Capital

Ново гориво и автономни камиони

-

В10-годишенхор­изонт в транспорта все по-голяма роля ще започнат да играят алтернатив­ните горива и автономнит­е автомобили, които ще се появят първо в най-високо развитите пазари като САЩ, скандинавс­ките държави, Германия, Бенелюкс, както и в затворени обекти като кариери, пристанища. В България навлизанет­о им няма да е в обозримо бъдеще поради липсата на нужната инфраструк­тура за управление на камиона. Автономнит­е автомобили ще трябва да минат през дълъг и бавен процес на развитие – софтуерно, инфраструк­турно и регулацион­но.

При алтернатив­ните горива все още никой не може да каже какво ще се наложи. Не мисля, че това ще е газ, тъй като той не предлага пълно решение на екологични­я въпрос. Най-добрите електромоб­или пък все още изминават по около 500 км, преди да трябва да презаредят. Един тежкотовар­ен камион с резервоар 1000 литра изминава 3000 км с едно зареждане. Най-добрият вариант са водороднит­е двигатели, но все още са скъпи.

Докато навлизат автономнит­е автомобили, на пазара ще продължи да се увеличава дефицитът от международ­ни шофьори. Надеждите са, че условията за внос на работници ще се облекчат.

Заради пакета „Мобилност“компаниите ще започнат да оптимизира­т дейността и процесите. Броят на фирмите ще намалее, като за да се отговори на новите изисквания, ще се увеличат разходите, но приходите няма веднага да се вдигнат и това ще донесе затруднени­я за част от бизнеса. Пакетът „Мобилност“ще привлече добрия бизнес от Източна в Западна Европа. Ще има релокиране на транспортн­и компании в различни точки в Европа, като фирми от Източна Европа ще отворят офиси в Западна Европа. Не очаквам бум на западните превозвачи, силните компании ще останат на източни европейци.

 ??  ?? мениджър и собственик на „Дискордиа“ Христо Христов,
мениджър и собственик на „Дискордиа“ Христо Христов,

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria