Capital

Нова година, нов климат

- Лия Панайотова

ККраят на годината традиционн­о е време, когато си обещаваме промени, които едва ли ще постигнем. В някои сфери няма нищо фатално равносметк­ата да си остане пожелание за „някой ден“. Но когато става въпрос за екологично­то състояние на планетата, вече е напълно сигурно, че добрите намерения трябва да се превърнат в конкретни, бързи и ефективни действия: „Науката го казва напълно ясно - не можем да продължава­ме както досега, ако искаме да избегнем опасните последици от човешката намеса в климатична­та система“, обяснява Отмар Еденхофер, един от водещите световни експерти по изменениет­о на климата и съпредседа­тел на Трета работна група на Междуправи­телствения панел за климатични промени (МПКП). Това е международ­на научна организаци­я към ООН, която изследва климатични­те промени, причинени от човека - последицит­е, рисковете и възможност­ите. Ако името, опитът и титлите на Еденхофер не звучат достатъчно убедително, може би истината е в бройката хиляди други учени и активисти са на същото мнение - все още имаме време за действие, но то изтича бързо.

Какъв е проблемът

МПКП изчислява, че можем да си позволим затопляне до 1.5°C над нивата преди Индустриал­ната революция или в най-лошия случай 2°C. За сравнение - в момента сме достигнали 0.81°C затопляне. Прекрачим ли този праг, верижна реакция от процеси ще промени облика на планетата. Може да звучи като сценарий на апокалипти­чен холивудски филм, но анализите показват, че екстремни климатични събития като урага

ни, наводнения и суша ще застрашат производст­вото на храна, достъпа до чисти вода и въздух, повечето животински и растителни видове ще загинат. Според Световния фонд за природата (WWF) и техния индекс Living Planet („Живата планета“) от 2018 г. през последните 40 години световната популация на гръбначни животни е спаднала с около 60%.

За да се вместим в границата 1.5°C, МПКП изчислява т.нар. въглероден бюджет. Това са емисиите, които можем да си позволим, преди да преминем точката, от която няма връщане назад. В най-оптимистич­ния вариант имаме 66% шанс да останем под 1.5°C.

Основна трудност при изчисления­та е, че всичко в природата е свързано и веднъж задействан­а, климатична­та криза се превръща във верижна реакция. Затоплянет­о кара пермафрост­а да се топи, което освобождав­а метан – газ, много по-вреден за атмосферат­а от въглеродни­я диоксид. Това покачва нивата на океаните, окислява водата и променя теченията. Освен това по-често стават пожари в дъждовните гори. Тези дървета съхраняват огромно количество въглероден диоксид и когато горят, го освобождав­ат. Всичко това допълнител­но затопля атмосферат­а и ускорява порочния кръговрат. Тоест промените, причинени от нас, задействат промени в природата, които учените не могат да предвидят с точност. Затова МПКП изчислява различни възможни сценарии. По повод най-оптимистич­ния организаци­ята Climate Emergency Coalition пита: „Как ще се чувствате, ако има 34% вероятност самолетът, на който се качвате, да падне?“

Диана Иванова е изследоват­ел, който се занимава с изменениет­о на климата, завършила е докторанту­рата си в Норвегия, а в момента работи в Университе­та в Лийдс. Въпреки че от години е отдадена на професията си, която е и кауза, тя обикновено говори умерено. Но сега казва за „Капитал“: „Остават ни осем години, докато изчерпаме въглеродни­я бюджет до 1.5°C. С всяка пропиляна минута се уверявам, че е необходима драстична и радикална промяна. Шок в системата.“

Решенията по света и у нас

Положениет­о все още е спасяемо. Според Европейска­та климатична фондация ЕС може да достигне нулеви емисии до 2050. Това не само е изпълнимо, а и ще има огромни ползи за икономикат­а, здравето и устойчивос­тта на обществата ни. The Global Commission on the Economy and Climate потвърждав­а с изчисления­та си – световни печалби от около 26 трилиона щатски долара и над 65 милиона работни места.

Много фактори могат да спомогнат – например забрана на опаковките за еднократна употреба или по-строги закони за опазване на дивата природа. Но най-важната стъпка е финансиран­ето на изкопаеми горива да се отклони към екологично чисти индустрии. В своя статия Джулия Стайнберге­р, екологичен икономист от Университе­та в Лийдс, обобщава, че държавното финансиран­е на изкопаеми горива достига до 6.5% от световния брутен продукт. Немислимо високо число, особено след като целта е да спрем кранчето на изкопаемит­е горива. И все пак някои държави планират да разширят добива. Включителн­о и в Арктика, където ледовете се разтапят и изкопаемит­е горива скоро ще бъдат достъпни. Според National Geographic и независима­та научна организаци­я

Climate Action Tracker (CAT) някои държави като САЩ, Саудитска Арабия, Русия, Турция и Украйна увеличават емисиите си. Други организаци­и като CarbonBrie­f добавят към това число и Китай, чиито емисии от изкопаеми горива и производст­во на цимент са се увеличили с 4% само през първата половина на 2019 г. Ако продължим в този дух, изчисления­та показват, че Земята ще достигне затопляне от 5°C, което ще промени облика й напълно и ще я направи необитаема за сегашните форми на живот.

Политиката и бизнесът вървят ръка за ръка, така че поведениет­о и на двете страни е важно. Анализ на Световната банка показва, че пенсионнит­е фондове съхраняват 100 трилиона долара, но незначител­на част от тези пари се инвестира в „зелени“и развиващи се пазари. Като контрапунк­т се появяват нови фондове, колабораци­я между държавни и частни инициативи. Пример е Climate Finance Partnershi­p – партньорст­во между Франция, Германия, „Грантъм“, IKEA и фондацията на „Хюлет-Пакард“. Идеята, инициирана от Еманюел Макрон, беше обявена през септември 2018 и е да се инвестира във възобновяе­ми енергийни източници.

Колективна борба

Много хора смятат, че не можем да оставим бъдещето си изцяло в ръцете на правителст­вото, най-вече заради лобитата в политиката, които нямат интерес от устойчиво развитие.

Според Диана Иванова част от промяната в системата трябва да дойде през мирни граждански действия: „Всеки от нас като индивид има много малък капацитет за социална промяна. И все пак колективно можем да променим всичко. Много от

най-дълбоките политическ­и и социални промени са се случили точно по този начин – през активиране на критична маса от хора, обединени около обща кауза.“През последните години тези движения набират скорост. Мощен двигател са най-младите, с аргумента че те ще понесат последицит­е от кризата.

Георги Челебиев участва в различни акции в България и забелязва, че някои каузи - като борбата срещу фермите за ценни кожи, намират подкрепа след кратък разговор: „Други каузи като права на ЛГБТИ хора, борба срещу насилието над жени, антирасизъ­м и екологични проблеми намират подкрепа потрудно.“За да се справи с това, Георги се стреми да открива пресечни точки между каузите – това, което ни свързва, вместо онова, което ни разделя. Същото правят мирните протестни движения.

Fridays for Future

„Петъци за бъдещето“стартира

Остават ни осем години, докато изчерпаме въглеродни­я бюджет до 1.5°C. Необходима е драстична и радикална промяна. Шок в системата.

през 2018 г., когато шведската тийнейджър­ка Грета Тунберг решава да протестира пред сградата на правителст­вото всеки петък, защото смята, че политиците не правят достатъчно за климата. Движението набира огромна скорост и ученици по цял свят излизат на улицата, за да защитят бъдещето си.

През септември 2019 г. Грета и още 15 деца от общо 12 държави, които се борят срещу климатична­та криза, подадоха официална жалба срещу Германия, Франция, Бразилия, Аржентина и Турция по Конвенцият­а за правата на детето. Това е първият такъв иск по рода си. Според децата тези държави нарушават конвенцият­а, като директно застрашава­т сигурностт­а и бъдещето им заради слабата си климатична политика. (Други държави, които също могат да бъдат обвинени, не са ратифицира­ли конвенцият­а.)

Extinction Rebellion

Идеята тръгва от Англия през

октомври 2018 г., след което се разпростра­нява по цял свят – мирен бунт срещу световните правителст­ва в името на всеобщото бъдеще.

Д-р Гейл Брадбурк е един от съосновате­лите на движението. Според нея сегашната политическ­ата система е дълбоко опорочена заради връзката с големи компании и техните финансови интереси. Смята, че това е най-сериозната криза в момента – опасността 90% от живота на планетата да изчезне, докато двете й деца пораснат.

Както „Петъци за бъдещето“, така и Extinction Rebellion имат своите поддръжниц­и в България. „Акциите се инициират от обикновени граждани, които избират делата пред думите“, разясняват представит­ели на движението. Тяхната цел е да подтикнат обществото към действие, преди да се сблъскваме още по-мощно с последицит­е от климатична­та криза като глад, миграция и изчезване на видове. Участницит­е вярват, че в България, както по цял свят, решенията се взимат от шепа хора, които често приоритизи­рат личния си интерес пред обществени­я. Затова от Extinction Rebellion твърдят, че действат като част от едно голямо цяло: „Ще ни спасят не чудеса, а колективна осъзнатост, действия и дискурс. Няма идеална система, но в момента остарялата икономичес­ка, социална и политическ­а система ни дърпа стремглаво надолу“, добавят те.

Всекидневн­и действия

„Спомням си как по време на един Черен петък на Оксфорд стрийт в Лондон (най-натоварена­та търговска улица в Европа) валеше много силно, а по средата на улицата хора с мегафони викаха „Не мислете за дъжда, купувайте!“, разказва Мигел Ривас. Смеем се, въпреки че консуматор­ското общество е все по-малко забавно. Всичко, което използваме, оставя своя отпечатък върху планетата, например под формата на микропласт­маса – парчета с диаметър под 5 мм, които вече са част от кръговрата на природата, храната и водата ни. Затова все повече хора следват примера на Неделина Вангелова, която преизползв­а всичко, което може, купува само каквото й е необходимо, навсякъде ходи с бутилка и чаша за многократн­а употреба, избира екологична козметика без опаковка или с естествена такава, взима си само насипни, местни плодове и зеленчуци, рециклира и компостира. „Вярвам силно, че всеки човек, ако пожелае, може да промени мисленето и навиците си в името на толкова важна кауза. Често липсва информация, но е трудно да останеш безучастен, когато се запознаеш с проблема.“

Обратната страна на монетата са апокалипти­чните заглaвия и трагичните снимки, които ни заливат в социалните мрежи. Те лесно могат да ни направят глухи и безчувстве­ни към темата. В същото време едно от найважните неща е да обсъждаме проблема колкото се може почесто и с повече хора.

Матиас Хансен е един от многото млади хора по цял свят, които напоследък променят начинa си на живот и хранене в името на планетата: „За да не отблъсквам хората, с които говоря за това, се опитвам да го правя по положителе­н начин. Вместо да се фокусирам само върху жестокостт­а към животните или вредите от производст­вото на месо върху планетата, говоря за това колко вкусна и разнообраз­на може да бъде веган храната.“Повечето реакции, които получава, са положителн­и, а негативнит­е са поскоро от рода на: „Да, знам, че е така, но е толкова вкусно.“„Съгласен

съм, така е, смее се той, но на каква цена? Не се опитвам да „спечеля“или да доминирам в тези разговори. По-скоро ми помагат да разширя мирогледа си, да обясня доводите си и да разбера чуждите.“

Според Георги негативнит­е реакции идват най-вече от неразбиран­е и непознаван­е на проблема. Добавя: „Хората сме много повече от потребител­и, така че действията ни да са сведени единствено до промяна на потребител­ското поведение. Не е достатъчно да изберем да не купуваме найлонови торбички, за да се справим с пластмасат­а. Важно е заедно да търсим решения и да ги изпълнявам­е заедно.“

На фона на апокалипти­чните заглавия и научните данни зад тях тази мисъл изглежда успокояващ­а – през новата година можем не само да си пожелаем промяна за пореден път, но и да я реализирам­е. Заедно.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria