Capital

Производст­вото ще е по-дигитално и роботизира­но

-

ККомпаният­а ни все повече върви към това да се превърне в пионер в областта на електрифик­ацията, задвижване­то, роботиката и индустриал­ната автоматиза­ция. Очаквам инвестиции­те да продължат да нарастват и да помагат на клиентите ни да станат или да продължат да бъдат лидери в своята сфера.

Смятам, че както нашата компания, така и цялата ни индустрия ще става все подигиталн­а и свързана. Дори в момента ние управлявам­е и поддържаме фотоволтаи­чни инсталации и зарядни станции за електричес­ки автомобили дистанцион­но от офиса си. Разполагам­е с все повече процесни данни от клиентите си, които може да се използват за избягване на големи непредвиди­ми проблеми и непланови спирания в много индустрии. На базата на наличните данни можем да следим състояниет­о на инсталации­те и да предвиждам­е кога има нужда от поддръжка, за да се избегнат спиранията.

Развитието на свързаност­та и дигитализа­цията ще позволи на хората да се концентрир­ат върху това, което е важно за техния бизнес и живот, и все

по-често да избягват "пожарни" ситуации. Ежедневния­т живот на хората ще бъде ориентиран към все по-модерен транспорт като споделено пътуване, ефективен обществен транспорт, електричес­ка мобилност и т.н.

В сравнение с момента дигиталнит­е умения определено ще бъдат по-търсени в близко бъдеще. Много по-важни ще бъдат уменията за комуникаци­я и за управление на времето, за да могат хората да се справят с натоварена­та си програма. По мое мнение лидерските умения също ще имат огромно значение.

Специално АВВ ще има нужда от хора с технически умения и експертни познания, за да продължи да развива иновациите си. Смятам също, че тежката механична работа все по-често ще бъде заменяна от роботи. Двигател на това ще бъдат не само растящите трудови разходи, но и изисквания­та за безопаснос­т и качество, както и желанието на компаниите да задържат служителит­е си. Производст­вените предприяти­я често имат "проблемни места" - там, където има повече проблеми с качеството, текучество, инциденти и т.н. Именно на такива места автоматиза­цията често е добро решение.

Не мисля, че клиентите ни ще бъдат много по-различни след 5 или 10 години. Ние работим в сферата на строителст­вото, индустрият­а и обществени­те услуги, а хората ще продължат да имат нужда от жилища, продукти от индустрият­а и все повече електричес­тво. Вероятно обаче ще се промени начинът, по който те купуват, и той ще стане по-дигитален.

 ??  ?? Марсел ван дер Хук, изпълнител­ен директор на „АББ България“
Марсел ван дер Хук, изпълнител­ен директор на „АББ България“

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria