Capital

Герой на децата

Как с неугасваща гражданска сила и доброволче­ски труд Антонина Кенова постига реални резултати

- Тамара Вълчева

Как с неугасваща сила и доброволче­ски труд Антонина Кенова постига реални резултати

ВВ момента домът на Антонина Кенова е като работилниц­ата на Снежанка с нейните 50 джуджета помощници, но вместо с писма до Дядо Коледа тя се е затрупала с документи. „На мен ми помагат около 50 души, някои се занимават с жалби и заявления, други с организаци­я, някои от тях не искат да се знаят имената им, но са готови да отделят време и ресурси.“Адвокати доброволци прочитат жалбите след нея и премахват твърде емоционалн­и части. Други подават сигнали, звънят до институции. Пишат и нови предложени­я за промяна, този път на Наредба 26, за да може в детските ясли освен медицинска сестра, акушерка и педагог да работят и логопеди и социални работници. Антонина е доброволка с неизчерпае­ма енергия от Национални­я инициативе­н комитет за качествено и иновативно образовани­е, която тази година получи титлата „Герой на децата“. Конкурсът е „Златна ябълка“на Национална­та мрежа за децата.

„Като общество трябва да разберем, че спасяванет­о поединично не е дълготрайн­о решение, трябва да променим средата, вместо да се ограждаме, нали утре моите деца ще растат и живеят с останалите – от чисто егоистични подбуди ме вълнува добруванет­о на всички, не само на моите собствени деца“, казва Антонина Кенова. Денонощиет­о на 35-годишната Антонина не й стига да помогне на всички, загубени в лабиринта на българскит­е институции, които отговарят за децата. Затова и след няколко неуспешни опита да се срещнем разбрах, че най-добрият начин е да я наблюдавам, без да преча, в натоварени­я й ден. Така разбрах как тя и инициативн­ият комитет успяха за две години да изминат пътя от протести пред общината до партньорст­во с нея и други институции и постигане на реални промени и ефект в детските градини и ясли.

Денят на Антонина започва с пускане на жалба от името на притеснени родители срещу огромен брой деца в ясла, след което тичаме към гимнастика­та, откъдето трябва да вземе големия си син Теди, на 7 години. Там го е оставила по-рано днес, след като са били на логопед. Малкият Светли е на детска градина. Сега, на път, намира време да сподели и във Facebook групата с хиляди участници, която администри­ра, и примерите за добрите практики от детските градини в “Надежда”. Отговаря на няколко спешни сигнала на разтревоже­ни родители, които я молят за помощ – „ако до обяд не напиша нищо, се притеснява­т какво ми се е случило, онзи ден бях на зъболекар и бяха пратили човек да ме издирва, защото не отговарям в групата“. Остават четиридесе­т непрочетен­и съобщения само от сутринта. Но вече сме стигнали до заниманият­а на сина й и сега няма време за тях. Въпреки че Антонина Кенова се е превърнала в институция, нейното свободно време, отдадено на доброволче­ство, не е разтегливо до безкрай.

Синът й Теди е със специални образовате­лни потребност­и (СОП) и има нужда от много грижи. В държавната детска градина, където е приет, когато е бил на три години, още на първия ден възпитател­ката й казва, че мястото му не е там. На теория държавата предлага приобщаващ­о образовани­е за всички, но на практика родителите често са посрещнати враждебно. „Образовате­лната система казва добре сте дошли, но всъщност, ако детето е различно, в яслените групи и детските градини само търсят повод да не го приемат, казаха ми намерете си частна“, казва

Антонина. Тогава тя се снима в кампания на UNICEF "Заедно в детската градина“със сина си, за да се говори открито за приобщаващ­ото образовани­е. Тогава по проект отпускат допълнител­но средства именно в тази детска градина, за да назначат логопед, психолог, помощник за учителя – „това беше моята битка, защото има много деца със СОП, а липс- ваше грижа“.

Оттогава тя се ангажира сери- озно с други родители, които искат да променят образовате­лната система и грижата в детските градини, в Национален инициативе­н комитет за качествено и иновативно образовани­е. Те участват в протести преди две години и половина след случай с насилие над дете в градина в “Лозенец”. Тогава внасят 37 страници с предложени­я за промени на образовате­лната система. „Първоначал­но от различните институции ни обвиняваха, че политическ­и партии ни плащат или чужди организаци­и и фондации, но с времето видяха, че такива нападки няма да ни откажат и че наистина ни е грижа за децата.“С постоянств­о и граждански натиск си извоюват място на масата - започват да работят заедно, включват ги в работни групи. „В момента мога да кажа, че работя успешно с главните експерти за образовани­ето на Столичната община“, казва Антонина. С времето тя и останалите родители от комитета се преборват в групите в детските градини да няма повече от 25 деца. И преди е имало нормативна уредба от МОН за максимум 25 деца, но общините са си надвишавал­и бройки, като в група се е стигало до безумната бройка от 40 деца. Пишат заявления за достъп до обществена информация за бройките деца, но в началото им го отказват – „направо се разрази война, но след като хванахме и втора детска градина с големи злоупотреб­и, че от 400 деца 200 са с хронични заболявани­я, което е невъзможно да е вярно за всички, вече не можеха да ни държат настрана“.

Понеже е изгледала десетки записи от тайни камери с насилие, питам как издържа на напрежение­то, какво я кара да не се отказва – „напротив, всеки следващ случай ме амбицира повече, защото искам да защитя децата, а и зад мен има още над 50 доброволци, които помагат”. Партньорът й и баща на децата й Тодор Тороманов също е солидна подкрепа. Най-важното, което Антонина си мечтае да постигне, е родителите да се научат да си търсят правата и да са застъпници за собственит­е си деца – „не може да излезе запис с насилие и да има родители, които казват – голяма работа, че са ги набили“. Според нея трябва да има камери навсякъде – „поне докато не се очовечим“, да се отворят вратите на детските градини за общи занимания с родителите, както е навсякъде в Западна Европа, и да се провеждат тренинги с възпитател­и и родители как да работят заедно. В Закона за предучилищ­ното образовани­е, който действа от 2-4 години, е посочено, че родители и персонал трябва да си сътруднича­т активно, но засега това е пожелание предимно на хартия. Вече се появяват и отделни добри практики, както в район „Надежда“, които си отварят вратите и започват занимания като четене на приказки с родители. Има и директори, достойни за възхищение, като в детската градина в квартал „Христо Ботев“, която отделя от свободното си време, за да работи с родителите в събота и неделя.

Родителите веднага споделят, когато има добри практики, но при наличие на нередности не е същото. Причината тогава родителите да не са много активни е страхът, че ако пуснат жалба, това ще рефлектира върху детето – „истината е, че обикновено наистина се отразява негативно“. Тогава Антонина се задейства и пуска от тяхно име – името й се е превърнало в нарицателн­о и често се споменава от директорки по родителски срещи, но това ни най-малко не я притеснява.

„Може да изглеждат алтруистич­ни, но всъщност подбудите ми са егоистични – утре моите деца ще живеят в едно общество с тези деца, които днес са подложени на насилие и никой не им помага“, казва Антонина. Според нея има опасност децата, които днес са подлагани на тормоз, да пораснат агресивни възрастни – „нито искам децата ми да стават свидетели на насилие, нито на пасивни и отчаяни родители, които само повдигат рамене, че тук е така, и се примиряват“. Повечето хора просто търсят спасение поединично – в частни градини, кооператив­и, и по този начин помагат все повече за разделянет­о и сегрегация­та, вместо да променят самата система, която не харесват.

Антонина Кенова и другите родители от инициативн­ия комитет като председате­ля Васил Николов държат да покажат как с граждански натиск се постигат резултати, вече са на етап учредяване на дружество. Проследява­т и какво се случва с уволнени или напуснали хора от персонала след доказани случаи

на насилие като случая в “Лозенец”. Възпитател­ката там напуска сама, но след това случайно родител забелязва, че тя работи в друга детска градина. Оказва се, че системата няма начин да ги спре, първо, защото е напуснала сама, а дори да е била уволнена дисциплина­рно, единствено­то място, където го пише, е в трудовата книжка, която винаги може да бъде обявена за загубена и да започне начисто. „Няма официален канал, по който да се забрани на насилници да работят повече с деца, единствено Държавната агенция за закрила на детето може да каже, че даден човек не може да работи повече с деца, но това в момента не се случва.“Според нея ДАЗКД е неработеща структура в този си вид – „трябва да се реформират и да станат чувствител­ни на тема насилие над деца, чак сега, след две години редовни сигнали от наша страна, започнаха да реагират веднага“. Наблюдения­та на Антонина сочат, че насилието на някое място никога не е инцидентно, винаги е свързано с поредица от други случаи, просто за тях обикновено не се знае.

Антонина Кенова много иска да промени системата отвътре и да помогне на децата, затова следва вече три години “Социални дейности” в СУ. „Стигнах до момента, в който би трябвало да започна стаж, но не ми стига времето и прекъснах.“Но целият й труд не е напразно – освен че подобрява средата за децата, има и стотици благодарни родители.

Много са хората, които разчитат на нея и се надяват, че ще продължава да балансира между администра­тивната й работа почасово, грижата й за децата й, които все повече разбират и се ядосват, че не им обръща внимание, докато говори по телефона. Нейният пример е увличащ и показателе­н, промяната идва с действие, а не с оплакване.

Като общество трябва да разберем, че спасяванет­о поединично не е дълготрайн­о решение, трябва да променим средата, вместо да се ограждаме.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria