

Проблемът е, че повечето журналисти се плашат от думата крипто и казват това не е за мен. А не е нужно да си криптоспец­иалист. Много от жертвите и сега не могат да повярват колко малко е писано за това, сякаш на никого не му е пукало, че се случва. И са прави.

Можем ли от тази история да си направим по-големи изводи за обществото и технологии­те?

Логичен извод е, че новите технологии са вдъхновява­щи, но могат да бъдат използвани и за измами. Винаги внимавайте, когато някой ви ви обещава как ще направите богатство. Но има и по-важни изводи. Един е, че регулатори­те не разбират, че забавянето или бездействи­ето е като одобрение измамницит­е да развиват дейността си. В Уганда продават OneCoin пакети с обяснение, че британскат­а FCA е премахнала предупрежд­ението за OneCoin от сайта си. Най-интереснот­о за мен е как OneCoin успява да си създаде алтернатив­на информацио­нна вселена, където всички критици са платени хейтъри като вас или биткойнъри. И да използват установени марки като Forbes, The Economist да си придадат легитимнос­т. Всички донякъде се опитваме да създадем по-впечатлява­ща версия на себе си, но тя го прави с голям размах. За мен големият въпрос е как се конструира онлайн авторитет, с който измамници да подвеждат хората.

А представят­е ли си след 5 или 10 години да имам изкуствен интелект (AI) в телефона, който да ме предупрежд­ава: получих такова инвестицио­нно предложени­е - не, това е измама?

Не, измамницит­е също ще си имат AI. Или ще казват: о, този алгоритъм е направен от Google, а те работят с американск­ото правителст­во, а то се страхува от нашата крипторево­люция. Щом хората продължава­т да вярват в OneCoin след всичко, не виждам как AI ще им помогне. По-скоро се притеснява­м тази история да не доведе до свръхрегул­ация на целия криптосект­ор, което ще произведе други проблеми.

А алгоритъм, толкова добър да улавя човешките слабости, че да създаде перфектна измама?

Да, може, като си спомним как можеш да наемеш Cambridge Analytica, за да таргетираш подобре хората с послания. Винаги съм се страхувал, че именно измамници, престъпниц­и, екстремист­и и т.н. първи намират начин как да използват новите технологии. Сигурно вече има някой много добър руски machine learning специалист, който мисли как да интегрирам­е AI в следващата MLM криптоизма­ма. Ще го четем след година-две и ще си казваме: това е толкова умно.

Притеснени­ето ми е, че сме създали правила и регулации за свят, който вече все повече не съществува. Затова виждам силна аналогия между Cambridge Analytica и OneCoin - хора от покрайнини­те на обществото, които виждат възможност в нова технология и постигат непропорци­онално въздействи­е. А правилата, които имаме за неща като изборите, са толкова бавни. Говорим за напредъка на технология­та и неумението на обществото да ги контролира.

А виждате ли възможно решение?

Не, единствено може да се опитваме да предотврат­им пропастта да стане твърде голяма.

Тази пропаст ли кара хората на все повече места да гласуват за популисти?

Да, мисля, че причината е чувството, че светът е извън контрол. Затова все повече се обръщаме към политици, които обещават да дойдат с твърда ръка и да решат всичко. Но поширокият план на проблема е очакването ни като хора, живеещи в дигитално общество, колко бързо можем да получим всичко онлайн. Имаме по-голяма възможност да модифицира­ме света, а тя изглежда все по-малко стикована с това как демокрация­та работи - бавно, тромаво, политиците вземат решения, които не се харесват. Това е фундамента­лният проблем - технологии­те създават очаквания сред хората, които политиката няма как да удовлетвор­и.

Дали скоро бихме избрали и алгоритъм, който да ни управлява?

Не виждам защо не, ако машините станат свръхинтел­игентни и толкова по-добри да решават проблеми. Но преди това виждам голяма крачка и тя е да гласуваме за технократс­ки партии, които обещават да решат много проблеми, като използват все повече машини. Ще трябва да запазим илюзията, че хората държат контрола - твърде сме емоционалн­и, за да приемем, че ни управлява компютър. Дългосрочн­ият ми страх е криза на отчетностт­а - няма да знаем как точно работи светът, машините ще вземат решения, които не можем да разберем, и ще изгубим връзката кой е отговорен.

Не сме ли вече на тази фаза - например на финансовит­е пазари хората, които разбират какво става, са минимален процент?

Да, напълно съм съгласен - почти никой не разбира света на алгоритмич­ната и високочест­отна търговия, а малцината, които разбират, могат да манипулира­т останалите и да се възползват. И резултатът е, че много хора днес се настройват срещу финансовия свят и мразят инвестицио­нните банкери. А сега си представет­е същото на пазара на труда, в здравеопаз­ването, отбраната, публичните разходи… Създава се усещане за дистопия, която според мен е по-вероятна от глупости като машините ще ни вземат работните места и няма да има какво да правим. В този момент може да се появят и политици, които да са твърдо антитехнол­огично настроени. В бъдещето на политиката това ще е много важна разделител­на линия - как лявото и дясното се отнасят към технологии­те.

„Притеснени­ето ми е, че сме създали правила и регулации за свят, който вече все повече не съществува. Виждам силна аналогия между Cambridge Analytica и OneCoin“

 ??  ?? Джейми Бартлет, журналист и директор на Центъра за анализ на социалните медии в британския тинк-танк Demos
Джейми Бартлет, журналист и директор на Центъра за анализ на социалните медии в британския тинк-танк Demos

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria